Endometriózis

Az endometriózis egy olyan krónikus, jóindulatú megbetegedés, amely során a méhtest nyálkahártyájával azonos szövet (endometrium) rendellenesen jelenik meg más szervekben, leggyakrabban a petefészkekben, a kismedencében, vagy a hashártya felszínén. Ezen kívül kialakulhatnak méhszalagokon, a végbél és a méh közötti (Douglas-féle) üregben, a húgyhólyagon, de előfordulhat a köldökben is.

Megkülönböztetünk külső és belső endometriózist. Az imént említett területeken kialakuló méhnyálkahártya burjánzás esetén külső endometriózisról, míg belső endometriózisról akkor beszélhetünk, ha a méh izomzatában található a méhnyálkahártya-részlet.

A rendellenesen elhelyezkedő szövetrészek ugyanúgy követik a menstruációs ciklust, mint a méh, emiatt gyulladásokat okoznak, amelyek olyan összenövésekkel, hegesedéssel gyógyulnak, amelyek gátolják vagy megváltoztatják a szervek normális működését.

A termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érinti, általában a 25-40 éves kor között jelentkezik és a menopauza alatt tűnik el.

Az endometriózis tünetei

Endometriózis - tünetek nélkül: 

Az esetek 10%-ban nem okoz tüneteket, ezért fontos kiemelni, hogy annak is lehet endometriózisa, aki semmilyen tünetet nem tapasztal magán. Egyéb okok miatt derülhet fény a fennálló endometriózisra, például ha egy pár gyermeket szeretne és meddőségi kivizsgálás során kerül felismerésre. Statisztikák szerint a meddő nők 30-50 százalékánál endometriózis áll fenn.

Endometriózis leggyakoribb tünetei:

 • fájdalmas, görcsös, bőséges és/vagy elhúzódó menstruáció;
 • rendszertelen havi vérzések; előfordulhat, hogy két szokásos menstruáció közti vérzés is jelentkezik;
 • esetenként fájdalmas közösülés, ezzel nehézzé, örömtelenné, akár lehetetlenné téve a nemi életet;
 • tartósan fennálló alhasi vagy hátfájdalom; az alhasi fájdalom tipikusan a menstruáció előtti és alatti időszakban jelentkezik, de máskor is előfordulhat;
 • a hosszú ideje fennálló fájdalom általános tünetekhez is vezethet, például állandó fáradtságérzéshez, kimerültséghez, alvászavarokhoz, depresszióhoz, elszigetelődéshez.

Különféle szerveket érintő endometriózis tünetei:

 • a petefészkeket érintő endometriózis tipikusan a peteérés idején, azaz két menstruáció között nagyjából félidőben okoz fájdalmat. A petefészkek érintettsége sűrű, véres beltartalmú ciszták kialakulásában is megmutatkozhat, így az ultrahang vizsgálat szerencsés esetben jó irányba terelheti a kivizsgálást
 • a beleket érintő endometriózis tüneteként székeléskor görcsös fájdalom jelentkezhet, esetleg időről-időre hasmenés, menzesz alatt véres széklet léphet fel
 • a húgyhólyagot érintő endometriózis vizeletürítés közben jelentkező görcsös fájdalommal, véres vizelettel hívhatja fel magára a figyelmet

 

Az endometriózis diagnosztizálása

A tünetek jelentkezésétől a pontos és végleges diagnózis felállításáig akár 8-10 év is eltelhet. A kivizsgálás során különféle vizsgálatokkal találkozhatnak a páciensek, mint az általános nőgyógyászati anamnézis felvétel és bimanuális vizsgálat, de alkalmaznak képalkotó vizsgálatot is, mint az ultrahangos vizsgálat és az MRI. Mivel a tünetek sokszor semmitmondóak, és számos egyéb, az endometriózistól távol eső betegséggel is összetéveszthetők ezért nagyon fontos ezeket elsődlegesen kizárni. Ilyen betegségek az IBS (Irritális bél szindróma) és a PID (gyulladásos kismedencei betegségek), a méhen kívüli terhesség vagy a húgyúti fertőzés. Ugyanakkor kifejezetten görcsös menzesz, és együttlétkor jelentkező fájdalom esetén mindenképpen gondolnunk kell az endometriózisra.

Az endometriózis diagnózisának legmegbízhatóbb módja a kismedence hastükrözése vagyis laparoszkópos áttekintése.

Endometriózis kezelési lehetőségei

Napjainkban jelenleg még nem ismert olyan módszer, amellyel az endometriózis oka véglegesen megszüntethető, így a betegség végérvényesen gyógyítható lenne. Azonban számos lehetőség van a tünetek enyhítésére, az életminőség javítására és a gyermekvállalási esélyek növelésére. Ilyen lehetőségek a fájdalomcsillapítás, hormonkezelés, műtéti eltávolítás (laparoszkópos eltávolítás), és egyéb kiegészítő módszer lehet a testmozgás, a diéta, a pszichoterápia, az akupunktúra, a vitaminpótlás.

Kérjen időpontot nőgyógyászainkhoz!

 

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Szabó Gábor

szülész-nőgyógyász szakorvos, ultrahang specialista

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Margl Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig