Andrológia szakrendelés


Milyen vizsgálatokat foglal magába az andrológia?

Az andrológia a férfiakkal foglalkozó tudományág, az alábbi témaköröket foglalja magába:

Férfi megtermékenyítési zavarok, férfi meddőség, meddőségi vizsgálat

Meddőségnek az egy éven túli fogamzásgátlástól mentes, gyermeket óhajtó kapcsolatot nevezzük. Statisztikák alapján minden ötödik-hatodik párt érint a fejlett világban. Az esetek felében a férfiak egészségi állapota áll a háttérben.

Számos ok ismert, amely a férfiak csökkent megtermékenyítő képességéhez vezethet:

 • genetikai eltérések,
 • fejlődési rendellenességek,
 • korábbi traumák, műtétek,
 • gyógyszerszedés,
 • elhízás,
 • mozgásszegény életmód,
 • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drogok,
 • herevisszértágulat, heretumor,
 • korábbi kemo-, és/vagy radioterápia,
 • hormonális eltérések, gyulladások, immunológiai eltérések.

A fenti számos ok ellenére az esetek 30-40%-ában nem találunk egyértelmű okot a férfi meddőség hátterében.

férfi meddőségi vizsgálatot követően személyre szabott terápiát tudunk javasolni pácienseinknek. Az ejakulátum analízis (spermavizsgálat) elengedhetetlen és fontos része a kivizsgálásnak, de önmagában nem ad teljes képet, a megtermékenyítési képességről csak teljes kivizsgálást követően lehet megbízható becslést adni. A kezelés során javasolhatunk gyógyszeres, műtéti terápiát, életmódbeli tanácsokat, esetenként komplex étrendkiegészítő terápiát. 

Férfi fogamzásgátlás

A férfi fogamzásgátlás intenzíven kutatott tudományterület, ám kereskedelmi forgalomban a nőihez hasonló könnyen elérhető, egyszerűen használható és viszonylag kevés mellékhatást okozó gyógyszer jelenleg még nem elérhető.
Bár a jogi szabályozása igen szigorú, létezik végleges fogamzásgátlás férfiak számára. A vazektómia nevű eljárás műtéti úton szakítja meg a hímivarsejtek ondóba jutását. A sikeres műtét után 3 hónappal hímivarsejtek már nem mutathatóak ki az ondóban.

Andropauza, idősödő férfi, férfi változókor

Bár egyénenként változó, nagyjából 30 éves kor után a férfiak tesztoszteron szintje évi 1-4%-kal csökken. A kezdeti hormonszint, a csökkenés üteme, egyéb betegségek, a táplálkozás és az életmód függvényében a tesztoszteronszint csökkenése egyszer csak elér egy olyan szintet, ami tüneteket okoz. 

Szexuális diszfunkciók

Korai magömlés: Korai magömlésnek nevezzük a szexuális aktus során a behatolás előtt vagy attól számított egy percen belül bekövetkező magömlést, ha ez a páciensre illetve a párkapcsolatra negatív hatással van.
Kialakulása alapján lehet elsődleges (a szexuális élet megkezdése óta fennálló) és lehet másodlagos (korábban jó funkció elvesztése, megváltozása). A másodlagos állapotok kialakulása leggyakrabban gyulladásokra vagy pszichológiai okokra vezethetőek vissza.

Teljes kivizsgálást követően az okok feltérképezése alapján, oki vagy tüneti terápia a betegek életminőségének és párkapcsolatának jelentős javulását hozhatja. Az esetek egy részében a siker eléréséhez szükség lehet pszichológus bevonására is a kezelési folyamat során.

Merevedési zavarok: szexuális együttléthez megfelelő merevedés elérésének vagy fenntartásának tartós zavarát hívjuk merevedési zavarnak. A kor előrehaladtával a merevedési zavar előfordulása nő, tudatos, egészséges életmóddal társbetegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, hormon eltérések stb.) időben való felfedezésével és kezelésével az állapot kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
A teljeskörű kivizsgálás során törekedni kell a rejtett betegségek, állapotok felderítésére is, hogy lehetőség szerint ne csak tüneti hanem oki terápiát is alkalmazhassunk. Több mint 20 éve elérhető biztonságos és az utóbbi időben már elérhető árú, szájon át alkalmazható kezelés, illetve súlyosabb esetekben egyéb kezelési formák is.

Lökéshullám terápia a potenciazavar kezelésére

Androgarde® kapszula a férfierő védelmében

Kiváltó októl és a merevedési zavar által okozott mentális eltérésektől függően a gyorsabb és teljesebb gyógyulás érdekében pszichológus, kardiológus/belgyógyász, endokrinológus, dietetikus szakember bevonása szükségessé válhat. 

Kinek és milyen esetekben forduljon andrológus, urológus szakorvoshoz?

Panaszmentesség esetén is javasolt rendszeresen felkeresni az andrológiai szakrendelést, hiszen az időben felismert kóros állapotok kezelésével súlyos betegségek előzhetők meg. 16-45 éves férfiak leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése a heretumor, mely időben felfedezve és kezelve teljes gyógyulást eredményezhet.

 

Hogyan zajlik az andrológiai vizsgálat?

A kivizsgálás magában foglalja a konzultációt (anamnesztikus adatok felvétele, gyógyszerszedés, élvezeti szerek használata); a fizikális vizsgálatot (antropometriai vizsgálatok, külső nemi szervek vizsgálata, herezacskó ultrahang vizsgálata) és az ondó vizsgálat eredményének /spermavizsgálat/ kiértékelését.

Az andrológiai, urológiai kivizsgálás során összegyűjtött adatok alapján tapasztalt szakorvosunk személyre szabott tanácsadást, szükség esetén további kivizsgálást rendel el, illetve a kezelés megtervezését javasolja.

Miért minket válasszon?

 • tapasztalt andrológus, urológus szakorvosunk fogadja Önt
 • teljes körű férfi meddőségi kivizsgálást biztosítunk
 • rendelőnkben elérhető valamennyi társ szakterületek
 • saját labordiagnosztikával rendelkezünk

Jelentkezzen be andrológus, urológus szakorvosunkhoz! 

Dr. Osváth Péter

andrológus, urológus szakorvos

Dr. Erdélyi Balázs

urológus szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig