A levegőszennyezés befolyásolhatja a sperma minőségét, különösen a spermiumok mozgékonyságát – a spermiumok azon képességét, hogy a megfelelő irányba ússzanak.

Egy nemrégiben készült új tanulmány több mint 30 000 kínai férfi spermáját elemezte. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy még miért fontos figyelni a levegőszennyezésre. A szennyezés általánosságban, a teljes népesség termékenységét negatívan befolyásolhatja, így a reproduktív korú férfiakét is.

Összesen 33 876, átlagosan 34 éves, 34 kínai városból származó férfi adatait vizsgálták meg 2013 januárja és 2019 decembere között, akik különböző mértékben voltak kitéve a légszennyezésnek, és akiknek feleségei lombik eljárás segítségével estek teherbe.

A sperma minősége közötti mintázatokat aszerint vizsgálták, hogy a résztvevők ki voltak-e téve 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, 2,5 és 10 mikrométer közötti, valamint 10 mikrométeres részecskéknek a minta leadásától számított 90 napon belül. A sperma minőségének megállapítása érdekében a kutatók olyan tényezőkre összpontosítottak, mint a spermiumok száma, koncentrációja és a spermiumok mozgékonysága.

Bár a kutatók nem találtak szignifikáns összefüggést a légszennyezettség és a spermiumok minősége között a spermaszám vagy koncentráció tekintetében, viszont azt tapasztalták, hogy minél inkább ki volt téve egy résztvevő a kisebb részecskéjű levegőszennyezettségnek, annál alacsonyabb volt mind a progresszív, mind a teljes spermium-motilitás (mozgékonyság). (A progresszív motilitás olyan spermákat jelent, amelyek többnyire egyenes vonalban vagy nagyon nagy körökben úsznak, a teljes motilitás a spermium százalékos arányát jelenti, amely bármilyen mozgást végez.)

Azaz, ha 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéknek van kitéve az illető, akkor a spermiumok mozgékonysága becslések szerint 3,6%-kal csökkent, míg 10 mikrométer átmérőjű részecskék hatásának kitéve 2,44%-kal csökkent a spermiumok mozgékonysága. Ez azt valószínűsíti, hogy a szemcsék különböző méretű frakciói eltérő hatással lehetnek a sperma minőségére, talán azért, mert minél kisebb a szemcsés anyag, annál valószínűbb, hogy mélyebbre kerül az emberi tüdőbe.

Mindenképpen további vizsgálatokat igényel a mostani megállapítás is, de a kutatók feltételezik, hogy mivel a légszennyezés hatásai különösen a spermatogenezis, vagyis a spermaképződés 90 napjának legelső fázisában voltak szembetűnőek, valószínűsíthető, hogy a spermát a káros részecskék genetikai szinten befolyásolják.

Ha nem is ilyen kutatási céllal, de spermavizsgálatot mi is végzünk ;)

Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/17/air-pollution-may-affect-sperm-quality-says-study

 

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig