Meddőségi vizsgálat, termékenységi vizsgálat

Az elmúlt 10 évben Magyarországon mintegy háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya. Nagyjából 200 ezer pár küzd meddőségi problémával hazánkban. Nem elhanyagolható tényező, hogy a gyermekvállalási szándék életkorban kitolódott, viszont ezzel együtt a termékenység is csökken.

  • Egy 35 éves nőnek 94% az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik.
  • Ugyan ez az esély 38 éves nőnél már csak 77%
  • A meddőség hátterében 40-40%-ban merülhet fel probléma mind a nő, mind a férfi oldaláról
  • Nagyjából 20%-ban fordul elő, hogy nem sikerül megállapítani a meddőség okát.

Nem sikerül teherbe esni: mikor forduljunk orvoshoz?

Meddőségi problémáról akkor beszélhetünk, ha rendszeres védekezés nélküli nemi élet mellett egy éven belül nem következik be a kívánt várandósság – ha a pár egyik tagja 35 év feletti életkorú akkor fél éven belül. Egyéb okok és tünetek, amelyek meddőségre utalhatnak:

A meddőségi kivizsgálás menete klinikánkon

Miért nem esek teherbe, mit tegyek? A fenti problémák esetén mindenképpen szükséges elgondolkodni a teljes körű kivizsgáláson, hogy kiderüljön milyen probléma áll a háttérben.

Másrészről, akkor is érdemes alapos kivizsgáláson végigmenni, ha még a családtervezés előtt állnak. Napjainkban a családalapítás egyre inkább egy tudatos folyamattá válik. Egyre több pár szeretne még a fogantatása előtt biztosra menni, hogy egészséges testi, fizikai állapottal rendelkezik, felkészült-e a családalapításra, vagy esetleg nem hordoz olyan örökletes betegséget, amit tovább örökíthet születendő gyermekének. Prenatális szűrésekkel az is kideríthető, hogy mekkora kockázattal örökíti tovább az adott genetikai betegséget jövendő gyermekére.

Kihez forduljunk?

Olyan rendelőt válasszunk, ahol mind a pár hölgy, mind a férfi tagját együttesen ki tudják vizsgálni, ahol a kapcsolódó és kiegészítő szakterületek együtt elérhetők, együttműködnek és minden szükséges laborvizsgálat rendelkezésre áll. Ha úgy döntünk, hogy orvoshoz fordulunk, mindenképpen olyan szakembert, akiknek a termékenység a szakterülete, meddőségi specialistát, illetve andrológus szakorvost érdemes felkeresni.

Milyen vizsgálatok kellenek, ha nem esek teherbe? A meddőségi kivizsgálás szakterületei:

Női termékenységi vizsgálat megmutatja, miért nem sikerül teherbe esni

Mivel a meddőség hátterében 40-40%-ban merülhet fel probléma mind a nő, mind a férfi oldaláról, mindenképpen szükséges, hogy a meddőségi kivizsgálás a pár teljes körű vizsgálatából álljon!

Milyen oka lehet annak, ha nem sikerül teherbe esni?

Termékenységi vizsgálat nőknek és férfiaknak

Minden esetben az okok felderítése a célravezető, mert annak ismeretében kezdődhet el a célzott, megfelelő terápia, amely mielőbbi gyermekáldást eredményezhet.

Milyen vizsgálatokat szükséges elvégeztetni?

Női termékenységi vizsgálat menete:

Miből áll a női meddőségi vizsgálat? Miért nem esek teherbe ha van peteérésem? Van már gyermekem, fenyeget a másodlagos meddőség? Az alábbi vizsgálatok megadják a válaszokat a kérdésekre:

Inzulinrezisztencia vizsgálat
- Cöliákia vizsgálat: egy legutóbbi tanulmány azt bizonyítja, hogy a felderítetlen cöliákia (lisztérzékenység) betegség lehet a meddőség oka a nők 5,9%-nál. Valószínűleg, ez a százalék nagyobb, mivel a cöliákiát gyakran nem ismerik fel. Egy másik tanulmány azt találta, hogy azok a nők, akik termékenységgel kapcsolatos kezelésben részesülnek, fokozott sikernek örülhettek mikor elhagyták a glutént az étrendjükből. Sok esetben a cöliákia vizsgálat nem része a női termékenységi tesztnek, de érdemes ezeket az egyéb vizsgálatokat is elvégezni!
- Trombózis készség vizsgálat
- Kariotipizálás vizsgálat, kromoszómavizsgálat
Endokrinológiai kivizsgálás
Hematológiai kivizsgálás
- Dietetikai konzultáció, azaz táplálkozási tanácsadás
- Pszichológiai konzultáció: a meddőség hátterében pszichés okok is állhatnak

meddőségi vizsgálat árak a For Life Medical Centernél

Meddőség kivizsgálása férfiak esetében:

A férfi meddőségi laborvizsgálat az alábbi elemekből áll össze:

- HBA teszt
- DNS fragmentáció
- ROS vizsgálat
- Akroszóma reakció vizsgálat
- MAR teszt
- Hormonvizsgálatok
- Kariotipizálás
- Y kromoszóma mikrodeléció

Rendelőnkben az említett vizsgálatok közül valamennyi elérhető. Így nem szükséges rendelőről rendelőre járni, mert itt egy helyen, rövid időn belül, átfogóan kivizsgálható mind a női és férfi oldal. Javasolt egyidejűleg a párt kivizsgálni, hiszen ha a női oldalról fény derül egy problémára, nem jelenti azt, hogy férfi oldalon kizárt a probléma - hiszen a férfi termékenység 40 felett szintén csökkenhet. Így a női infertilitás vizsgálat nem elégséges a biztos eredményhez.

 

Meddőségi vizsgálatok akár egy hónapon belül!

Szakorvosaink (meddőségi specialista, nőgyógyászok, endokrinológus, hematológus, andrológus, pszichológus) összedolgozva, a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a vizsgálatokat, így akár egy hónapon belül már konkrét eredményekkel vághatnak neki a megfelelő, kezeléseknek.
Családias légkörben, diszkrét környezetben, empatikus orvosokkal várjuk pácienseinket.

Miért minket válasszon?

Keresse bátran szakorvosainkat!

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Osváth Péter

andrológus, urológus szakorvos

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Tremmel Anna

hematológus szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig