Csecsemőszűrés: újszülöttek 4-6 hetes ultrahangos vizsgálata

Az egészséges fejlődés első lépései

A csecsemőszűrést - amely a koponya, a has és a csípő együttes ultrahangos vizsgálatát jelenti - az újszülöttek 4-6 hetes korában ajánlott elvégezni. A szűrés a fő célja a csecsemők egészségi állapotának alapos ellenőrzése, az esetleges rendellenességek, problémák korai felismerése, így biztosítva a csecsemők egészséges fejlődését, a későbbi, esetlegesen maradandó károsodások elkerülését, minimalizálását.

csecsemoszures ujszulottek 4-6-hetes ultrahangos vizsgalata

Csecsemő csípőszűrés ultrahangos vizsgálata

Különösen fontos a csípőficam szűrés:

  • családi anamnézisben előforduló csípőficam esetében
  • ikerterhesség során
  • faros szülés esetén
  • édesanya kis medenceméretekor
  • kevés magzatvíz jelenléte során

A csípőízület ultrahang-vizsgálata a veleszületett csípőficam korai diagnózisának és kezelésének fontos eszköze. Ezen vizsgálat segít az az esetleges elváltozások azonosításában és az eltérés súlyosságának meghatározásában.

A csípőficamról (vagy csípődysplasiáról) akkor beszélünk, amikor a csípőízületi vápa nem veszi megfelelően körbe a combfejet, ami egy veleszületett problémát jelez. Ennek eredményeként a combfej könnyen kimozdulhat az ízületből, különösen, amikor a csecsemő már lábra próbál állni. A kisfokú csípődysplasia esetén a nagyobb ízületi terhelés miatt későbbi problémák, például korai ízületi kopás (artrózis) alakulhat ki.

A korai kezeléssel, amely már a második hónaptól elkezdődhet, ezeket a későbbi szövődményeket lehet megelőzni vagy minimalizálni. Az ultrahangos vizsgálatnak tehát kulcsszerepe van a veleszületett csípőficam korai felismerésében és a megfelelő kezelés megkezdésében.

Foglalás

Koponya ultrahang-vizsgálata

A csecsemő agyának vizsgálata addig alkalmas, amíg a nagykutacs még nyitva van. A koponya ultrahang-vizsgálata során egy speciális ultrahangfejet használunk. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy a nagykutacson keresztül az agy bizonyos részei láthatóvá váljanak. Ezáltal a vizsgálat során kiderülhetnek olyan fontos információk, mint a fejlődési rendellenességek, a koponyán belüli vérzések, vagy akár agykamrai tágulatok jelenléte.

A koponya ultrahang-vizsgálat különösen fontos a koraszülöttek esetében, mivel náluk nagyobb a kockázata az agyvérzésnek és más agyi károsodásoknak.

A vizsgálat fájdalommentes és biztonságos, és nincs káros hatása a csecsemők fejlődő szervezetére.

 Foglalás

Hasi ultrahang-vizsgálat

A hasi ultrahang vizsgálata során elsődlegesen a hasi szervek, mint például a máj, lép, hasnyálmirigy, vesék, mellékvesék, valamint a gyomor, belek és húgyhólyag állapotát vizsgáljuk meg. Kiemelt figyelmet kap a vesék vizsgálata, tekintve, hogy itt fordul elő leggyakrabban fejlődési rendellenesség, aminek a gyanúja sokszor már méhen belül is felmerül. Ezenkívül olyan betegségek és eltérések is felfedezhetők az ultrahang vizsgálat során, amelyek az emésztőrendszerrel kapcsolatosak.

A szűrő ultrahangvizsgálat során ugyanazzal a részletességgel és alapossággal vizsgáljuk meg a hasi szerveket, mint későbbi életkorban történő hasi vizsgálatok során.

Foglalás

Mikor ajánlott a csecsemőszűrés elvégzése?

A szűrést optimálisan a csecsemő 4-6 hetes korában érdemes elvégezni. A vizsgálat 20-30 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes és nem jár mellékhatásokkal.

A vizsgálatot Dr. Szentpéteri Mária, gyermekradiológus és neonatológus szakorvos végzi.

 

Jelentkezzen be ultrahang vizsgálatra!

Dr. Szentpéteri Mária

gyermekradiológus és neonatológus szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig