Fogalomtár

A

Abortusz

A terhesség megszakadása vagy megszakítása a magzat életképessé válása előtt.

Actinomyces

Hamarosan

Adenocarcinoma

Hamarosan

AIDS

Acquired Immune Deficiency Syndrome vagyis szerzett immunhiányos tünet együttes, amely előidézője a HIV (Human Immunodeficiency Virus) vírus.

Alaphőmérséklet

Reggeli ébredés után közvetlenül mozgás és étkezés előtt mért testhőmérséklet. Szabályos menstruációs ciklus során segíthet meghatározni, hogy van-e peteérés, illetve mikor várható peteérés. A ciklus során a progeszteron hormon termelődésének hatására néhány celsius fokkal emelkedik az alaphőmérséklet, ami a peteérés követően termelődik.

Alfa-fetoprotein

Az AFP egy olyan fehérje, amely az embrió májában és belében termelődik. Kimutatható a magzatvízből és az anyai vérből. Egészséges felnőtt emberben kis mennyiségben van jelen AFP, szintjének emelkedése máj-, here- és petefészekrák esetén emelkedhet meg jelentősen.

Amenorrhea

Menstruációs vérzés teljes hiánya

Amniocentézis

Magzatvíz vizsgálat, amely során ultrahangvezérelten vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Ezt követően megvizsgálják a magzatvízben található magzati sejteket,amelyek segíthetnek nagy (99%-os) pontossággal jelezni a kromoszóma eltérések, egyes anyagcsere betegségek, velőcsőzáródási rendellenesség és egyes öröklődő betegségek előfordulását. A vizsgálatot 16-20. terhességi hét között végzik.

Androgén hormonok

Férfi nemi hormonok, amelyek elsősorban a herében termelődnek, de a mellékvesében is megtalálhatóak. Szabályozzák a férfiak spermium termelését, libidóját és nemzőképességét. Befolyásolják az elsődleges és másodlagos nemi érés jellegét. A női szervezetben is megtalálhatóak az androgének, amelyeknek fokozott termelődése problémákat okozhat, mint például az aknés bőr, fokozott szőrnövekedés.

Androgínia

Kétneműség, hímnősség

Anorgazmia

Orgazmus hiánya a szexuállis ingerlés hatására sem jön létre. Nőknél gyakrabban fordul elő, melyet általában pszichés problémák okozhatnak.

Anticoncipiens

Fogamzásgátló tabletta, amely női nemi hormonokat tartalmaz. Alkalmazása révén meggátolja a tüszőrepedést,megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. Bővebben itt olvashatsz róla: Fogamzásgátlási tanácsadás

Anovuláció

Anovulációs menstruációs ciklus során nem történik a petefészkekben peteérés.

Anyai és magzati vércsoport

Hamarosan

Ascites

Hasüregben felszaporodó kóros mennyiségű folyadékgyülem, más néven hasvíz.

Aszexualitás

Hamarosan

Asztenospermia

A sperma minőségi vizsgálatánál használt kifejezés, jelentése: 40%-nál kevesebb mozgó vagy 32%-nál kevesebb progresszíven mozgó spermium az ejakulátumban.

Atrophia

Hám sorvadását jelenti az atrophia (atrófia), amely általában menopauza során kialakuló nem kórós eltérés. Amennyiben nem menopauza következtében alakul ki méhnyak hám sorvadása abban az esetben javasolt hormonális kivizsgálás.

Atypusos mirigyhámsejt

Ezzel a fogalommal a rákszűrés során készült eredményben találkozhat, mely azt jelenti, hogy kóros mirigyhámsejteket vannak a kenetben, de nem egyértelműen lehet megítélni jelentőségüket. Ultrahang vizsgálat, HPV szűrés és kolposzkópos vizsgálat javasolt ilyen lelet esetén. Amennyiben ezek negatív eredménnyel zárulnak úgy a citológiai vizsgálat ismétlése javasolt 3-6 hónappal később. Pozitív esetben pedig szövettani vizsgálat javasolt.

Azoospermia

A sperma minőségi vizsgálatánál használt kifejezés, jelentése: nincs spermium az ejakulátumban.

B

Bakteriális Vaginózis (BV)

Gyulladásos tünetekkel nem járó fertőzés, mely elsőre ijesztőnek tűnhet, azonban rendkívül gyakori jelenség és könnyen kezelhető. Általában Candida (élesztőgomba) elszaporodása vagy Trichomonas (egy szexuális úton terjedő fertőzés) okozhatja.

Bartholin-mirigy

A női nemiszerv része, mely a hüvelybemenet alsó részének két oldalán elhelyezkedő kisebb bab méretű mirigy. Feladata a hüvelybemenet nedvesítése. Ha kivezető nyílása elzáródik vagy eldugul, abban az esetben ciszta alakulhat ki benne, mely egy fertőzés során tályogképződéshez vezethet.

Bazális hőmérséklet

Az alaphőmérséklet egy egészséges, nyugalomban lévő személy testhőmérséklete. A megfelelő pontosság elérése érdekében az alaphőmérsékletet minden reggel, azonos időben, közvetlenül felkelés után kell megmérni. Alap testhőmérséklet, melynek változása a női szervezetben figyelhető meg az ovuláció (tűszőrepedés) során kialakuló hormonváltozás következtében

Belső sugárkezelés - Brachyterápia

A belső besugárzás a sugárterápia olyan formája, amelynél radioaktív anyagot tartalmazó tűket, tubusokat közvetlenül a rákos szövetben vagy annak közvetlen közelébe.

Bethesda klasszifikáció

Méhnyakszűrés során vett kenet értékelésénél alkalmazott leletező rendszer, melyben az elváltozások kifinomultabb megkülönböztetésére alkalmas, mint a Papanicolaou-féle osztályozás.

Billings módszer

Természetes fogamzásgátlási módszerek egyike, amely során a méhnyaknyák vizsgálatát végzi az egyén saját magánál az ovuláció idejének meghatározása céljából. Ovuláció során megváltozó méhnyaknyák sűrű, áttetsző és nyúlós állagúvá válik, mint a tojásfehérje.

Biopszia

Egy orvosi vizsgálati eljárás, mely alatt a szövettani mintavételt értjük. Pontos diagnózis, mint például egy daganatos elváltozás kiindulásának meghatározása, illetve jó- vagy rosszindulatúságának eldöntése érdekében használt vizsgálat.

Biparietaler Durchmesser (bpd)

Terhességi ultrahang vizsgálat során mért érték, mely a magzat fejének két halánték közötti távolsága. A várandósság 12. hete után mérendő érték, segítségével 80% pontossággal becsülhető a magzat súlya.

C

C-reaktív protein

Röviden CRP, ami egy fehérjéről van szó, melynek emelkedése jelzi a szervezetben jelenlévő gyulladást. A CRP ugyanis folyamatosan termelődik a májban, és az a feladata, hogy támogassa a nagy falósejtek munkáját a testidegen és károsodott sejtek bekebelezésében.

Cerclage

Méhnyakzáró műtét. Beavatkozás során a méhnyak „sebészi” bezárása várandósság alatt fellépő méhnyakelégtelenség esetén középidős vetélés, koraszülés, idő előtti burokrepedés megelőzés érdekében. Beavatkozást a terhesség 20 és 28. hete között végezhető el.

Cervicalis Intraepithelialis

Hamarosan

Neoplásia (CIN)

Hamarosan

Condyloma - nemi szervi szemölcs

A nemi szerveken kialakuló szemölcs. Alacsony kockázatú HPV (Humán Papillomavírus) okozza, mint a HPV 6 és HPV 11. Általában szeméremtesten, gáttájékon, a végbélnyílás körül és a méhnyakon fordulnak elő

Cysta - ciszta

Daganathoz hasonló képlet, melynek nagyon sok típusa van. Általában jóindulatúak és zavart sem okoznak. A test különböző területein előfordulhatnak. Bizonyos típusok rosszindulatúvá válhatnak vagy méretének köszönhetően nyomhat más szerveket amelyekben funkciózavart okozhat.

D

Descendus uteri

Más néven méhsüllyedés vagy előesés. Ilyen jelenség akkor fordul elő, ha a méh tartószalagjai megnyúlnak.

Diaphragma hernia

Rekeszizom sérv, amely során a szív és a tüdő magasabbra kerül és a máj a mellkasüregben helyezkedik el. Diaphragma a rekeszizmot jelenti, ami a mellüreget elválasztja a hasüregtől.

Dysmenorrhea

Fájdalmas menstruáció. Elsődleges és másodlagos dysmenorrheát különböztetünk meg. Az elsődleges dysmenorrhoea általában az első menstruációtól számított néhány éven belül jelentkezik, majd a fájdalom az évek előrehaladtával gyengül, és gyakran teljesen elmúlik az első szülést követően. A másodlagos dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amit valamilyen más egészségi panasz, például endometriosis okoz. Jellemzője még, hogy az idő múlásával a fájdalom egyre erősödik.

Dyspareunia

Közösülés közben a nemi szervekben vagy a kismedencében jelentkező fájdalomérzés. Előfordulhat egyaránt nőknél és férfiaknál is, de a férfiaknál nem túl gyakori.

Dysplasia

A dysplasia olyan szövettani elváltozás vagy jelenség, amely már bizonyos átalakulást jelent a daganat irányában. Mikroszkóp alatt kórós sejt elváltozás látható, de még rák.

DPO (days past ovulation)

Az ovuláció utáni napok. Az ovuláció a 0. nap.

E

Ejacualtio preacox

Korai magömlés, mint szexuális problémáról akkor beszélhetünk, ha a magömlés a nemi élet során mindig vagy legtöbbször a bevezetés előtt vagy azt követően körülbelül egy percen belül, a kívántnál hamarabb következik be, a férfi nem képes a magömlést szabályozni és ez szorongást okoz számára.

Ejakuláció

A férfi spermájának vagyis az ondó távozása a hímvesszőből, többnyire orgazmus kíséretében. Általában szexuális tevékenység (közösülés, önkielégítés) hatására következik be ritmikus összehúzódás következtében néhány milliliter ondó távozik a péniszből.

Embrió

Embriónak a megtermékenyített petesejtet nevezzük a 2. terhességi héttől a harmadik hónap betöltéséig

Embrió transzfer

IVF (In vitro fertilizáció) eljárás során, a leszívott tüszők megtermékenyítését követően, az embriók vékony műanyag katéter segítségével történő beültetését a méhbe nevezzük embrió transzfernek

Embriopátia

A terhesség első három hónapjában vagyis embrionális korban kialakuló betegségek összefoglaló neve.

Emlőrák

Emlő rosszindulatú daganata. A tejutak vagy a tejmirigyek rosszindulatú daganatának első jele az emlőben kitapintható göb vagy az emlő bőrének kis behúzódása az elváltozás felett. Az emlő tapintásos-, ultrahangos- és röntgenvizsgálata (mammográfia) már a kezdeti elváltozásokat is kimutatja. Ezért fontos az önvizsgálat és a rendszeresen rákszűrés. Az elváltozás gyakoribb nőkön, de a ritka férfi emlőrák sokkal rosszabb indulatú.

Endocervicalis adenocarcinoma in situ (AIS)

Rákszűrés eredményében találkozhat ezzel a fogalommal, amely azt jelenti hogy a méhnyak mirigyhám sejtjének korai kezdetű rákos elváltozása. Ez a folyamat még nem invazív vagyis nem terjedt át a környező szövetekre. AIS-ből körülbelül 5 év alatt fejlődik ki invazív méhnyakrák. Ilyen eredményű lelet esetén javasolt ultrahangos vizsgálat, HPV- és szövettani mintavétel.

Endocervicalis küret

A méhnyak nyákos hártyájának kikaparása kanál alakú eszközzel, amelyet küret kanálnak neveznek.

Endocervikális átmeneti zóna

Az endocervikális átmeneti zóna a méhnyak két hámrétegét elválasztó terület. Ennek a területnek a fontosságát az adja, hogy bizonyos rákmegelőző állapotok sokszor innen indulnak ki.

Endometriózis

A méhtest nyálkahártyájával azonos szövet (endometrium) rendellenes jelenléte más szervekben. A nyálkahártyarészek leggyakrabban a petevezetékekre, a petefészkekre, a méhszalagokra, a végbél és a méh közötti (Douglas-féle) üregbe, a húgyhólyagra, a belek és a végbél nyálkahártyáján alakulnak ki, de előfordulhat a köldökben is. A felsorolt esetekben külső endometriózisról beszélünk. Belső endometriózisnál a méh izomzatában található méhnyálkahártya-részlet. A rendellenesen elhelyezkedő szövetrészek ugyanúgy követik a menstruációs ciklust, mint a méh, emiatt gyulladásokat okoznak, amelyek olyan összenövésekkel, hegesedéssel gyógyulnak, amelyek gátolják vagy megváltoztatják a szervek normális működését. Általában a 25-40 éves kor között jelentkezik és a menopauza alatt tűnik el. Legkomolyabb szövődménye a meddőség.

Enzim

Szervezetünkben sokféle enzim található, melyek biokémiai folyamatok sebességét növelő fehérje, amely a szervezeten belül fejti ki hatását. Lehetővé teszi, hogy gyorsabban végbemenjen a kémiai folyamat, amely egyébként a szervezetben csak lassan játszódna le. Működése függ a hőmérséklettől, savasságtól-lúgosságtól.

Erogén zóna

A test azon részei a nemi szerveken kívül, melyek érintése nemi ingerületek kiváltására alkalmas.

F

Fájdalmas közösülés (dispareunia)

A dyspareunia közösülés közben a nemi szervekben vagy a kismedencében jelentkező fájdalom érzés.

Fibroadenoma

Leggyakrabban az emlőben előforduló jelenség a fibroadenoma,mely egy jóindulatú daganat típus. Kemény tapintatú, általában 1-5 cm nagyságú elváltozás, környezetétől jól elkülönül, attól elmozdítható csomó. Általában negyven év alattiaknál gyakoribb.

Fibróma

A fibróma, más néven fibroid tumor a bőr kötőszövetből kialakuló jóindulatú daganata. A testen bárhol megjelenhet, és a legtöbbször nem okoz problémát.

Fimózis

A fimózis a fityma szűkülete, amely lehetetlenné teszi annak lehúzását a pénisz makkjáról. Ez az állapot a kisebb fiúknál teljesen természetes. Rendszerint magától megváltozik a serdülőkor előtt vagy alatt. Ezért gyermekkorban nem kell vele törődni, kivéve, ha ismétlődő, helyi gyulladás lép fel, vagy a vizelés komoly nehézséget jelent.

Flowmetria

Áramlás vizsgálat, amelyet a terhesség utolsó heteiben rendszeres időközönként végeznek. A méhlepény, mely a magzatot táplálja annak véráramlásának vizsgálatát értjük flowmetria alatt. Másnéven a magzati vérkeringés vizsgálata.

Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás célja a terhesség megakadályozása, melynek különböző típusai ismertek ma már. Bővebben itt olvashatsz róla: Fogamzásgátlási tanácsadás

Folliculometria

Ultrahangos vizsgálat, amely során a peteérés és a méhnyálkahártya változásának nyomonkövetése egy adott ciklusban. A cikluskövetés során az ovuláció várható idejét vagy esetleges elmaradását lehet megítélni.

Folsav

Vízben oldódó vitamin,amelynek nagyon fontos szerepe van a szervezetben és a várandósság korai szakaszában különösen fontos, hiszen a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat ennek jelenlétében megy végbe. Ez az úgynevezett velőcső záródás.

Fetopathia

Azon betegségek összefoglaló neve, melyek a méhen belüli élet 3. hónapját követően, vagyis a magzati korban jelentkeznek.

Frigiditás

A frigiditás, a szexuális válaszkészség hiányát jelenti. Akkor frigid egy nő, ha megfelelő szexuális ingerekre sem jön kellőképpen izgalomba.

FSH - follikulus stimuláló hormon

follikulus stimuláló hormon, a peteérést elősegítő hormon tüszőérést serkentő hormon. Az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely a petefészekre hat, és az ott termelődő hormonok - elsősorban az ösztradiol és progeszteron - elválasztását szabályozza. Termelődését a GnRH és a termelődött ösztradiol és progeszteron mennyisége szabályozza.

G

G-pont - Grafenberg-pont

A női orgazmusban központi szerepet játszó anatómiai terület, amelyet nem minden nő és férfi ismer. Az orgazmus intenzitása elsősorban a G pont izgalmi állapotától függ. A G-pont tehát a női prosztata. Mivel ez egy alapvetően férfi szerv, ezért sorvadásnak indul. Ennek a sorvadásnak a mértéke fogja meghatározni, hogy elég nagy marad-e ahhoz, hogy a hüvely falán keresztül ingerelhető legyen. A vagina belsejében felül, a szeméremcsont irányában helyezkedik el, s egy szivacsos gömböcskeként dudorodik ki, mely szexuális izgalmi állapotban megnövekszik. Ha ez a pont izgalmi állapotba kerül, folyadék kilövellést válthat ki. Ekkor beszélünk női ejakulációról. A G-pont ingerlésének hatására ún. Skene-mirigyek váladékot kezdenek termelni. Orgazmus hatására az itt kicsapódó váladék kilövel.

Galactorrhea

Kóros tejcsorgás, amely spontán tejürülés szoptatási időszakon kívül a nő, vagy akár a férfi emlőjéből.

Gaméta ivarsejt

A férfi ivarsejtje az ondósejt, a nőé pedig a petesejt. A gaméta 22 autoszómát és 1 nemi kromoszómát tartalmaz, azaz fele annyi kromoszómát, mint a szervezet többi sejtje.

Gát

A gát alatt klinikailag nők esetében a hüvely és a végbél közötti területet értjük.

Gátmetszés

Más néven episiotomia, amely során a gát bőrének és izomzatának hüvelybemenettől kiinduló bemetszése, ami megkönnyíti a magzat világrajövetelét és megakadályozza a szülőutak és a gát nehezen gyógyuló sérülését a szülésnél.

Gén

A szervezet örökletes tulajdonságait hordozó anyag, az öröklődés funkcionális és fizikai egysége. A gének DNS-részekből állnak, és a legtöbb gén speciális fehérje előállítására alkalmas információkat tartalmaz.

Genetikai tanácsadás

Mindazon biológiai módszerek és eljárások összessége, amelyek lehetővé teszik a genetikai eredetű betegség utódokra történő átöröklődési kockázatának megítélését. A genetikai tanácsadó orvos megfelelő laboratóriumi háttérrel és humángenetikai ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezik. A személyes, a genetikai és a családi kórtörténet, valamint a rendelkezésre álló genetikai és klinikai vizsgálatok eredményének ismeretében meghatározza az adott rendellenesség ismétlődési kockázatát.

Glans

A pénisz makkja. A pénisz végén helyezkedik el a rendkívül érzékeny, vékony, idegvégződésekkel teli makk, latinul glans.

Glans clitoridis

A csikló (clitoris) "makkja", mely annak leginkább ingerelhető része. Ugyanúgy mint a makk a péniszen, a glans clitoridis is a csikló végén helyezkedik el és nyugalmi állapotban úgynevezett előbőr fedi. Az embrionális fejlődésben egyazon szövetből fejlődik ki, mint a pénisz makkja. A csikló voltaképpen maga is szinte egy pici hímvessző. A csikló - és különösen a Glans clitoridis igen érzékeny, így jelentős szerepe van a szexuális gyönyörérzetben.

Gonádok

Nemi mirigyek. Férfiakban a herék, nőkben pedig a petefészkek. A gonádok állítják elő az ivarsejteket vagyis a spermiumokat és a petesejteket valamint termelik a férfi és női nemi hormonokat.

Gonadotropin releasing hormon - GnRH

A hypothalamus által termelt hormon, amely az agyalapi mirigy (hypophysis) hormon termelését befolyásolja. Rendkívül fontos hormon a GnRH, azaz a gonadotropin releasing hormon, ennek kulcsszerepe van a női ciklus szabályozásában. A GnRH az LH és FSH termelődésére hat. Az FSH fokozza az ösztrogének termelődését, férfiakban pedig a spermiumok fejlődésért segíti elő. Az LH felelős az ovuláció kiváltásáért. A GnRH leadása lökésszerű, ovuláció előtt 1,5 óránként, utána 3-4 óránként. Az ennél szaporább leadási ritmus vagy a folyamatos leadás csökkenti az FSH és LH termelődését, és gátja a megtermékenyíthetőségnek. Adagolására pulzációs pumpákat fejlesztettek ki. A GnRH szintet csökkenti az anorexia, a kóros soványság, éhezés is. Ugyanis a leptin egy hormon, amit a zsírszövet termel. Ha nincs megfelelő mennyiségben zsírszövet, akkor a leptin szintje nagyon alacsony lesz. Ez az alacsony szint, pedig a GnRH termelődését fogja gátolni, így kimarad a menstruáció.

Gonadotropinok

Az agyalapi mirigy más néven a hipofizis, hypophysis által termelt hormonok, melyek a herék vagy a petefészkek működését serkentik. Ilyen a tüszőérést serkentő FSH (follikulus stimuláló) hormon, a sárgatestképző LH (luteinizáló) hormon és a prolaktin. A humán koriongonadotropint (HCG) a terhesség alatt a magzatburok (placenta) egyes sejtjei termelik. A terhesség biológiai vagy immunológiai megállapítása ez utóbbi hormon vérből vagy vizeletből történő kimutatásán alapul.

Gonorrhea - kankó, tripper

Szexuállísan terjedő betegség, amelyet a Nesseries Gonorhrea nevű baktérium okoz. Nőknél nehezebb a felismerése mert nem mindig jelentkezik tünetekkel. Nem megfelelő kezelés mellett akár meddőséget is okozhat.

Grav.s

Terhességi hét. (gravida septima, Gest. hét, gesztációs hét) Ha például egy leleten az áll, hogy Grav.s.:12, akkor a 12. terhességi hétről van szó.

Gyermekágy - puerperium

Szülést követő hat hetes időszak, amely során a várandósság alatt megváltozott testi és szervbeli működések visszafejlődnek, vissza alakulnak a normál állapotba.

Gyulladás

A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. A gyulladás jellemzői: a duzzanat (tumor), vöröses szín (rubor), fájdalom (dolor), melegség (calor) és az adott szerv funkciójának kiesése (functio laesa).

Gyulladásos emlőrák

Az emlőrák egyik típusa, amely során az emlő vörös, duzzadt és meleg tapintatú. Az emlő bőre hasonlíthat a narancs lyukacsos héjára is (narancsbőr). A bőr vörösségének és melegségének oka, hogy a ráksejtek gátolják a bőr nyirokereiben az áramlást.

H

HCG

Human Chorionic Gonadotropin vagyis a méhlepény által kiválasztott hormon terhesség idején. A HCG tartja fenn a sárgatest progeszteron termelését. Vizeletben jelentős mennyiségben van jelen. A terhességi tesztek is ennek vizeletben való jelenléte alapján működnek.

Head circumferencce - fejkörfogat

A koponya kerületének nagysága főként a szülés módjának eldöntésében számít jelentős adatnak.

Helicobakter pylori

Baktérium, amely a gyomorba kerülve fekélyes betegséget okoz

HELLP szindróma

HELLP szindróma egy angol mozaikszó összetétel: Hemolytic anemia, Elevated Liver enzymes and Low Platelet count. Jelentése a szervezetben végbemenő folyamatokat takar, amely megemelkedett májenzimek és alacsony vérlemezke szint szindróma. A preeclampsia és eclampsia életveszélyes komplikációja.

Helyi terápia - lokális terápia

A daganat sejtjeire és közvetlen környezetére irányuló kezelés.

Hemoglobin

A vörösvérsejtek vörös színű festőanyaga.

Hematológia

A vérképző rendszer megbetegedéseivel foglalkozó tudományág.

Here - testis

A herezacskón belül található két tojás alakú mirigy, amelyek spermiumokat és férfi nemi hormonokat termelnek.

Herezacskó - szkrótum, scrotum

Az a külső, zsákszerű bőrzacskó, mely a férfiaknál a heréket tartalmazza.

Hiperstimuláció

A "kontrollált ováriális hiperstimuláció" (COH) az asszisztált reprodukciós eljárásokhoz használt gyógyszeres kezelés következtében létrejött normális élettani állapot, melynek során nemcsak egy tüsző, és benne egy petesejt érik meg, ahogy a normál ciklusban szokásos, hanem több. Ennek célja, hogy a kezelés esélyét javítsuk azzal, hogy több megtermékenyíthető petesejtet hozunk létre. A kontrollált ováriális hiperstimuláció és a hiperstimulációs szindróma (OHSS) között a különbséget alapvetően a klinikai tünetek határozzák meg, így elkülöníthetünk enyhe, középsúlyos, vagy súlyos hiperstimulációt.

Hiszterográfia - HSG

Méhüreg röntgenes vizsgálata, melyet kontrasztanyaggal töltenek fel vizsgálat során.

Histerometria

A méhüreg hosszának meghatározása hiszterométerrel a fogamzásgátló eszköz (spirál) felhelyezése előtt.

Hiszteroszkópia

A méh üregének optikai eszközzel vagyis endoszkóppal történő

Hormonok

Üzenetvivő anyagok a vérben, amelyekkel a szervezet számos folyamatát irányítja, például a serdülőkori fejlődés kezdetét és lefolyását.

Hormonterápia

Hormonkezelés - Rákkezelési módszer, amelynek során hormonokat vonnak el, adnak be, vagy hormonhatásokat gátolnak meg. Endokrin terápiának is nevezik

HPV (human papilloma virus)

HPV az egy olyan vírus, amely leginkább szexuális úton terjedő vírus, évente az összes daganatos megbetegedés több, mint 6 százalékának kialakulásáért felelős. Több száz alfaja létezik. Leginkább két fő csoportba soroljuk őket, amely az alacsony és magas kockázatú típusok. Hosszantartó HPV fertőzés fennállása felelős bizonyos daganatok kialakulásáért, mint például a méhnyakrák. Bővebben itt olvashatsz ebben a témában: HPV

HSIL

Méhnyakrákszűrésen használt kifejezés. Egyes szakemberek szerint ma már a CIN szerinti elnevezés is túlhaladott. Ehelyett a LSIL (alacsony fokú diszplázia) és HSIL (magas fokú diszplázia) megjelölésnek kellene szerepelnie a méhnyakszűrési leleten. A LSIL kategóriába tartozik a HPV-fertőzés és a CIN1, míg a HSIL kategóriájába a korábban CIN2-ként és CIN3-ként besorolt elváltozások.

Human choriogonadotropin

HCG vagyis a méhlepény által kiválasztott hormon terhesség idején. A HCG tartja fenn a sárgatest progeszteron termelését. Vizeletben jelentős mennyiségben van jelen. A terhességi tesztek is ennek vizeletben való jelenléte alapján működnek.

Huhner-teszt

(PCT, Postcoitalis teszt) - ezt a tesztet a meddőség-vizsgálat keretében végzik el. A vizsgálat előtt 6-8 órával történt, programozott közösülés után megvizsgálják a nő méhnyaknyákjának hímivarsejt tartalmát. Miután az orvos mintát vesz a nyákból, mikroszkóp alatt vizsgálja: megszámolja a benne lévő ondósejteket és megfigyeli mozgékonyságukat.

Húgycső

uretra - az a cső, amelyen át a vizelet a húgyhólyagból a külvilágba jut.

Húgyhólyaggyulladás

Urocystitis - a vizelet tárolásáért felelős szerv gyulladásos megbetegedése.

Hüvely

Rugalmas, izmos cső, amely a felette található női nemi szerveket összeköti a külvilággal. Bemenetelénél keskeny, belül lényegesen tágasabb. A hüvely nyílása a húgycsőnyílás és a végbélnyílás között található.

Hüvelygyulladás - vaginitis

Rendszerint apró kórokozók (egysejtűek, gombák, baktériumok) idézik elő a hüvely nyálkahártyájának, viszketéssel, fájdalommal, bő váladékozással járó gyulladását

Hüvelyi ultrahangvizsgálat

transzvaginális szonográfia, transvaginal sonography TVS - Az eljárás során a hüvelyt, a méhet, a petevezetékeket és a hólyagot vizsgálják. Az eszközt bevezetik a hüvelybe, a hanghullámok pedig visszaverődnek a medencei szervekről. Ezek a hanghullámok visszhangot hoznak létre, amelyet egy számítógép segítségével képpé (szonogram) alakítanak.

Hüvelytornác

vestibulum vaginae - a kisajkak által körülvett tájék. Benne helyezkedik el a húgycső, a hüvelybemenet és a Bartholini-mirigyek két csatornanyílása. Ezek a mirigyek izgalom hatására néhány csepp váladékot termelnek, és nemi érintkezés előtt nedvessé teszik a hüvelybemenetet.

Hymen - szűzhártya

A leányok hüvelyében található egy félhold alakú hártya, amely az első közösüléskor (többnyire fájdalom és kevés vérzés kíséretében) átszakad. A szűzhártya értelemszerűen nem zárja el teljesen a hüvelyt, mert a méhből származó menstruációs váladékoknak ép szűzhártya mellett is távozniuk kell a hüvelyből.

Hysterectomia

A méh műtéti eltávolítása

I

Ikerterhesség - Gemini terhesség

Kettős vagy többes terhesség

Immunitás

Olyan állapot, amikor a szervezet védett valamilyen betegséggel szemben. Az immunitás lehet természetes (veleszületett), vagy az élet folyamán szerzett (pl. korábbi fertőzés vagy védőoltás eredményeként)

Impotencia

A férfiak nemi aktusra való képtelensége a szexuális közösüléshez szükséges merevedés elmaradása miatt. Oka lehet lelki és szervi is. Mindkét esetben ma már jó eséllyel gyógyítható.

In situ carcinoma

Lokális rákfajta, amely csak azokat a sejteket érinti, ahonnan kiindul, és nem terjed rá a környező szövetekre.

In vitro fertilizáció (IVF-ET)

Mesterséges megtermékenyítés, amely során az emberi petesejt kivétele a petefészekből és megtermékenyítése az ondósejttel laboratóriumi körülmények között, vagyis mesterséges módon. A sikeres művelet folytatásaként a sejtosztódást követően az embriót beültetik az anyaméhbe.

Infertilitás

Meddőség, terméketlenség

Inkomplett abortus

A kiszélesedett méhűrben az intenzív echók utalnak a vetélés utáni residuumra (visszamaradt, ki nem ürült szövetekre).

Inkontinencia

Vizelet vagy széklet visszatartás képtelenség, rendellenesség

Inoperábilis daganat

Olyan daganat, amelyet sebészileg nem lehet eltávolítani a daganat mérete vagy elhelyezkedése miatt.

Invazív rák

Infiltráló ráknak is nevezik, amely alatt azt értjük, hogy a rák kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve átterjed a környező egészséges szövetekre.

Irrigálás

Olyan eljárás, mely során víz vagy gyógyszeres oldat alkalmazásával tisztítják a hüvelyt és a méhnyakat.

Intrauterine growth retardation

IUGR, restricion retardáció - méhen belüli sorvadás, magzati retardáció, diszmaturitás. A méhen belüli növekedés-visszamaradás (továbbiakban IUGR) a koraszülöttség mellett az újszülött-halálozásért felelős leggyakoribb veleszületett rendellenesség. Méhen belül akkor beszélünk elégtelen fejlődésről, ha a magzat becsült súlya 10 percentilis érték alatt van, azaz gyengébben fejlett, mint az azonos korú magzatok 90%-a. Születéskor koraszülöttnek tekintendő a kis súlyú - 2500 gramm alatti - magzat, ha a szülés korábban zajlik le. Ha normális időre születik a magzat (36. hét után) és 2500 g súly alatti, akkor retardációról, dysmaturitásról beszélünk. A kettő kombinálódhat is.

IUD - Intrauterine Device

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz.Bővebben itt olvashatsz róla: Fogamzásgátlási tanácsadás 

J

Johimbin

Egy nemi működést serkentő szer (lásd: afrodiziákum), melyet egy afrikai fa kérgéből nyernek. Általában elmondható róla, hogy csak egészséges férfiakra van hatással.

K

Katéter

Vékony, rugalmas, hajlékony cső, amelyen keresztül folyadék juttatható a szervezetbe, vagy vezethető el a testből.

Kisajak

E két ajak finom bőrréteg, amely a nagyajak között helyezkedik el, Hátul összeolvad a nagyajkak belső felületével, és bőrredőt képez. Elöl azonban a két kisajak egy-egy külön redőre oszlik és körülveszi a csiklót. A nagyajkak olykor eltakarják a kisajkat, máskor a kisajkak kitüremkednek. Nemi izgalom hatására megduzzadnak, elszíneződnek, átmérőjük megnövekszik.

Koitusz

Közösülés, szeretkezés, párzás. Magát a szexuális aktust jelenti, de bővebb értelemben benne van az előjáték és a levezető utójáték is.

Köldökzsinór

umbilicus - Rajta keresztül kapja a fejlődő magzat a táplálékot a méhlepényből.

Kolposzkóp

colposcope - egy mikroszkóphoz hasonló optikai eszköz, melyet a nőgyógyászok használnak a hüvely és a méhnyak vizsgálatához.

Kolposzkópia

colposcopy - a hüvely és a méhnyak vizsgálata egy megvilágított nagyító segítségével, amelyet kolposzkópnak neveznek.

Kombinált kemoterápia

több gyógyszer alkalmazása a kemoterápia során

Konizáció

Conisatio, kúpkimetszés, kúpbiopszia - Sebészeti beavatkozás, amely során kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából. Általában pozitív citológiai lelet után kerül rá sor, és az eljárás gyakran kiegészül az úgynevezett frakcionális kürettel. A méhnyak betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére szolgál.

Kontrasztanyagos röntgen vizsgálat

A vizsgálat előtt a beteg báriumoldatot vagy más, a röntgenen árnyékot adó folyadékot iszik, majd röntgen-sorozatfelvétel készül az emésztőrendszer felső szakaszáról, amely a felvételen tisztán kirajzolódik.

Kóros neoplasztikus elváltozás

A 'kóros neoplasztikus elváltozás' azt jelenti, hogy a kenetben kóros sejteket találtak, melyek rákmegelőző állapotnak, illetve rákos folyamatoknak megfelelhetnek.

Kromoszóma

A sejtek magjában található, DNS-tartalmú, az öröklődő információkat hordozó, fonálszerű testecskék.

L

Laktáció

Tejelválasztás, szoptatási időszak

Laparotomia

Sebészi metszés a hasfalon. A nőgyógyászatban általában a hosszanti irányban vezetett feltárást (alsó medián laparotomia), vagy az alsó haránt hasmetszést (Pfannenstiel laparotomia) alkalmazzák. A hosszanti irányú metszés jobb feltárást biztosít, gyorsabban elvégezhető, viszont a szeméremcsont felett végzett alsó harántmetszés esztétikailag kedvezőbb eredményt biztosít.

Laphám carcinoma

A laphám sejtjeiből kiinduló rák. A laphámsejtek vékonyak, laposak, halpikkelyre emlékeztetnek. Ezek képezik a bőr, a szájüreg, valamint a hangszalag, méhnyak, hüvely, vulva (külső nemi szervek) hámját. A laphám carcinoma a méhnyak laphám eredetű rákos folyamatát jelenti. Ilyen lelet esetén mindenképpen szövettani mintavétel, illetve a szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzése javasolt mielőbb. Ezen leletek birtokában lehet dönteni a további kezelésről.

Laphám methaplázia

A méhnyakon egyes típusú sejtek (hengerhámsejtek) helyét szabályos laphámsejtek veszik át. Nem rosszindulatú folyamat. A kiváltó oka lehet többek között gyulladás is. Önmagában a metaplasia nem indokol szorosabb cytologiai kontrollt, elégséges az évenkénti rákszűrésen való részvétel a továbbiakban is.

Leiomioma

A simaizomból kiinduló mióma.

Leukocytosis

A kenetben számos fehérvérsejt (leukocyta) található. Gyulladásos folyamatra utal. Amennyiben a gyulladás komoly mértékű, ez zavarhatja a kenet értékelését és alul, a javaslat mezőben a 3 vagy 6 hónap elteltével történő ismétlés lesz beikszelve. Ebben az esetben egy vényköteles gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, ez ügyben vegye fel nőgyógyászával a kapcsolatot.

Leukorrhoea - fluor albus

Sárgásfehér váladék távozása a hüvelyből, amit a köznyelv fehérfolyásnak nevez. Ez a jelenség rendszerint a hüvely vagy a méh fertőzésének, vagy olykor a méhnyakban lévő mirigyek túlműködésének a következménye. A fehérfolyásból származó kenet vizsgálata lehetővé teszi a fertőzést előidéző kórokozók (baktériumok, élősködők, egyes vírusok) azonosítását.

Lézió

Léziónak nevezzük egy anatómiai struktúra vagy fiziológiai funkció sérülését, hibás működését. Léziót bármilyen a szöveteket károsító hatás okozhat.

LH

luteinizáló hormon, luteinizing hormone - A sárgatest képződést és az peteérést (ovulációt) kiváltó hormon.

Libidó

A nemi vágyat vagy késztetést jelentő szó. A libidó hiánya lehet lelki zavar tükröződése, vagy szervi baj következménye, de néhány fogamzásgátló tabletta tartós szedése is befolyásolhatja a nemi vágyat, csökkentheti az orgazmuskészséget.

Loop Electrical Excision Procedure (LEEP)

Hurokkimetszés. Ezt az eljárást a nőgyógyászatban leginkább a hüvelyen, valamint a méhnyakon található elváltozások kezelésére, rendellenes szövetrészek eltávolítására, továbbá kórszövettani vizsgálathoz szükséges minta kimetszéséhez használják.

Lubrikáció

Síkosítás. A közösülés közben a megfelelő síkosításért, amely a fájdalommentes és könnyed péniszmozgást és behatolást biztosítja, a hüvelyváladék és a péniszváladék együttesen felelős.

M

Magas kockázatú HPV

Human Papillomavirus olyan típusai tartoznak a magas kockázatú csoportba melyeknek hosszantartó fennálló fertőzése felelős a méhnyakrák kialakulásért. Bővebben itt olvashat róla: HPV 

Magfolyadék

prosztataváladék - A prosztatából és egyéb nemi mirigyekből származó folyadék, mely segít a spermiumok kijuttatásában a férfi testéből az orgazmus során. A magfolyadék a spermiumok számára energiaforrásként cukrot tartalmaz.

Magömlés

Az ondó kilövelése a péniszből a férfi orgazmus pillanatában. Főként pubertáskorban, de később is előfordul - általában szexuális álom kíséretében - a spontán, éjszakai magömlés (pollúció).

Magzat

A kialakuló emberi lény állapota a fejlődés első hónapjaitól a megszületéséig.

Magzatboholy-daganat

choriocarcinoma, korionepitelióma - Rosszindulatú daganat, amely gonadotropint (a petefészkeket vagy a heréket serkentő hormon) termel, és a terhesség alatt a méhlepény bolyhaiból indul ki.

Magzatszurok

Meconium. Ez a zsírnemű anyagokból, lelökődött sejtekből, nyákból és epéből álló, lágy, pépes, sötétzöld színű magzatszurok a magzat bélcsatornájában képződik. Rendesen a szülés utáni egy-két napon belül az újszülött végbelén keresztül kiürül. Amennyiben a magzat a meconiumot a magzatvízbe üríti, az a magzat méhen belüli rossz közérzetét jelezheti.

Magzati szívműködés ellenőrzése

a terhesség során a magzat méhen belüli állapotát szívműködésének ellenőrzésével, monitorozásával kontrolláljuk. Ennek eszköze a CTG (cardio tocográf készülék) amely a magzati szívműködés és a méhkontrakciók regisztrálására szolgál. A készülékkel figyeljük a magzati szívműködés alapfrekvenciáját, oszcillációját, decelerációit és akkcelerációit.

Májfolt

A szabálytalan barna foltokban megnyilvánuló bőrjelenség az arcon jelenik meg, főleg a terhesség alatt vagy ösztrogén és progeszteron tartalmú gyógyszerek szedése esetén.

Malignus tumor

Rosszindulatú daganat

Mammográfia

Emlőröntgen. Az emlő mirigyállományának radiológiai eljárással történő vizsgálata, melynek segítségével az esetleges daganatok korai szakaszban felismerhetők és pontosan diagnosztizálhatók.

Marsupializáció

Ez egy olyan orvosi eljárás, amelyet a Bartholin-mirigy viszonylag gyakori, fájdalmas, gyulladásos megbetegedésének (bartholini tályog) rámetszéssel, drainálással történő kezelési módja.

Masztopátia

Az emlő sebészi eltávolítása

Maszturbáció

Önkielégítés. Azt a cselekedetet jelöljük így amikor - többnyire fiatal, házasság előtt lévő - fiúk vagy lányok saját magukat ingerelve juttatják el önmagukat az orgazmushoz.

Meddőség

Amikor két éven át a gyakran és védekezés nélkül folytatott házasélet ellenére sem következik be a terhesség, meddőségre kell gondolni.

Meddőségi kezelés

A meddőség okai egyaránt keresendők a nők és a férfiak körében is. A meddőség hátterének kivizsgálására, és a probléma orvoslására ma már számos módszer áll az orvostudomány rendelkezésére. Ezért a meddőség gyanúja esetén mindenképpen tanácsos szakorvoshoz fordulni. Bővebben itt olvashat a témáról: Meddőségi vizsgálat 

Megtermékenyítés

A hímivarsejt behatolása a petesejtbe és a két sejtmag egymásba olvadása. Ezt követően a megtermékenyített petesejtből idővel gyermek fejlődik.

Menarche

A lányok első menstruációját jelenti. Megjelenése általában a 11-13 éves kor közé tehető.

Menopauza

klimax, változókor - Ötven év körüli nők élettani fázisa. Fő jellemzője a menstruáció elmaradása. A közfelfogás szerint a menopauza akkor köszönt be, ha már egy éve nem jelentkezett a havi vérzés. A petefészkek működésének megszüntetése vagy sebészi eltávolítása valamilyen rendellenesség miatt, korai és mesterséges menopauzát von maga után.

Menorrhagia

elhúzódó és bőséges havi vérzés. Ennek egyik leggyakoribb oka a méhben növekvő mióma, vagy hormonális zavar lehet.

Méh

Uterus - Körte alakú, üreges szerv, vastag, izmos falai vannak. Az üreg falait nyálkahártya béleli. Terhesség alatt a magzat a méhben fejlődik.

Méhen kívüli terhesség

Extrauterin graviditás, ectopic pregnancy - Olyan terhesség, melyben a pete a méh üregén kívül tapad meg. Leggyakrabban valamelyik petevezetékben, ritkábban a petefészekben vagy a hasüregben. Nagyon sürgős felismerést és beavatkozást tesz szükségessé, mivel a növekvő pete környezetében a petevezeték könnyen megrepedhet, ami hasüregi vérzést vált ki. Az első tünetek között barnás folyás, alhasi fájdalom és rossz közérzet jelentkezik. Pontos diagnózis a nőgyógyászati vizsgálattól és a hasi ultrahangtól várható.

Méhkaparás

Egészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu - A nőgyógyászatban igen gyakori kisműtéti beavatkozás. A méhűri rosszindulatú folyamatok (karcinoma, szarkóma), jóindulatú daganatok (pl. polip, mióma), valamint a különféle hormonális zavarok, legtöbbször vérzészavarokat okoznak. A vérzés okának, a betegség felderítésének módja az egészségügyi küret, mely a méhnyak és a méh nyálkahártyájának teljes egészében történő eltávolítása, kórszövettani feldolgozás céljából. Bizonyos vérzészavarok esetében az egészségügyi küret a diagnosztikus célon túl, egyben terápiás jelentőségű is, mivel a beavatkozással a vérzés is megszüntethető. A műtét során két különböző helyről - a méhtestből és a méhnyak nyakcsatornájából - egy kanál alakú eszközzel nyálkahártya-kaparékot vesznek, melyet később kórszövettani vizsgálatnak vetnek alá. A küretműtét történhet altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben. Meddőség kivizsgálásánál és a korai terhesség megszakítására (abortusz) is használják.

Méhkürt

Petevezeték - A méhből kétoldalt kiinduló, 12 cm hosszú, hullámos lefutású, üreges nyúlványok, melyek a szabad hasüregbe nyílnak a petefészkek közelében. Amikor egy érett petesejt kiszabadul valamelyik petefészekből, e két vezeték valamelyikébe kerül, hogy eljusson a méhüregbe.

Méhnyak

Cervix - A méh alsó, elkeskenyedő, hengeres formájú része. A méhnyak boltozatszerűen a hüvelybe betüremkedő (portio vaginalis cervicis) és hüvely fölött elhelyezkedő (portio supravaginalis cervicis) része jól elkülöníthető. A hüvelybe érő szakaszon található a méh külső nyílása, röviden külső méhszáj (ostium anatomicum uterinum externum), a hüvely fölött közvetlenül elhelyezkedő méhnyak-rész pedig a belső méhszáj (ostium anatomicum uterinum internum). A külső és a belső méhszáj között egy nagyjából 0,8 cm hosszú szűkület található (isthmus uteri), amit nevezhetünk méhszorosnak. Lényegében ez a szűkület különíti el a méhnyakat (cervix) a méhtesttől (corpus). A méhnyak izmos falának köszönhetően bent tartja a fejlődő magzatot a méhben, szülés során azonban kitágul, lehetővé téve a magzat kijutását a méhből a külvilágra. A méhnyak nyákot termel, amely síkosítja a hüvelyt és segít a baktériumok ellen védő savas közeg kialakításában.

Méhnyakrák

A méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganata. Mind kórtanában, mind szövettanában, mind a terjedés módját illetően jelentősen különbözik a méhtest rákjától, melyet így külön betegségként tartunk számon.

Méhnyálkahártya - Endometrium

Terhesség esetén a megtermékenyített petesejt beágyazódik a megvastagodott, tápanyagban gazdag nyálkahártyába.

Méhszáj

A méhnyak hüvely felőli (alsó) részén található a külső méhszáj (ostium anatomicum uterinum externum), a méh felőli (felső) végénél pedig a belső méhszáj (ostium anatomicum uterinum internum).

Méhszáj zárás

Cerclage – Méhnyakzáró műtét. Beavatkozás során a méhnyak „sebészi” bezárása várandósság alatt fellépő méhnyak elégtelenség esetén középidős vetélés, koraszülés, idő előtti burokrepedés megelőzés érdekében. Beavatkozást a terhesség 20 és 28. hete között végezhető el.

Méhszáj-elégtelenség

cervix insufficientia - a méhszáj belső záróizmának veleszületett vagy elsősorban művi vetélés, vagy kötőszöveti gyengeség miatt az élet későbbi szakaszában kialakult rendellenessége. Ez okozhatja az ismétlődő spontán vetéléseket.

Méhszájseb

A méhszájseb valójában nem egy seb, a kifejezés alatt a méhszájon látható elváltozásokat értjük.

Méhvérzés

Két egymást követő menstruáció között, vagy a menopauza után észlelhető vérzés. Ez a tünet feltétlen orvosi vizsgálatot igényel, mivel rendszerint női nemi szervi betegséget (mióma, méhtestrák stb.) jelez.

Menstruációs ciklus

Nemi szervek átlagosan 28 napos ciklikus változása, mely lehetővé teszi az esetleges terhesség(ek) kihordását a serdülőkortól a változás koráig.

Terhesség esetén a menstruációs ciklus szünetel. A ciklus két fázisra oszlik, ezeket az ovuláció (tüszőrepedés) választja el egymástól. Az első fázisban a petefészekből ösztrogén hormon szabadul fel, ennek hatására megkezdődik a peteérés, és a méh nyálkahártyája fokozatosan megvastagszik. Tüszőrepedés után a petesejt helyén ösztrogént és progeszteront termelő sárgatest képződik. Amennyiben nem történt meg a petesejt megtermékenyülése, a nyálkahártya vérzés kíséretében leválik. Ez a menstruáció.

Mesterséges megtermékenyítés

Művi megtermékenyítés, inszemináció - Szexuális aktus nélkül történő megtermékenyítés, melynek során a spermát közvetlenül a leendő anya hüvelyébe, a méhnyak tájékára fecskendezi az orvos. A mesterséges megtermékenyítés legfőbb javallata a férfi meddőség.

Mikrokalcifikáció

Kis kalcium részecskék lerakódása az emlőben, melyeket nem lehet érezni, azonban a mammográfiás felvételen láthatóvá válnak.Amennyiben csoportosan fordulnak elő ilyen kis kalciumszemcsék, az a daganat jelenlétére utalhat.

Mióma

Az izomszövet jóindulatú daganata. Két típusa van, az egyik a simaizomból indul ki (méh), ez a leiomióma (leiomyoma), a másik a harántcsíkolt izomból, ez a rhabdomióma (rhabdomyoma). Rosszindulatú elfajulása (mioszarkóma, myosarcoma) rendkívül ritka.

Mirigy

Váladékot termelő szerv. A testben nagyon sok helyen megtalálható.

Missed abortion

Elmaradt, abbamaradt vetélés, az elhalt magzat vissza maradásával. A megkésett vetélés (missed abortion) jellemzően a terhesség 6-10. hete között bekövetkező embrionális elhalás, melyet nem követ azonnal vetélés. A petezsák szabálytalan alakú, szikhólyag nincs, vagy deformált, szívműködés nincs, az embryo mozdulatlan. Az embrió kilökődése akár heteket is késhet.

Monocita

A fehérvérsejtek (leukociták) három alakjának egyike. Elpusztítja a baktériumokat, elhalt szövetdarabokat és a vérben lévő más idegen testeket

Monogámia

Egynejűség. Régi időkben és más kultúrákban (mohamedán, zsidó kultúrákban vagy egyes természeti népeknél) a többnejűség is elfogadott volt.

Monoklonális antitestek

Laboratóriumilag előállított anyagok, melyek képesek arra, hogy a szervezetben bárhol található ráksejtekhez kötődjenek.

N

Nagyajkak

labium majus pudendi, labia maiora - A legkívül elhelyezkedő külső nemi szervek. A két nagyajak rendszerint összeér, és eltakarja a többi külső nemi szervet. A gáttól húzódik a szeméremdomb csúcsáig.

Nárcizmus

Egyfajta kóros személyiségvonás. Azt jelenti, hogy az illető imádja a saját testi szépségét, szinte szerelmes saját szépségébe, ezért gyakran nehezen köt szexuális kapcsolatot, mert önmagán kívül mindenkit csúnyának lát.

Nehéz szülés

dystocia - A nehéz szülésnek számos oka lehet, azonban ezeknek két csoportja létezik. Egyik az elégtelen mértékű méhösszehúzódásokhoz kötődik, ezt dinamikusnak nevezik. A másik csoportot a mechanikus akadályok képezik, mint például a túl szűk medence, vagy a magzat viszonylag nagy méretű feje.

Nem neoplasztikus elváltozások

A 'nem neoplasztikus elváltozások', más néven nem rosszindulatú daganattal összefüggő eltérés a rákszűrés citológiai leleten. Nem neoplasztikus elváltozások lehetnek: Laphám metaplasia, Elszarusodás, Tubalis metaplasia

Nemi szervek

szaporítószervek - A férfiban és a nőben egyaránt az a szaporítószervek feladata, hogy létrehozza az ivarsejteket, majd elősegítse azok egyesülését, ezzel létrehozva az utódokat.A testen kívül elhelyezkedő nemi szervek a külső nemi szervek, míg a testen belül lévők a belső nemi szervek.

Neonatológia

Újszülöttgyógyászat. Az egészséges és a beteg újszülöttek élettanával, kórok tanával foglalkozó orvostudományi szakterület

Nimfománia

A nők kórosan felfokozott szexuális vágyát és az ebből következő túlzottan aktív szexuális életet jelenti.

Nőgyógyászat

ginekológia, gynecology - A női nemi szervek és az emlő betegségeinek megállapításával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakterület.

Normospermia

Az ondó normál spermiumtartalma

Nullipara

Olyan nő, aki még nem hozott a világra gyermeket, vagyis még nem szült.

Nuptiális pszichózis

Szexualitás hatására jelentkező pszichés betegség. A lelki betegség okozója a szexuális aktus. A páciens az esküvõ, illetve a nászéjszaka után skizofréniás tüneteket mutat. Az ok: veleszületett hajlam, amelyet érdekes módon a közösülés aktivizál.

O

Obstrukció

Elzáródás

Oligospermia

Azt az állapotot nevezzük oligospermiának, amikor a férfi ondójában a normálisnál alacsonyabb a spermiumszám.

Ondó

Az a folyadék, amely orgazmus alatt távozik a hímvesszőn (péniszen) keresztül. Az ondó a heréből származó spermiumokból, valamint a prosztatából és az egyéb nemi mirigyekből származó folyadékból áll.

Onkológia

A jó és rosszindulatú daganatok kutatásával, kezelésével és gyógyításával foglalkozó orvostudományi szakág.

Orális fogamzásgátlók

orális anticoncipiensek - Kombinált hormon-készítmények, melyek szájon át alkalmazva megakadályozzák a nem kívánt terhességet az ovuláció gátlásával. A legtöbb fogamzásgátló pirulát a két legfontosabb természetes női hormonból, az ösztrogénből és a progeszteronból mesterségesen állítják elő. Előzetes nőgyógyászati vizsgálat alapján választják ki a legmegfelelőbb tablettát. A tabletta szedése bizonyos esetekben nem ajánlatos (ellenjavallt). Bővebben itt olvashatsz róla: Fogamzásgátlási tanácsadás

Orális szex

A nemi szervek szájjal (nyelvvel) történő szexuális ingerlése. A partner kielégítése szájon át. Egyes statisztikák szerint a 30 év alatti korosztály 95 %-ban alkalmazza.

Orchidectomia

Mindkét here műtéti eltávolítása.

Orgazmus

A szexuális öröm csúcspontja. Intenzitása változó, a férfiaknál minden magömlés orgazmussal jár, a nők nem minden esetben jutnak el az orgazmusig.

Ovaralgia erotica

A nőknél alhasi fájdalmat jelent, ami nem a menstruációs fájdalom. A tünetet rendszerint az okozza, hogy a megelőző közösülés(ek) során a nő magas szexuális izgalmi szintre jutott, ám nem sikerült kielégülnie, orgazmust nem élt át.

Ovarium-carcinoma

Petefészekrák

Ovuláció

Peteérés

Ovariektómia

Petefészek-eltávolítás - Ennek a műtétnek az elvégzését a petefészek valamilyen betegsége vagy fejlődési rendellenessége indokolja.

Ovarium

Petefészek - Páros női nemi szerv, amely a kismedencében helyezkedik el. A méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészek állítja elő a legfontosabb női nemi hormonokat, az ösztrogéneket és a progeszteront. A petefészkek által termelt hormonok alakítják ki a pubertás során a másodlagos nemi jelleget, a jellegzetes szeméremszőrzetet, a zsírpárnákat, hatásukra következik be az emlők megnagyobbodása, és biztosítják a nemi szervek szabályos, ciklusos működését. A petefészkekben havonta általában egy petesejt érik meg, hogy melyik oldalon, az véletlenszerűen változó.

Ovum

Petesejt - Női ivarsejt, melyet a petefészek termel, és onnan jut a méhkürtbe a ciklus 14. napja körül, 18 mm körüli mérettel. A petesejt, akárcsak a hímivarsejt, 23 kromoszómát tartalmaz, ezért ezeket gamétának is nevezik. Egyesülésükből egy olyan sejt - a pete - jön létre, mely ugyanúgy 46 kromoszómából áll, mint a szervezet többi sejtje.

Oxytocin

A méh fájások szabályozására, fokozására illetve a vízháztartás szabályozásra szolgáló hormon.

Ö

Ösztrogén

oestrogen, tüszőhormon - női nemi hormon, amely a petefészekben és a placentában - illetve nagyon csekély mennyiségben a herében és a mellékvesekéregben is - termelődnek. A női nemi szervek növekedésére és az anyagcserére hatnak. A gyógykezelésben az ösztrogéneket a menstruáció és a menopauza okozta zavarok és a meddőség egyes formáinak kezelésére használják. Az ösztrogének a fogamzásgátló tabletták hatóanyagai is.

Ösztroprogesztatív szerek

Olyan fogamzásgátló gyógyszerek, amelyekben együtt vannak jelen az ösztrogén és a progeszteron hormonok. Bővebben itt olvashatsz róla: Fogamzásgátlási tanácsadás

Ő

Őssejt

Olyan sejtek, amelyek életük végéig megőrzik osztódási képességüket, és többek között specializált sejtekké - pl. vörösvérsejtekké - fejlődhetnek

P

Paget-kór

Az emlőbimbót érintő, az emlőrák egyik formája, amelyben a daganat növekedése az emlőbimbó melletti ductusokból indul ki, az emlőbimbó felszínén. Gyakran égő-viszkető érzés jelentkezik, és a bimbó körül a bőr ekcémás jellegűvé válik, amit néha váladékozás és vérzés kísér.

Papilloma

Szemölcsszerű burjánzásból álló, általában jóindulatú daganat.

Parafimózis - spanyol gallér

Az időben meg nem oldott fitymaszűkület következménye, amikor a fityma mégis hátrahúzódik a makkról (az első komolyabb merevedésnél), és annak peremében elakad úgy, hogy már nem húzható vissza. Az állapot súlyos vérkeringési zavarhoz vezet, és igen nagy fájdalommal jár, ezért abszolút sebészi sürgősséget jelent.

Patológus

Kórboncnok, kórszövettanász

Pearl-index

Valamely módszer megbízhatóságát az un. Pearl-index mutatja meg. Ez azt jelenti, hogy a módszert alkalmazva 100 nő között, egy év alatt hány terhesség jön létre. Értéke minél alacsonyabb, annál biztonságosabb a fogamzásgátló módszer. Bővebben itt olvashat ebben a témában:  Fogamzásgátlási tanácsadás 

Pelviometria

A gyermeket váró kismama medence átmérőjének klinikai módszerekkel (ultrahang, röntgen) történő mérése. Ezek az átmérők a terhesség során változhatnak.

Pénisz

penis, fallos, hímvessző - A férfi nemi szerve.

Perifériás őssejt-transzplantáció

A daganatellenes kezelés miatt elpusztult vérképző sejtek pótlására szolgáló módszer.

Perineum

gát - A gát alatt klinikailag nők esetében a hüvely és a végbél közötti területet értjük.

PET - Positron Emission Tomography

Számítógépes képalkotó módszer, amely a test szöveteinek anyagcsere aktivitása alapján határozza meg egy adott betegség jelenlétét.

Peteérést fokozó szerek

Természetes vagy mesterséges gyógyszerek, melyek képesek gyorsítani a pete érését és kiszabadulását a petefészekből. Ezeket a szereket diagnosztikus tesztekben, a terápiában, az orvosilag nyomon követett megtermékenyítésben, valamint a meddőség kezelésében is alkalmazzák.

Petefészek

ovárium - Páros női nemi szerv, amely a kismedencében helyezkedik el. A méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészek állítja elő a legfontosabb női nemi hormonokat, az ösztrogéneket és a progeszteront. A petefészkek által termelt hormonok alakítják ki a pubertás során a másodlagos nemi jelleget, a jellegzetes szeméremszőrzetet, a zsírpárnákat, hatásukra következik be az emlők megnagyobbodása, és biztosítják a nemi szervek szabályos, ciklusos működését. A petefészkekben havonta általában egy petesejt érik meg, hogy melyik oldalon, az véletlenszerűen változó

Petefészek ciszta

Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták döntő többsége. Szerencsés esetben a ciszták 1-2 menstruációs ciklus után maguktól felszívódnak. Ha erős fájdalommal járnak, hosszú időn keresztül fennállnak, méretük 5 cm-t meghaladja, akkor feltétlenül kezelni kell.

Petefészek gyulladás

A köztudatban petefészek gyulladásnak nevezik a méhfüggelék gyulladását. Ez tulajdonképpen a petevezeték, a petefészek és azokat felfüggesztő széles méhszalag együttes megbetegedése, vagyis adnexitisz. A gyulladás lehet egy, de akár kétoldali is. Leggyakrabban fertőzés okozza. A kórokozók gennykeltő baktériumok és/vagy vírusok.

Petefészek-eltávolítás

Ovariektomia - Ennek a műtétnek az elvégzését a petefészek valamilyen betegsége vagy fejlődési rendellenessége indokolja.

Petesejt - ovum, follikulus

Női ivarsejt, melyet a petefészek termel, és onnan jut a méhkürtbe a ciklus 14. napja körül, 18 mm körüli mérettel. A petesejt, akárcsak a hímivarsejt, 23 kromoszómát tartalmaz, ezért ezeket gamétának is nevezik. Egyesülésükből egy olyan sejt - a pete - jön létre, mely ugyanúgy 46 kromoszómából áll, mint a szervezet többi sejtje.

Petevezeték-lekötés

Visszafordíthatatlan műtéti beavatkozás, melynek során a sebész leköti a két petevezetéket végleg megszüntetve ezzel a fogamzás lehetőségét. Laparoscopiával, vagy császármetszés során történik. Az OEP a mütétet - amennyiben a meddővé tétel a célja - nem támogatja.

Petting

szexuális örömszerzés közösülés nélkül. A párok egymást kézzel vagy szájjal ingerlik amíg orgazmust nem érnek el.

Plasztikai sebész

Olyan sebész, aki hegek, illetve balesetek, születési hibák, vagy bizonyos betegségek kezelésének következtében létrejött torzulások kisebbítésére, az esztétikai hibák kijavítására specializálódott.

Polimenorrea

A túl gyakori vérzés (polimenorrea) hátterében gyakran áll szervi elváltozás (gyulladás, ciszta, daganat) vagy hormonális egyensúlyzavar. Emellett a fokozott vérvesztés önmagában is veszélyes és további szövődmények forrása lehet. A túl gyakori vérzés, vagy folyamatos vérezgetés hosszú távon akkor is vérszegénységhez vezet, ha az egy alkalommal történő vérvesztés nem látszik jelentősnek, ezért mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

Polip

A polipok kisebb-nagyobb nyálkahártya-növedékek. Alapjában jóindulatú szövetszaporulat, jóindulatú daganat, de ha nincs idejében eltávolítva, elrákosodhat. Kialakulhatnak az orrban, a méhnyakban, méhnyálkahártyán és az emésztőrendszerben.

Polipektómia

Polip eltávolítása a szigmoidoszkópia vagy a kolonoszkópia során

Pollúció

Éjszakai, kéjes álmok kíséretében bekövetkező magömlés, mely akarattól függetlenül történik.

Polyhydramnion

Kórosan megszaporodott magzatvíz

Preeclampsia

A terhesség harmadik harmadában előforduló kóros állapot. Három fő tünete van: magas vérnyomás, fehérjevizelés és ödéma (vizenyő). Ezek közül az ödémának a legkisebb a jelentősége, hiszen ez a legtöbb terhesnél - kisebb fokban - jelentkezik. Sokszor fordul elő, hogy csak az első terhesség során jelentkezik, aztán később nem.

Prekancerózus - rákmegelőző

Olyan állapotok leírására szolgáló kifejezés, amelyekből rákos elváltozás fejlődhet ki. Ilyen lehet a méhszájon a pontozottság, tagoltság, leukoplákia

Premenstruális szindróma - PMS

A menstruációs ciklus második felének végén, a következő vérzéses periódus előtt néhány nappal a nőket erős hangulati ingadozások érik, ingerlékennyé, feszültté válnak, szinte "izzik körülöttük a levegő". A hangulatváltozás oka a hormonális ciklus ingadozása.

Priapismus

A pénisz nem teljesen ismert okból létrejövő betegsége, amikor a merevedés (amely normális esetben a magömlés után fokozatosan megszűnik) nem oldódik, órákig, vagy akár napokig is fennáll.

Primer

Elsődleges

Progeszteron

A progeszteron, egy női nemi hormon, amely egyrészről a peteérés után a sárgatestben képződik, illetve megtermékenyítés esetén a megtermékenyített petesejtnek a méh nyálkahártyájába történő beágyazódásakor játszik szerepet. Előkészíti, megvastagítja a méhnyálkahártyát a beágyazódásra. A 12. hét után a placenta, méhlepény termeli. Mesterségesen pótolható tablettákkal.

Prognózis

Kórjóslat. A betegség valószínű kimenetele, a felépülésre, illetve a kiújulásra való esély.

Prolaktin

A hipofízis által termelt hormonok egyike. Fő feladata az, hogy biztosítsa a tejelválasztást a szoptatás alatt, azonban egyéb folyamatokban is szerepet játszik (pl. anyagcsere, növekedés, szaporodás). Gyakran, a nemi hormonokkal együtt, a meddőséggel szoros kapcsolatot mutat, amennyiben mennyisége nő.

Prosztaglandin

A telítetlen zsírsavak egyik csoportja, amelyet bizonyos ingerek hatására a test minden szövete termel.

Prosztata dülmirigy - prostata

A férfi nemi rendszer egyik mirigye, amely közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A húgycsövet körülveszi, és egyfajta váladékot termel, amely az ondó részét képezi.

Prosztatektómia

Műtéti beavatkozás, amely során a prosztatát eltávolítják részben vagy egészben.

PSA - Prostate-Specific Antigen

A prosztata által termelt egyik anyag, amelynek vérszintjét emelkedettnek találták prosztatarákos betegeknél, benignus prosztata hiperplázia esetén, valamint a prosztata gyulladásos és fertőzéses megbetegedéseiben.

Pubertáskor - serdülőkor

A gyermekek fejlődésének azon időszaka, amikor a serdületlen korból néhány év leforgása alatt ivaréretté válnak. A serdülést hormonális hatások okozzák, ilyenkor alakulnak ki a másodlagos nemi jegyek. Kialakul az emlő, bekövetkezik az első menstruáció, méretében megnövekedik a pénisz és a heregolyó, kialakul a férfiakra illetve a nőkre jellemző szőrzet és testalkat.

Pyocolpos

A hüvely gennyel való kitöltöttsége.

Pyometra

A méh gennytömlővé alakulása, amely nem önálló betegség, hanem számos betegség szövődménye lehet.

R

Rákszűrés

Komplex nőgyógyászati rákszűrés alatt a méhnyakrák-, méhtestrák-, petefészekrák- és az emlőrák-szűrés egyidejű elvégzését értjük.

Reaktív hipoglikémia

A reaktív hipoglikémia a nem cukorbetegeknél előforduló hipoglikémia egyik formája. Az állapot során a vércukor szintje az étkezést követő 4 órán belül a normál szint alá esik.

Relapszus

Romlás, visszaesés.A tünetek és panaszok újbóli megjelenése javulás vagy tünetmentes időszak után.

Remisszió

A rák jeleinek és tüneteinek eltűnése

Reparatio

A reparatio (reparáció) a sejtek védekezése valamely fizikai vagy kémiai inger hatására. Például nőgyógyászati leleten való megjelenése esetén lehet például egy együttlét vagy egy tampon eltávolítása is.

Rizikófaktor

Kockázati tényező. Valamilyen szokás, jellemző vonás vagy körülmény, amely megnöveli a betegség kialakulásának esélyét.

S

Salpingectomia

Olyan műtéti beavatkozás, amely során a petevezetéket eltávolítják. Ezt tehetik egy vagy mindkét oldalon. Méhen kívüli terhesség esetén történő beavatkozás mikor az embrió a petevezetékben ágyazódik be.

Salpingitis

Petevezeték gyulladása. A köztudatban petefészek gyulladásnak nevezik a méhfüggelék gyulladását. Ez tulajdonképpen a petevezeték, a petefészek és azokat felfüggesztő széles méhszalag együttes megbetegedése, vagyis adnexitisz. A gyulladás lehet egy, de akár kétoldali is. Leggyakrabban fertőzés okozza. A kórokozók gennykeltő baktériumok és/vagy vírusok.

Salpingo-oophorectomia

Olyan műtéti beavatkozás, amely során a petevezetéket és petefészkeket eltávolítják. Ezt tehetik egy vagy mindkét oldalon.

Scheitel-Steiss-Lange

A magzat ülőmagassága. Nyújtott testhelyzetben lehet a legpontosabban mérni a baba feje tetejétől a farokcsontjáig húzódó ülőmagasságot. Ennek segítségével lehet a legpontosabban meghatározni a magzat korát a 7. és 13. terhességi hét között.

Sectio Caesarea

Császármetszés. A császármetszés lényege, hogy a magzatot a természetes szülőutak megkerülésével, a hasfal és a méh megnyitásával hozzák világra.

Secunder

Másodlagos

Sejt - cell

A sejt az összes ismert élő organizmus szerkezeti és funkcionális építőeleme.

Sentinel nyirokcsomó biopszia

Az eljárás során festéket vagy radioaktív anyagot fecskendeznek be a daganat mellé.Ez az anyag a sentinel (őrszem) nyirokcsomó(k)ba áramlik (nagy valószínűséggel ezek az első olyan nyirokcsomók, amelyekbe a rák az elsődleges daganatból szóródott). A sebész a festék alapján, vagy egy gamma-kamera segítségével látja, melyik (melyek) a sentinel nyirokcsomó(k) és eltávolítja az(oka)t, hogy leellenőrizzék, van-e bennük daganatsejt.

Sigmoidoscopia

A szigmoszkópnak nevezett, fényforrással ellátott műszer segítségével az orvos betekint a végbélbe és a vastagbél alsó szakaszába (szigmabél, sigma), továbbá polipokat vagy más szövetet távolíthat el mikroszkópos vizsgálat céljára

Síkosító szer

Lubrikáció - A közösülés közben a megfelelő síkosításért, amely a fájdalommentes és könnyed péniszmozgást és behatolást biztosítja, a hüvelyváladék és a péniszváladék együttesen felelős.

SIL - Squamosus Intraepithelialis Laesio

A méhnyak felszínének squamosus sejtjeiben kialakuló kóros növekedés általános megfogalmazása.

Sine morbo

Betegség nélküli. Egészséges.

Sine morbo ginec

Nőgyógyászati szempontból egészséges

Smegma

A fityma alatt összegyűlő sűrű, sárgás váladék, mely a leváló hámsejtekből alakul ki.

Spekulum

Másnéven hüvelytükör, amely egy nőgyógyászati műszer. Segítségével látótérbe hozható a hüvely és a méhnyak, így könnyen vizsgálható.

Spermabank

Olyan intézmény, ahol egészséges férfiak spermáját lefagyasztva őrzik azzal a céllal, hogy a férfi okán terméketlen házaspároknak ebből a spermából juttatnak mesterséges megtermékenyítés céljából.

Spermavétel

Az orvos egy finom tű, a biopsziás pisztoly vagy más eszköz segítségével spermát távolít el a nemi szervekből (a herékből vagy a mellékherékből).

Spermium

ondósejt - Hímivarsejt. A férfi termékenyítő sejtje.

Spermicid

Spermaölő hatású szer. Fogamzásgátlásra, vagy annak fokozására használnak spermicid szereket, melyet alkalmazhatnak önmagukban, vagy más módszerek (pl. gumióvszer, pesszárium) kiegészítéseként.

Stádium

A daganat előrehaladottságának jellemzésére használt fogalom.

Stádiumbeosztás

Különböző orvosi és laborvizsgálatok elvégzése annak megállapítására, hogy mely területekre terjed ki a betegség a szervezetben, különös tekintettel az eredeti helytől távoli terjedésre (metasztázisokra).

Subchorialis haematoma

Vérömleny a magzatburok, illetve a petezsák körül, amely ha meghaladja a petezsák 40 %-át, vetélés veszélyével kell számolnunk.

Sugárkezelés

Sugárterápia, radioterápia, besugárzás: radioaktív sugárral végzett kezelés (besugárzás), amelynek célja a daganat elpusztítása

Sugárkezelés mellékhatások

A sugárterápia - akárcsak a kemoterápia - mind az egészséges, mind a rákos sejtekre hat. A mellékhatások leginkább a kezelés dózisától és a besugárzott testrésztől függnek. Gyakori mellékhatás a fáradtság, a bőrelváltozások a besugárzott területen, az étvágytalanság, a hányinger és a hasmenés.

STD

sexually transmitted disease - Szexuális úton terjedő betegségek, mint például a szifilisz, kankó, herpesz, AIDS, HPV, chlamidyasis, trichomonas, stb. összefoglaló neve. Bővebben itt olvashat ebben a témában: STD szűrés

Sz

Száraz orgazmus

Szexuális izgalom csúcspontja ondókilövellés nélkül

Szegmentális mastectomia

A rák és a daganat körüli emlőszövetek eltávolítása, valamint a daganat alatti mellkasi izmok borításának eltávolítása.

Szeméremajkak

Magába foglalja a kisajkakat és a nagyajkakat.

Szeméremdomb

Mons pubis, vénusz-domb, mons veneris - Zsír- és kötőszövet, mely a szeméremcsontok egyesülése felett helyezkedik el. A serdülőkor után rendszerint háromszög alakú szeméremszőrzet (ágyékszőrzet) borítja.

Szeméremrés

A nagyajkak között lévő rés.

Szeméremtest-gyulladás

A női külső nemi szervek, vagyis a nagyajkak, a kisajkak és csikló gyulladásának összefoglaló neve. Kiváltó okai közé tartoznak a fertőzések, az irritáló anyagokkal vagy tárgyakkal történő közvetlen érintkezés, hormonális elváltozások.

Szex

A nem és a nemiség kifejezésére használt latin eredetű gyűjtő szó

Szisztémás

Egész szervezetet - testet érintő.

Szövődmények

Valamilyen betegség kezelésekor, gyógyulásakor kialakuló egyéb elváltozás, ami kialakulhat a kezelés kapcsán, de akkor is, ha a betegséget nem kezeljük.

Sztóma

stóma - a műtét során a vastagbél daganatos szakaszát meghatározott méretű biztonsági zónával együtt eltávolítják, és azonnal, vagy egy későbbi beavatkozás során helyreállítják a bél folytonosságát. Ha a végbélnyílást nem lehet megmenteni, a hasfalon úgynevezett sztómát, vendégnyílást (a görög sztóma szó szájadékot jelent) készítenek. A sztómával való együttélést, a sztóma ápolását az erre a célra képzett szakszemélyzet tanítja meg a betegnek.

Szülés - partus

A magzat kijutása az anyaméhből a 24. hét után, 500 g feletti súllyal, vagy bármely korban és súllyal, életjelenséggel. A szülés folyamata a méhnyakcsatorna tágulási folyamatával kezdődik - vajúdás - , minek során kialakul a szülőcsatorna, majd a magzatburok megszületésével fejeződik be. A szülés lehet korai, késői, irányított vagy programozott, ez utóbbinál a fájásokat (méhösszehúzódások) gyógyszerekkel indítják meg a szakorvosok.

Szülésznő - bába, midwife

Az egykor bábaasszonynak nevezett nő szakmája folytán felelősségteljes munkát végez, ezért tevékenysége inkább orvosi jellegű, és nem azzal ellentétes. A szülés levezetésénél, valamint az újszülött ellátásban önállóan tevékenykedik.

Szűrés

Olyan orvosi vizsgálat, amelynek célja egy addig nem ismert, rendszerint panaszt még nem okozó betegség felderítése.

Szüzesség

Virginitas, virgo állapot, érintetlenség - hymen épsége. Az első közösülés (defloratio), a szüzesség elvesztése előtt a szűz leányok hüvelyében a félhold alakú szűzhártya (lásd: hymen) még ép, ebből megállapítható, hogy a leány még érintetlen.

T

Teratogén

Minden olyan dolog, ami terhesség alatt a magzatra károsító hatással van, és veleszületett rendellenességeket okoz. Ilyenek a nagy adagban kibocsátott röntgensugarak vagy egyes gyógyszerek. A legtöbb újonnan kifejlesztett gyógyszer hatóanyagát - biztonsági okokból - nem alkalmazzák terhes nőknél, s figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy várandós nők számára ellenjavallt a készítmény. Olyan gyógyszer is teratogén hatású lehet, amely az állatkísérletekben nem bizonyult ártalmasnak.

Terhességmegszakítás - abortus arteficialis

A terhesség megszakítása lehet orvosi indikációjú (egészségi okok miatt), vagy szándékos (nem kívánt teherbeesés művi megszüntetése).

Termékenység - fertilitás

Egy emberpár utódnemzési képessége. A fogamzás bekövetkezésének valószínűsége függ a pár gyermekvállalási óhajának mértékétől, a közösülések gyakoriságától, valamint azok menstruációs ciklusbeli megoszlásától.

Tesztoszteron

A férfi nemi jelleg kialakulásáért és fenntartásáért felelős hormon. Legfontosabb szerepe a férfias nemi jelleg kialakítása, de szerepe van a hímivarsejtek érésében, valamint a szexuális vágy, az erekció és az orgazmus kialakulásában is.

Thyreoidea stimuláló hormon

TSH - a hypophysis (agyalapi mirigy) elülső lebenye által termelt glükoprotein, a thyroid-stimuláló hormon (TSH) serkenti a pajzsmirigy hormonok szintézisét és kiválasztását.

Transzrektális ultrahangvizsgálat

A prosztata, nagysága és anatómiai elhelyezkedése miatt jól vizsgálható a végbélbe vezetett ultrahang-vizsgálófejjel. Ezt a vizsgálatot alkalmazzák műtét utáni kontrollvizsgálatra, valamint a prosztatarák szűrésére is.

Trichomonas vaginalis

A trichomoniasis leggyakrabban nemi úton terjedő betegség, de egyéb módon is megfertőződhet valaki (pl. közös fürdővíz, törölköző használat). Az esetek felében tünetmentes, vagy igen enyhe tünetekkel jár. Jellegzetes tünete a bőséges, sárgás-zöldes, habos, bűzös folyás, gyakori vizelési inger, hüvelyi viszketés. A fertőzés kezelést igényel, amely vényköteles gyógyszerrel történik.

TORCH vizsgálat

TORCH panel - egy olyan vérvizsgálat, amely a Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes vírus kimutatására szolgál. Ezen vírusok fejlődési rendellenességet okozhatnak az újszülötteknél.

Tumor

daganat - Túlzott sejtosztódás eredményeképpen létrejövő rendellenes szövetszaporulat. A tumorok semmilyen hasznos funkcióval nem bírnak. Lehetnek benignusak (jóindulatúak, nem rákos természetűek), vagy malignusak (rosszindulatúak, rákosak).

Tumor marker

A vérben, vagy más testnedvben lévő olyan anyagok, melyek rosszindulatú rákos sejtekhez kapcsolódó reakció során képződnek. Vizsgálatuk alapján felismerhető a szervezetben lévő rákos elváltozások jelenléte. Olyan anyag, amely időnként a szokásosnál nagyobb mennyiségben található a vérben, más testnedvekben vagy szövetekben. Valamilyen rákos daganat jelenlétére utal a szervezetben.

TURP - Transurethral Resection of the Prostate

Transzuretrális prosztata rezekció - a prosztata szövetének egy részét eltávolító műtéti beavatkozás, melyet a húgycsövön felvezetett eszközzel hajtanak végre.

Tüszőhormon

Ösztrogén

U

Umbilicus

Köldökzsinór. Rajta keresztül kapja a fejlődő magzat a táplálékot a méhlepényből.

Uretra

Húgyvezeték, mely egy páros vezeték. A veséből a húgyhólyagba vezetik a kiválasztodott vizeletet.

Urogenitális rendszer

A szervezet azon részei, amelyek a szaporodásban, a salakanyagok vizelet formájában történő eltávolításában, vagy a két funkcióban együtt vesznek részt.

Uterus

Méh - Körte alakú, üreges szerv, vastag, izmos falai vannak. Az üreg falait nyálkahártya béleli. Terhesség alatt a magzat a méhben fejlődik

V

Vagina

Magyarul nevezve hüvely.

Vaginizmus

A nők azon kóros állapota, amikor a közösülés közeledtével a hüvely izomzata görcsösen összehúzódik, lehetetlenné téve ezzel a pénisz hüvelybe hatolását (illetve a szűk hüvely miatt behatoláskor jelentős fájdalmat okoz). Az izomgörcs nem "tudatos", a nők nem tudják közvetlenül befolyásolni ezt a kellemetlen állapotot. A vaginizmus hátterében szervi és pszichés okok egyaránt meghúzódhatnak.

Vakcina

oltóanyag - A szervezetbe olyan szándékkal bejuttatott anyag vagy anyagcsoport (elölt vagy legyengített), amely kiváltja az immunrendszer válaszát egy daganat egy baktérium vagy egy vírus ellen. A szervezet így ismeri fel és pusztítja el a rákos sejteket és mikroorganizmusokat.

Vakcina HPV ellen

Oltás amely védettséget nyújt a HPV 16 és HPV 18 ellen, melyek a méhnyakrák kialakulásáért felelősek. Bővebben itt olvashatsz róla:  HPV védőoltás

Vérlemezke - Thrombocyta

A vér egyik összetevője, amelynek szerepe, hogy beindítja a véralvadás folyamatát azzal, hogy a sérült érfalhoz tapad, így részt vesz a véralvadék kialakításába.

Vérsejtszám

A fehérvérsejtek, vörösvérsejtek és a vérlemezkék száma a vérben.

Vese - ren

Páros szerv, amely a hasban található. Feladata, hogy a vérből kiválasztja a káros anyagokat vizelet formájában. Emellet pedig eritropoetint termel, mely fokozza a vörösvérsejtek termelődését. Vérnyomás szabályozásában is szerepe van.

Vörösvértest

Vérsejt típus, amely elszállítja az oxigént a tüdőből a szervekbe, a test egész területén.

Vulva

Külső női nemi szervek összefoglaló neve. Beleértjük a nagyajkakat (labium majus pudendi, labia maiora), kisajkakat (labium minus pudendi, labia minora), szeméremrést (rima pudendi), szeméremdombot (mons pubis), csiklót (clitoris, klitorisz), valamint a hüvelytornácot és a szűzhártyát (hymen).

Vulvovaginalis candidiasis

Hüvely gombás fertőzése.

Vulvovaginitis

Szeméremtest-gyulladás - A női külső nemi szervek, vagyis a nagyajkak, a kisajkak és csikló gyulladásának összefoglaló neve. Kiváltó okai közé tartoznak a fertőzések, az irritáló anyagokkal vagy tárgyakkal történő közvetlen érintkezés, hormonális elváltozások.

W

White Blood Cell - WBC, leukocita, FVS

Fehérvérsejt szám, fvs-szám

Weber-teszt

Okkult vér vizsgálata a székletben - A székletben található rejtett, csak nyomokban található vér kimutatására szolgál. Jelentősége abban áll, hogy a rák vagy a polip olykor vérzik, a teszt pedig kis mennyiségű vérzés kimutatására is alkalmas.

X

X-kromoszóma

a szexkromoszómák női tagja. A női nemi kialakulásáért felel. Hatása csak egy másik egészséges X-kromoszóma jelenlétében váltja ki a női nemi jelleg kialakulását. Amennyiben az X-kromoszóma mellett Y-kromoszóma található, akkor normál körülmények között a megtermékenyített petesejtből fiú utód alakul ki.

Y

Y-kromoszóma

a férfi nemi jelleg kialakulásáért felelős szex-kromoszóma. Mindig az apa adja át a a fiú utódnak.

Yohimbin

a yohimbe fa (Pausinystalia johimbe) kérgéből készített értágító hatású anyag, amely merevedést elősegítő hatással rendelkezik

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig