Fogamzásgátlási tanácsadás 

 

A nők ma már rengeteg fogamzásgátlási módszer közül választhatnak, mégis csak nagyon kevesen vannak tisztában a lehetőségeikkel és azzal, hogy melyik a legmegfelelőbb módszer számukra.

Az optimális fogamzásgátló módszer biztonságos, könnyen alkalmazható, hatása gyorsan felfüggeszthető, ugyanakkor ha mégis terhesség alakul ki nincs magzatkárosító hatása.

Valamely módszer megbízhatóságát az un. Pearl-index mutatja meg. Ez azt jelenti, hogy a módszert alkalmazva 100 nő között, egy év alatt hány terhesség jön létre. Értéke minél alacsonyabb, annál biztonságosabb a fogamzásgátló módszer. (Az első szám a "tökéletes" használatot feltételez, azaz minden szabályt pontosan betartják; a második szám a tipikus használat, amikor számítanak a hibázás lehetőségével, pl. elfelejtett tabletta. Pearl indexre vonatkozó számok is eltéréseket mutathatnak!

 

Fogamzásgátló módszerek Pearl-indexei:

 • megszakított közösülés 8–38
 • cikluskontroll 14–35
 • óvszer 3–28
 • hüvelyi spermiumölő anyag 0,7–7 
 • méhen belüli fogamzásgátló eszköz 0,5–5 
 • hormontartalmú injekció 0,2–2,6
 • hormonális fogamzásgátló tabletta 0,1–2,5
 • hüvelygyűrű 0,1–0,4
 • méhen belüli helyi hormonhatású eszköz 0,2-0,2

 

A hagyományos módszereket évezredek óta széles körben, változatos formában használják. A naptár módszer (időszakos önmegtartóztatás) a menstruációs ciklus ismeretén alapul. A pár kerüli az együttlétet a peteérés időpontja körül, azonban ennek több hátránya van. Fiatalkorban mind az önmegtartóztatás, mind –különösen szabálytalan ciklusok esetén- a peteérés kiszámítása nehézségekbe ütközik, így nem kellően hatékony módszer.

Hasonlóan nem megbízható módszer a megszakított közösülés. Lényege, hogy a partner a hímvesszőt az ejakuláció előtt eltávolítja a hüvelyből, megakadályozva a spermiumok bejutását. Alkalmazása nem mindig sikerül, ugyanakkor már az előváladékban is lehetnek spermiumok, kockáztatva a módszer sikerét. Ilyen együttlétek után javasoljuk sürgősségi fogamzásgátló tabletta használatát.

Gumióvszer, más néven kondom az egyetlen védekezési módszer, amely véd a szexuálisan terjedő betegségektől (STD) is, ezért minden korosztály számára ajánlható megoldás.

A hüvelyi pesszárium és méhszájsapka megakadályozzák a spermiumok feljutását a méhbe. Szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Kevésbé megbízható mint az óvszer, és alkalmazása is nagyobb rutint igényel. Hatékonysága fokozható spermicid anyag egyidejű alkalmazásával.

Helyi fogamzásgátlási készítmények a spermicid anyagok, amelyek spermaölő hatásúak. Amelyet a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni. Önállóan is használhatók, de mechanikai módszerekkel (pesszárium, kondom) való együttes alkalmazásuk javíthat a hatásukon. Különböző formákban forgalmazzák: hüvelykúp,Hüvelytabletta, hüvelykrém, lágy hüvelykapszula. 

Hüvelygyűrű egy olyan rugalmas, puha gyűrű, amely a hüvelybe helyezve bocsájt ki hormonokat, gátolva ezzel a peteérést és ezzel megakadályozza a teherbeesést. A menstruációs ciklus első napján kell felhelyezni és 3 hét múlva szükséges levenni, hét nap kihagyás után kell felhelyezni egy új gyűrűt.

A fogamzásgátló tabletta kis mennyiségben női hormonokat, vagy azokhoz nagyon hasonló mesterséges hormonkészítményeket tartalmaz. Hatását úgy éri el, hogy meggátolja a tüszőrepedést, nem hagyja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. A szervezetnek először hozzá kell szoknia a hormonváltozáshoz, az új hormonális egyensúly kialakulásához, ezért az első hetekben, hónapokban átmenetileg gyenge rosszullét, mellfeszülés, fejfájás, migrén, hangulatzavar jelentkezhet, csökkenhet a nemi ösztön (libidó), illetve előfordulhat ciklus közbeni vérzés. Előnye, hogy megszünteti a rendszertelen vérzéseket a menzeszek közti időszakban, csökkenti a túl erős vérzést, és könnyebben lehet átvészelni a nehéz napokat, mert a menstruáció kevesebb hasi görcsöt, kellemetlen tünetet okoz. A hormonok jótékony hatással vannak a zsíros, pattanásos bőrre és hajra, valamint a fokozott szőrnövekedésre.

Hormontartalmú spirálok a normál spirálhoz hasonlóan meggátolják a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh üregébe, de emellett hormontartalmuk miatt a peteérést és a méhnyálkahártya megvastagodását is gátolják. A hormontartalmú spirálok négy-öt centiméter körüli, lapos, rugalmas műanyagból készült kis szerkezetek, melynek anyagába hormonkészítményt építettek be, amelyet folyamatosan 5 éven keresztül ad le, ezután azonban cserélni kell. A hormon összetétele olyan, hogy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni. A hormontartalmú spirálok negatív citológia birtokában, a nőgyógyászati vizsgálat során kerülnek behelyezésre a menzesz 3-5. napja között, vagy a szülés/császármetszés után 6 héttel a gyermekágyas szak végén.

 

Tények:

 • A nők fogamzásgátlási igényei nemcsak egymástól különböznek, de ugyanannak a nőnek az egyes életkorban, illetve élethelyzetekben is eltérő lehet a kívánsága a védekezéssel kapcsolatban.

 • Serdülőkorban egy esetleges terhesség, illetve terhességmegszakítás jelentősen nagyobb kockázattal jár, mint felnőtt korban. A megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztása ebben a korcsoportban kiemelt jelentőséggel bír.

Ezért van különös jelentősége annak, hogy a számos módszer közül a nőgyógyásszal egyeztetve tudja kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb fogamzásgátlási módot.  

 

Keresse bátran nőgyógyász szakorvosainkat!

 

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Rácz Gertrúd

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Dr. Baranyi Eszter

szülész-nőgyógyász

Dr. Forró Tímea

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Margl Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Schlaffer Márton

szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Amália

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Sztari Ottilia

szülész-nőgyógyász

Dr. Speulta Zsanett

szülész-nőgyógyász

Dr. Reizinger Dóra

szülész-nőgyógyász

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig