Egyebek mellett hormonális eltérések (PCOS vagy pajzsmirigy betegség), valamint petevezeték elzáródás, endometriózis, genetikai eltérések, autoimmun és hematológiai betegségek, illetve fertőzések, de a fokozott stressz és a pszichés problémák is okozhatnak meddőséget.

A háttérben 40-40 százalékban merülhet fel probléma mind a nő, mind pedig a férfi részéről, és nagyjából 20 százalékban nem derül fény a meddőség okára. 

Meddőségről akkor beszélünk, amikor minimum egy év elteltével rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem következik be teherbeesés. A probléma sajnos a mai társadalomban igen gyakori, közel 200 ezer pár küzd meddőséggel hazánkban.

Egyre gyakoribb az életkorral összefüggő meddőség!

Az előrehaladott életkorral a termékenység is megváltozik, és sajnos nem pozitív irányba: az elmúlt 10 évben mintegy háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya hazánkban. Az elhúzódott gyermekvállalási szándék is ront a helyzeten. Egy 35 éves hölgy esetében 94 százalék az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik, ugyanez egy 38 éves nőnél már csak 77 százalék.

Mikor gondolhatunk meddőségre?

• Amennyiben rendszeres védekezés nélküli nemi élet mellett egy éven belül nem következik be a kívánt várandósság, ha a pár egyik tagja 35 év feletti életkorú, akkor fél évet kell szem előtt tartani.
• Szabálytalan menstruációs ciklus esetén.
• Korábbi nőgyógyászati műtétek után.
• Fokozott alhasi fájdalomkor.

Bővebben: Meddőségi vizsgálatok

Ezek a betegségek, elváltozások állhatnak a háttérben!

Egyebek mellett hormonális eltérések, valamint petevezeték elzáródás, endometriózis, genetikai eltérések, autoimmun és hematológiai betegségek, illetve fertőzések, és sajnos a fokozott stressz, a pszichés problémák, és a környezeti ártalmak is okozhatnak meddőséget.

1. PCOS

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb, az ovulációt befolyásoló rendellenesség: apró ciszták alakulnak ki a petefészkekben. Zavart szenved a peteérés, emiatt rendszertelen, ritka a menstruáció vagy teljesen kimarad; zsíros, pattanásos lesz az arcbőr; fokozott szőrnövekedés és hajhullás jelentkezhet.

A legfontosabb a PCOS szövődményeinek, így a cukorbetegség, a metabolikus szindróma megelőzése. A kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, szükség esetén a gyógyszeres kezelés hármasával a PCOS kezelhető, és idővel sikeres lehet a teherbeesés. A kezelés magában foglalhat olyan gyógyszerek alkalmazását is, amelyek segítenek az ovuláció ösztönzésében.

Bővebben: PCOS

2. Endometriózis

A fogamzóképes nők körülbelül 10 százalékát érinti az endometriózis, amelynek lényege, hogy a méhtest nyálkahártyájával azonos szövet, az endometrium rendellenesen jelenik meg más szervekben, így a petefészkekben, a kismedencében, a hashártya felszínén. Ezen kívül kialakulhatnak méhszalagokon, a végbél és a méh közötti üregben, a húgyhólyagon. A külsőtől megkülönböztetjük a belső endometriózist, amikor a méh izomzatában található a méhnyálkahártya-részlet. A rendellenesen elhelyezkedő szövetrészek ugyanúgy követik a menstruációs ciklust, mint a méh, emiatt gyulladásokat okoznak. Jellemzői a fájdalmas menstruáció, fokozott vérzés, ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom, és az ezekkel összefüggő fájdalmas szexuális együttlét. Figyelembe kell venni azt is, hogy az esetek 10 százalékában nem okoz tüneteket.

Bővebben: Endometriózis

3. A peteérés rendellenességei

A peteérés megléte döntő jelentőségű. A meddőségi esetek körülbelül egynegyede ovulációs rendellenességek következménye, a hormonális rendszer kisfokú megbetegedése is befolyásolhatja a peteérést.

4. A petevezető károsodása vagy elzáródása

A petevezető károsodását elsősorban a petevezeték gyulladásos megbetegedése eredményezi. A hátterében a nemi úton terjedő Chlamydia-fertőzés is állhat, ami sokszor észrevétlen marad, jelenléte a szervezetben azonban gyakran fájdalommal és lázzal járhat.

Amennyiben akadályozott a petevezetők átjárhatósága, a megtermékenyített petesejt nem képes a petevezetéken keresztül eljutni a méhbe.

Bővebben: Petevezeték átjárhatósága

5. Korai menopauza

Amikor 35 éves kor előtt olyan tüneteket észlel magán a fiatal nő, mintha változókorban lenne, ráadásul rendszertelenné válik a menzesze, hőhullámok, hangulatingadozások gyötrik, korai menopauzáról beszélhetünk. Különböző immunbetegségek, sugár- vagy kemoterápiás kezelés, dohányzás – ezek mind-mind kapcsolatba hozhatóak a korai klimax-al.

6. IR és cukorbetegség

Azon túl, hogy hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát emelik, a szénhidrát-anyagcsere zavarai ronthatják a sikeres terhesség esélyét: a nőknél a peteérést gátolhatja, a férfiaknál károsíthatják a sperma minőségét, merevedési zavar alakulhat ki. A diabétesz gyakran megelőzhető az életmód megváltoztatásával, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozási szokások elhagyásával, rendszeres testmozgással.

7. Pajzsmirigy betegség

A pajzsmirigy hormontermelésének zavara, akár alul- vagy túlműködése felborítva a menstruációs ciklust, kihatással lehet a fogamzóképességre. Gyakran áll a meddőség hátterében pajzsmirigy-alulműködés, amelynek fáradékonyság, vérzészavar, hajhullás, száraz bőr, és sajnos a túlsúly tartozik a tünetei közé. Általában gyógyszeres pajzsmirigy-hormonpótlás szükséges.

Bővebben: Pajzsmirigy betegségek - endokrinológia

8. Emelkedett prolaktinszint

A prolaktin hormon serkenti az anyatej termelődését, amennyiben magas a szintje, gátolja a petesejt érését, csökkent ösztrogéntermeléshez, így sajnos meddőséghez vezethet. Ritka menstruáció vagy a menstruáció teljes hiánya jellemzi. Bizonyos gyógyszerek is megemelhetik ezt a szintet. A férfiak esetében a tesztoszteronképződés csökkenését okozhatja, ha magas a prolaktinszint.

9. Genetikai eltérések

A sejtosztódás során előfordulhat, hogy hibás kromoszóma-állománnyal rendelkező sejtek képződnek, a sikertelen gyermekvállalás hátterében ez is meghúzódhat. A kóros ivarsejtek nem alkalmasak a megtermékenyülésre vagy a megtermékenyítésre, vagy a megtermékenyített petesejtből nem tud életképes embrió fejlődni.

10. Hematológiai betegségek

A meddőség hátterében különböző hematológiai okok, a vérképző- és a nyirokszervek betegségei is megtalálhatóak (pl. V. véralvadási faktor Leiden mutációja, antithrombin III defektus, protein C, S hiánya).

Bővebben: Hematológia

11. Lelki háttér és a stressz

Előfordulhat, hogy szervi eltérés nem mutatható ki, azonban mégsem jön létre a kívánt terhesség. A stressz, a kimerültség vagy éppen a depresszió mind-mind negatívan befolyásolja a teherbeesést. Ilyenkor a lelki problémák megoldása a kulcs pszichológus szakember segítségével. A nőket és párokat érintő egészségügyi problémákon kifejezetten női pszichológus segít, aki megértően fordul a páciensek felé a meddőség lelki okainak feltárásakor vagy bármilyen kóros lelkiállapotból való gyógyulás folyamán.

Bővebben: Pszichológia

12. Megváltozott életmód és környezeti terhelés

Súlyproblémák, étkezési zavarok, túlzott alkoholfogyasztás – ezek a kockázati tényezők mindkét nem esetében fennállhatnak. Fontos beszélnünk a lisztérzékenységről (gluténérzékenység, cöliákia), amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár, gyomor-bélrendszeren kívüli tünetekkel társul. Az autoimmun betegség élethosszig megmarad, azonban jól kezelhető, odafigyelve a táplálkozásra.

A dohányzás akár 15 százalékkal is csökkenheti a spermakép minőségét, ráadásul a spermiumok nehezebben találnak el a petesejthez.

A környezeti szennyezés általánosságban, a teljes népesség termékenységét rontja, így a reproduktív korú férfiakét is – derült ki egy kutatásból, amelyben több mint 30 ezer kínai férfi spermáját elemezték. Kiderült: minél inkább ki volt téve egy résztvevő a kisebb részecskéjű levegőszennyezettségnek, annál alacsonyabb volt mind a progresszív, mind pedig a teljes spermium-motilitás (mozgékonyság).

Bővebben: Levegő minőségének hatása a férfi nemzőképességre

Ezeket a szakterületeket érinti a kivizsgálás!

Amennyiben szakorvoshoz fordulunk, mindenképpen olyan szakembereket érdemes választani, akiknek a termékenység és meddőség a szakterületük, illetve a pár férfitagja számára andrológus szakorvos is rendelkezésre áll.

  • nőgyógyászat
  • andrológia
  • endokrinológia
  • hematológia
  • immunológia
  • radiológia
  • labordiagnosztika


Forrás:

https://forlifemedical.hu/hu/szolgaltatasok/meddosegi-vizsgalatok-40-ev-felett
Egészségügyi ABC – Medicina
https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/175/a-noi-meddoseg
https://arc.unideb.hu/hu/meddoseg-okai
https://www.webbeteg.hu/cikkek/menopauza/1887

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig