Meddőségi vizsgálat

Az elmúlt 10 évben Magyarországon mintegy háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya. Nagyjából 200 ezer pár küzd meddőségi problémával hazánkban. Nem elhanyagolható tényező, hogy a gyermekvállalási szándék életkorban kitolódott, viszont ezzel együtt a termékenység is csökken. Egy 35 éves nőnek 94% az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik. Ugyan ez az esély 38 éves nőnél már csak 77%. A meddőség hátterében 40-40%-ban merülhet fel probléma mind a nő, mind a férfi oldaláról, és nagyjából 20%-ban fordul elő, hogy nem sikerül megállapítani a meddőség okát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Meddőségi problémáról akkor beszélhetünk, ha rendszeres védekezés nélküli nemi élet mellett egy éven belül nem következik be a kívánt várandósság – ha a pár egyik tagja 35 év feletti életkorú akkor fél éven belül. Egyéb okok és tünetek, amelyek meddőségre utalhatnak:

 • többszöri teherbeesést követően korai vetélések következnek,
 • otthon is elvégezhető tesztek alapján nincs tüszőérés,
 • szabálytalan menstruációs ciklus,
 • korábbi nőgyógyászati műtétek,
 • fokozott alhasi fájdalom.

Ezekben az esetekben mindenképpen szükséges elgondolkodni a teljes körű kivizsgáláson, hogy kiderüljön milyen probléma áll a háttérben.

Másrészről, akkor is érdemes alapos kivizsgáláson végigmenni, ha még a családtervezés előtt állnak. Napjainkban a családalapítás egyre inkább egy tudatos folyamattá válik. Egyre több pár szeretne még a fogantatása előtt biztosra menni, hogy egészséges testi, fizikai állapottal rendelkezik, felkészült-e a családalapításra, vagy esetleg nem hordoz olyan örökletes betegséget, amit tovább örökíthet születendő gyermekének. Prenatális szűrésekkel az is kideríthető, hogy mekkora kockázattal örökíti tovább az adott genetikai betegséget jövendő gyermekére.

Kihez forduljunk?

Olyan rendelőt válasszunk, ahol mind a pár hölgy, mind a férfi tagját együttesen ki tudják vizsgálni, ahol a kapcsolódó és kiegészítő szakterületek együtt elérhetők, együttműködnek és minden szükséges laborvizsgálat rendelkezésre áll. Ha úgy döntünk, hogy orvoshoz fordulunk, mindenképpen olyan szakembert, akiknek a termékenység a szakterülete, meddőségi specialistát, illetve andrológus szakorvost érdemes felkeresni.

Milyen szakterületek érintik a kivizsgálást?

 • nőgyógyászat
 • andrológia
 • endokrinológia
 • hematológia
 • immunológia
 • radiológia
 • labordiagnosztika

Mivel a meddőség hátterében 40-40%-ban merülhet fel probléma mind a nő, mind a férfi oldaláról, mindenképpen szükséges a pár teljes körű vizsgálata!

Milyen oka lehet annak, ha nem sikerül teherbe esni?

Minden esetben az okok felderítése a célravezető, mert annak ismeretében kezdődhet el a célzott, megfelelő terápia, amely mielőbbi gyermekáldást eredményezhet.

Milyen vizsgálatokat szükséges elvégeztetni?

A meddőségi vizsgálat menete női oldalról:

Inzulinrezisztencia vizsgálat
- Cöliákia vizsgálat: egy legutóbbi tanulmány azt bizonyítja, hogy a felderítetlen cöliákia (lisztérzékenység) betegség lehet a meddőség oka a nők 5,9%-nál. Valószínűleg, ez a százalék nagyobb, mivel a cöliákiát gyakran nem ismerik fel. Egy másik tanulmány azt találta, hogy azok a nők, akik termékenységgel kapcsolatos kezelésben részesülnek, fokozott sikernek örülhettek mikor elhagyták a glutént az étrendjükből.
- Trombózis készség vizsgálat
- Kariotipizálás - kromoszómavizsgálat
Endokrinológiai kivizsgálás
Hematológiai kivizsgálás
- Dietetikai konzultáció, azaz táplálkozási tanácsadás
- Pszichológiai konzultáció: a meddőség hátterében pszichés okok is állhatnak.

A meddőségi vizsgálat menete férfi oldalról:

- HBA teszt
- DNS fragmentáció
- ROS vizsgálat
- Akroszóma reakció vizsgálat
- MAR teszt
- Hormonvizsgálatok
- Kariotipizálás
- Y kromoszóma mikrodeléció

Rendelőnkben az említett vizsgálatok közül valamennyi elérhető. Így nem szükséges rendelőről rendelőre járni, mert itt egy helyen, rövid időn belül, átfogóan kivizsgálható mind a női és férfi oldal. Javasolt egyidejűleg a párt kivizsgálni, hiszen ha a női oldalról fény derül egy problémára, nem jelenti azt, hogy férfi oldalon kizárt a probléma.

Milyen rövid idő alatt tudjuk ezt szolgáltatni?

Szakorvosaink (meddőségi specialista, nőgyógyászok, endokrinológus, hematológus, andrológus, pszichológus) összedolgozva, a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a vizsgálatokat, így akár egy hónapon belül már konkrét eredményekkel vághatnak neki a megfelelő, kezeléseknek.
Családias légkörben, diszkrét környezetben, empatikus orvosokkal várjuk pácienseinket.

Miért minket válasszon?

Keresse bátran szakorvosainkat!

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Osváth Péter

andrológus, urológus szakorvos

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Tremmel Anna

hematológus szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig