STD - szexuális úton terjedő betegségek 

 

Az STD egy összetett szó mely az angol Sexually Transmitted Diseases-ből tevődik össze. Jelentése a szexuálisan terjedő betegségek, vagyis nemi érintkezés során terjedő fertőzések.

Előfordulási gyakoriságuk világszerte folyamatosan nő. Ennek oka az egyre korábbi életkorban elkezdett nemi élet, a gyakori partnercsere és az injekciós droghasználat elterjedése. Prevalenciája magasabb a rossz szociális körülmények között élőknél, a fiatal felnőttek és a városi lakosság körében, illetve promiszkuitás esetén.

Ezeket a betegségeket okozhatják baktériumok, vírusok, gombák, protozoonok és egysejtűek egyaránt.

Több, mint 30 féle kórokozó terjed nemi érintkezés útján. Ezért is nagyon fontos az STD szűrés. Vannak olyan kórokozók amelyek tünetmentesek vagy enyhe panaszokat okoznak, de attól még tovább adható a partnerünknek. A tünetmentesség nem jelenti azt, hogy nem szükséges kezelni a fennálló fertőzést, mivel a fertőzés fennállása hosszú távon szövődmények kialakulásához vezethet, mint például hegesedés, összenövés a belső nemi szervekben, meddőség, impotencia, nemi szervi daganatok. 

STD fertőzések közé tartozik többek között a Syphilis, Clamydia, illetve a legújabb kutatások szerint méhnyakrák kialakulásáért szintén felelős Humán Papilomavírus (HPV) is.

Kinek és mikor ajánljuk az STD szűrést?

Minden olyan személynek aki aktív szexuális életet él, de leginkább:

 • gyermekvállalás előtt, mindkét félnek
 • új partnerrel való kapcsolat során, ha óvszer nélkül együttlét történt
 • új partnerrel óvszer nélküli együttlét követően panasz esetén
 • bármilyen húgyúti - nemi szervi tünet, panasz esetén, visszatérő panaszok esetén
 • alhasi fájdalom, lázas állapot, nyirokcsomó megnagyobbodás esetén 

Bármilyen panasz esetén azonnal szükséges orvoshoz fordulni és STD szűrést végezni az esetleges szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében. 

Az STD vizsgálat során a férfiaknál a húgycsőből vett mintavétellel, vérvétellel, illetve az ondóból történő vizsgálatra van lehetőség. Míg a nőknél a hüvely és a méhnyakból vett mintavétellel és vérvétellel történhet a vizsgálat. Mintavétel követően eredmény 7-14 nap alatt várható.

 Megelőzés:

A szexuális úton terjedő betegségek megelőzése kapcsán javasolt a monogám életmódról, az alkohol és drog által kialakult bódult állapotban történő szexuális kapcsolat mellőzése, helyes és megfelelő óvszerhasználat (amely nem nyújt teljes védelmet), AIDS-teszt elvégzése és eredmény függvényében megfelelő életmód. Hepatitis B oltás különösen a veszélyeztetett személyeknél, mint az egészségügyi dolgozók.

 

Melyek a leggyakoribb betegségek, milyen tünetekkel járnak?

 • Trichomonas vaginalis: A férfiak gyakran tünetmentesek, a nőknél kellemetlen szagú, zöldessárga hüvelyfolyás tapasztalható, mindezek mellett vizelési panaszokat és a szexuális együttlét kapcsán érezhető fájdalmat okoz.
 • Ureaplasma és Mycoplasma: A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Nőknél hüvelygyulladást, bakteriális vaginózist és kismedencei gyulladás kísérik.
 • Neisseria Gonorrhoeae: Kezdetben tünetszegény, vizelési panaszokat okozhat, később a belső nemi szervekre terjedve meddőséget eredményezhet.
 • Chlamydia trachomatis: A méhnyakgyulladás fő okozója, de felszálló fertőzésként tovább terjedve kismedencei gyulladást, a petevezetéket megbetegítve annak elzáródásával meddőséget eredményezhet. Nem jár komolyabb panaszokkal, ha mégis jelentkeznek tünetek, akkor a leggyakoribbak közé tartozik a hüvelyi folyás, a viszketés, továbbá a vizeletürítés során fellépő fájdalom és égő érzés.

 

Keresse bátran nőgyógyász szakorvosainkat, kérjen kiterjesztett STD szűrést!

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Rácz Gertrúd

szülész-nőgyógyász

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Héra Anna

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Baranyi Eszter

szülész-nőgyógyász

Dr. Forró Tímea

szülész-nőgyógyász

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig