A meddőségi kivizsgálás egy komplex folyamat, a szakorvosok, így a nőgyógyász és a meddőségi specialista, valamint szükség szerint az endokrinológus, hematológus, andrológus és a pszichológus közös fellépése, akik rövid időn belül elvégzik a vizsgálatokat.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán végezte tanulmányait dr. Balla Levente, aki 2006-ban államvizsgázott. 2007-ben a feleségével érkeztek Magyarországra, Miskolcon, a megyei kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán kapott lehetőséget, mint rezidens. 2012-ben Debrecenben szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból. Még egy évet töltöttek Miskolcon, utána a fővárosban folytatta pályafutását. A Budapesti Kaáli Intézet vezetője hívta a csapatba, itt ismerkedett meg igazán a meddőség területével. „Amit tanultam a meddőségről, azt a Kaáli Intézet munkatársainak, a kollégáimnak köszönhetem, egy nagyon magas szintű tudást sajátíthattam el tőlük. Kilenc évet töltöttem itt. – avat be a kezdetekbe dr. Balla Levente.

A For Life Medical Centerbe 2020-ban, a kezdetekkor került, mint szülész-nőgyógyász szakorvos és meddőségi specialista. Kedd délutánonként fogadja a pácienseket elsősorban meddőségi konzultációra, meddőségi vizsgálatokra (mint pl. Hycosy, méhnyálkahártya genetikai vizsgálata).

 

Törvényi szabályozások és a magán központok helyzete

2020. július elsejétől ingyenes a meddőségi vizsgálatok mind a nők, mind a férfiak számára, a szükséges gyógyszerek állami támogatását pedig 90 százalékra módosították. 2022. július 1-jétől meddőségi kezeléseket kizárólag az állam végezheti, állami tulajdonba kerültek a korábbi meddőségi kezeléseket folytató magánklinikák. Évente körülbelül 8-9 ezer kezelési ciklus történik az országban.

Bár a konkrét meddőségi beavatkozások (Inszemináció, IVF, fagyasztott embrióbeültetés) állami intézetben történnek, sokan fordulnak a kivizsgálások miatt magán egészségügyi központokba, mert nagyobb egyéni odafigyelést szeretnének, nem beszélve arról, hogy csökkenteni tervezik a várakozással töltött időt. A meddőségi specialista elmondta: „Központunk fő profilja a meddőségi kivizsgálás, így ez a lehetőség megmaradt a páciensek részére. Azt vettük észre, hogy erősödött az érdeklődés, egyre többen kérnek időpontot. Sok olyan elkeseredett párral találkozunk, akik már többször próbálkoztak, de nem sikerült a gyermekvállalás. Úgy érkeznek hozzánk, hogy már jártak másik nőgyógyásznál, de nem történt meg a teljes körű kivizsgálás, nem jutottak megfelelő kezeléshez, így előrelépés sem történt. Ahogy már említettem, nagyon speciális területe a nőgyógyászatnak a meddőség, kevesen értenek hozzá, ezért sok esetben felületes kivizsgálást végeznek az orvosok. Azt is kevesen tudják, hogy nagyon fontos mindkét pár kikérdezése, kivizsgálása, hiszen probléma merülhet fel nem csupán a női, hanem a férfi oldalon is.”

 

Kitolódott a gyermekvállalás

A siker több tényezőn múlik, és vannak olyanok, amelyeken sajnos nem tudunk változtatni. Az életkor az egyik legnagyobb kockázati tényező. Jellemző, hogy egyre később vállalnak gyermeket a párok, előrébb helyezik a karriert vagy később érnek meg erre a változásra. Találkoztam olyan párral, akik 10-20 éve együtt vannak, de most érezték azt, hogy szeretnének gyermeket” – meséli dr. Balla Levente. A statisztikák azt mutatják, hogy egy 35 éves nőnek 94 százalék az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik, ugyanez az esély 38 éves nőnél már csak 77 százalék.

Nagyon fontos minél hamarabb jelentkezni a meddőséggel foglalkozó szakorvosnál, hogy időben el tudja kezdeni a kivizsgálást. Dr. Balla Levente hangsúlyozza: „Amennyiben bármilyen probléma felmerül, akár a nő, akár a férfi részéről, akkor időbe telik a kezelésen való részvétel. Például egy nem megfelelő spermakép esetében 3 hónap elteltével kaphatunk újabb eredményt a spermiumok állapotáról. Szükség lehet a nő esetében petefészek javító kezelésre, ez is időigényes. Szerencsére az egy éves időtartamú kezelések ritkák, általában 3-6 hónap elteltével indulhat el a szükséges meddőségi beavatkozás, amelynek széles a tárháza”.

 

Az első lépés a kortörténet!

A meddőségi kivizsgálás egy komplex folyamat, teljes körű vizsgálat és szakorvosi tanácsadás: a meddőségi specialista, nőgyógyászok, endokrinológus, hematológus, andrológus, pszichológusok összedolgozva, a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a vizsgálatokat. Akár már egy-két hónapon belül konkrét eredményekkel vághatnak neki a megfelelő kezeléseknek a párok, akik minden esetben eredményességet várnak el a legrövidebb időn belül.

Minden esetben az okok felderítése a célravezető, mert annak ismeretében kezdődhet el a célzott, megfelelő terápia, amely mielőbbi gyermekáldást eredményezhet. „Első lépésként anamnézist készítünk, így feltárható a legtöbb öröklött, a családban előforduló betegség, elváltozás. Nagyon lényeges a pár mindkét tagját kivizsgálni, ugyanis a meddőség hátterében 40-40 százalékban merülhet fel probléma mind a nő, mind a férfi oldaláról. A férfi meddőség 35 éves kor felett a minden 5 párból 1-et érint. Beszélnünk kell az ismeretlen eredetű meddőségről is, 20 százalékban fordul elő, hogy nem sikerül megállapítani, milyen probléma található a háttérben. De minden esetben van megoldás” - teszi hozzá a nőgyógyász.

 

Ezekre a vizsgálatokra számíthatnak a párok:

Bővebben a vizsgálatokról itt olvashat

 

Nincs két egyforma meddőség!

„Sajnos sok pár az interneten keres információt, közösségi fórumokon kérdezősködnek a sorstársaktól. Ezzel nincs is probléma, azonban ne felejtsük el, hogy nincs két egyforma meddőségi eset, ezért, ami megfelelő volt az egyik pár esetében, előfordulhat, hogy nem alkalmazható másoknál. Minden páciensnek elmondjuk már az első konzultáción, hogy mire számíthatnak, milyen kezeléseket támogat a társadalombiztosítás, milyen kezelésekért kell fizetniük. Fontos kérdés, hogy mit szeretnének igazából elérni. Ehhez mérten pedig a lehető legjobb lehetőséget kínáljuk fel számukra” - mondja dr. Balla Levente.

 

Meddőségi kezelések, amelyeket állami tulajdonú intézmények végezhetnek a törvényi szabályozás után:

  • IVF: Testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés
  • Inszemináció: a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel
  • Ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés.
  • A női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer.

Bővebben itt! 

 

Szakértő

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig