Urológia szakrendelés


Milyen vizsgálatokat foglal magába az urológia?

Az urológia a kiválasztó és szaporító szervrendszerrel foglalkozó tudományág, foglalkozik mindkét nemnél a vesékkel, a húgyutakkal, a húgyhólyaggal, a nemi szervek húgyutakkal közös szakaszaival, férfiaknál a prosztatával, herékkel, hímvesszővel.

 

Hogyan történik az urológiai vizsgálat?

Az urológiai vizsgálat során részletes kórelőzményt veszünk fel, kitérve a korábbi betegségekre, családban előforduló urológiai betegségekre, korábbi kezelésekre, gyógyszerszedésre, élvezeti szerek használatára, esetenként táplálkozási szokásokra is. Bizonyos betegségek (pld. jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, merevedési zavar, inkontinencia) diagnózisának illetve súlyosságának megállapításához kiváló kérdőívek állnak rendelkezésünkre.

Urológus szakorvosunk az orvoshoz fordulás okát, panaszokat, tüneteket részletesen kikérdezi, valamint ezek alapján célzott kérdéseket is fel fog tenni Önnek.

Ezt követően fizikális vizsgálat következik, mely során a has és vesetájék illetve a nemi szervek megtekintése, tapintása következik, hisz gyakorlott szakember a beteg számára még nem feltűnő jeleket, tüneteket, eltéréseket is észreveheti, megelőzve így egy későbbi súlyosabb állapot kialakulását.

Urológiai vizsgálatra érdemes telt hólyaggal érkezni, mivel a húgyhólyag biztonsággal ultrahang készülékkel csak telt állapotban vizsgálható, megítélhető; valamint panaszoktól függően szükség lehet vizeletvizsgálatra, a vizelés után esetlegesen a hólyagban maradt vizelet mennyiségének megítélésére valamint bizonyos vizelési panaszok esetén arra is hogy a vizeletürítés egy speciális gépbe történjen (uroflow) vizsgálat.

A húgyhólyagon kívül más szervek vizsgálata is történik ultrahanggal, a vesék illetve férfiaknál a herék, mellékherék, prosztata vizsgálata is hozzátartozhat vizsgálathoz.

Férfiaknál a dülmirigy (prosztata) vizsgálatához elengedhetetlen a végbélen keresztüli betapintás. Ez a vizsgálat, illetve akár csak ennek lehetősége is a férfiak egy részét elrettentheti az urológushoz fordulástól, pedig a tapasztalt szakemberek számára ez a néhány másodperces és az esetek nagy részében maximum kellemetlenséget okozó vizsgálat számos többlet információt ad, melyek más módon nem elérhetők. A vizsgálat során megítéljük a prosztata méretét, felépítését, „állagát” és az esetleges daganat gyanús göböket. Szintén érdemes tudni hogy a végbél daganatok fele ujjal elérhető magasságban van így a vizsgálat során ezeket is szűrjük. A prosztata jóindulatú és rosszindulatú elváltozásának megállapítása és elkülönítése céljából a prosztata végbélen keresztüli megtapintásán kívül egy vérmintából történő fehérje, az úgy nevezett Prosztata Specifikus Antigén (PSA) meghatározást is kell végezni.

 

Kinek és miért érdemes felkeresnie minket?

Amennyiben a kórelőzményben húgyúti kövek (vesekő, vesevezeték-/ureterkő) fordulnak érdemes évente urológust felkeresni hogy az esetleges köveket még azelőtt felfedezzük és kezeljük mielőtt panaszokat okoznának.

Férfiaknak 50 éves kor felett illetve amennyiben a családban férfi rokonok között előfordult prosztatarák, akár 40 éves kor felett érdemes részt venni rendszeres, évenkénti prosztata szűrővizsgálaton, mely a fent említett kórtörténet felvétel, fizikális és ultrahang vizsgálat mellett a PSA vizsgálatot és a végbélen keresztüli prosztatatapintást is magában foglalja.

Akaratlan vizeletvesztés esetén érdemes inkontinenciában jártas szakembert érdemes felkeresni, mert a rutin vizsgálatokon kívül speciális vizsgálatok, eszközök lehetnek szükségesek.

Hirtelen vagy lassan fellépő, fájdalmas, csípő, égő vizelési zavarok esetén a tüneteket okozhatja hólyaggyulladás, férfiaknál a prosztata akut gyulladása, valamint mellékheregyulladás is. A mielőbbi szakvizsgálat, kezelés a fertőzés tovább terjedését (pld. vesékre), illetve a folyamat krónikussá válását is megakadályozhatja, elkerülve így a későbbi kellemetlenségeket, súlyosabb esetben kórházi kezelést vagy akár későbbi életminőség romlást okozó állapotokat.

Vérvizelést sok betegség okozhat a húgyúti kövektől, a gyulladásokon keresztül, a húgyúti rosszindulatú tumorokig. A mielőbbi szakvizsgálat, esetlegesen kiegészítve további képalkotó eljárásokkal (natív vagy kontrasztanyagos CT, MRI stb.) időben felderítheti a vérvizelés okát.

Egészség tudatos fiatal férfiaknak ajánlott évente részt venni urológiai vizsgálaton, az esetleges heretumorok időben történő felfedezése és megfelelő kezelése céljából. A rosszindulatú heretumor (hererák) a fiatal korosztály (16-45 év) leggyakoribb rosszindulatú tumora; de egyben az egyik legnagyobb arányban (több mint 90%) gyógyítható és az időben történő felfedezés valamint a megfelelő kezelés az egyik legjobb túlélést biztosítja. A vizsgálat fájdalommentes, mindössze néhány percig tart, a herék megtekintéséből, tapintásából és egy igen érzékeny ultrahang vizsgálatából áll, melyet igény szerint a páciens egy kivetítőn keresztül maga is végig nézhet és nyomon követhet. 

A heretumor időben történő felfedezésének egyik kulcs eleme az önvizsgálat, melyet a veszélyeztetett korban lévő férfiaknak érdemes maguknak, havonta elvégezni a herék gondos áttapintásával. Amennyiben bármilyen eltérést észlelnek érdemes mielőbb urológus vagy andrológus szakorvost felkeresniük.

Miért minket válasszon?

  • tapasztalt urológus szakorvosunk fogadja Önt
  • teljes körű kivizsgálást biztosítunk

Jelentkezzen be urológus szakorvosunkhoz! 

Dr. Osváth Péter

andrológus, urológus szakorvos

Dr. Erdélyi Balázs

urológus szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig