Petevezeték átjárhatósági vizsgálat

Ultrahangos HyCoSy (Hystero-contrast-sonography) eljárás célja

A petevezetékek átjárhatóságának megállapítása esetleges méhüregi problémák (pl: mioma, polip, összenövések, sövény, kettőzött méh) lehetőségének kizárására szolgál. A petevezetékek átjárhatóságának megállapítására szükség lehet meddőség kivizsgálásakor, ultrahang vizsgálatkor észlelt rendellenességek pontosításához, megtermékenyítési kezelések előtt.

A vizsgálat menete:

A vizsgálatot a ciklus 7-14. napja között végezzük. Maga a vizsgálat 3-4 percet vesz igénybe, komoly fájdalommal nem jár, enyhe fájdalom érzet jelentkezhet.

Első lépésként hüvelyi ultrahang vizsgálatot végzünk, hogy tájékozódjunk a kismedencei viszonyokról. Ezután méhnyakat fertőtlenítő oldattal lemossuk, majd a hüvelyen és a méhnyakon keresztül egy vékony katétert vezetünk a méh üregébe. A katétert a végén lévő ballon felfújásával rögzítjük. Ezen a katéteren keresztül sóoldatot juttatunk a méhbe. Ezzel párhuzamosan ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a méhüreg telítődését, épségét. Ezt követően bejuttatjuk a kontrasztanyagot a katéteren keresztül. Kontrasztanyag segítségével egyértelműen megmondható, hogy el vannak-e záródva a petevezetékek, és ha igen, milyen mértékben. Ez esetben specialistáink legmegfelelőbb segítséget nyújtják önnek.
A képeket értékeljük, leletet készítünk megfelelő fotódokumentációval.

HyCoSy lehetséges komplikációi, szövődményei:

Amennyiben a méhnyak nagyon szűk, a katéter méhüregbe való bejutása akadályozott lehet. Ez esetben a vizsgálatot nem tudjuk elvégezni. A vizsgálat során alhasi fájdalom, esetleg rosszullét léphet fel. Ritka esetben allergia a kontrasztanyaggal szemben, méhfal sérülése, méhüregi fertőzés, ami antibiotikumos kezelést tehet szükségessé. Ha beavatkozás után láz (38 fok feletti), vagy erős hüvelyi vérzés lépne fel, mielőbb jelentkezzen!

 

Jelentkezzen be petevezeték átjárhatósági vizsgálatra szülész-nőgyógyász szakorvosainkhoz!

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Héra Anna

szülész-nőgyógyász szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig