Várandósság könnyedén

Várandósság során a megfelelő egészségi állapot és a magzat megfelelő fejlődése érdekében vannak kötelező és ajánlott terhességi vizsgálatok, amelyek terhességi héthez kötöttek. Babát váró pácienseinket segítve megalkottuk kedvezményes áron, trimeszterenként bontva a terhességi vizsgálatokat, amelyeket beutaló és sorban állás nélkül igénybe vehetők telefonos egyeztetést követően hétköznap 8-13 óra között.

Kismama vérvétel - terhességi laborvizsgálatok - első trimeszter:

Az első trimeszterben (az első 12. hét), a terhesség bekövetkeztével az édesanya szervezete hatalmas változáson esik át, ahogy a szervezet alkalmazkodik az új élethez. Az első trimeszter terhességi vizsgálatának célja a kismama egészségének nyomon követése.

A laborcsomag tartalma: vérkép, kreatinin, bilirubin, GOT, GPT, vércukor, HBsAg, Treponema TPHA + RPR, vércsoport ellenanyagszűréssel, Toxoplasma IgG/IgM, TSH, teljes vizelet üledékkel.

Kismama vérvétel - terhességi laborvizsgálatok - második trimeszter:

A második trimeszterben esedékes vércukor terhelés vizsgálat a terhességi cukorbetegség, panaszokat még nem okozó cukorbetegség, valamint a szénhidrát anyagcsere rendellenességét mutathatja meg. A kezeletlen vagy rosszul kezelt terhességi cukorbetegség árthat a babának, ezért mindenképp szükséges ellenőrizni.

A vizsgálat a reggeli órákban éhgyomorral történik, két mintavétellel. Első körben történik egy éhgyomri vérvétel történik, amit egy vércukorszint ellenőrzés követ. Amennyiben a mért érték 7 .00 mmol/l alatti, a vizsgálat elvégezhető. A kismama ekkor egy 75 g glükózt tartalmazó, édes oldatot fogyaszt el. Ezután 120 perc elteltével következik a második vérvétel, melyből a vércukorszint vizsgálatát követően megállapítható a glükóz tolerancia. Normál anyagcsere működésnél a 120 perces értéknek vissza kell térnie az éhgyomri érték körüli szintre. Amennyiben magasabb marad, az eredmény szénhidrát-anyagcsere rendellenességre utalhat.

A laborvizsgálat tartalma: Vérkép, vércsoport, teljes vizelet és üledék, 75 g-os vércukor terhelés.

Kismama vérvétel - terhességi laborvizsgálatok - harmadik trimeszter:

A harmadik trimeszterben a kismama energiája egyre kevesebb, a nagy pocak és a kisebb-nagyobb súlyfelesleg egyre jobban gátolják mindennapos tevékenységekben. A láb vizesedhet, visszeresedhet, előfordulhat, hogy a vádli sokszor görcsöl. Gyakori az álmatlanság, kialvatlanság. A terhesség utolsó hónapjában tapasztalható az előtejszivárgás, valamint jelentkeznek az úgynevezett “jóslófájások” is, amik gyakorlatilag olyan méhösszehúzódások, amelyek által a szervezet felkészül a szülésre.

Még pár vizsgálat várat magára ebben az időszakban is, többek közt még egy labor ellenőrzés.

A laborcsomag tartalma: vérkép, kreatinin, karbamid, bilirubin, GOT, GPT, teljes vizelet és üledék, vércsoport ellenanyagszűréssel, GGT (májbetegség szűrésére szolgál), alkalikus foszfatáz, vércukor.

TORCH Plusz szűrőcsomag: 

TORCH vizsgálat alatt azokra a mikroorganizmusokat értjük, melyek a várandósság alatt különböző mértékben károsíthatják a magzatot.
Az összefoglaló elnevezés a kórokozók kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok. A TORCH Plusz csomag a fenti megnevezett kórokozók szerológiai tesztjein túl tartalmazza a szifilisz/LUES (Treponema pallidum), a Parvovirus B19 és a Varicella Zoster vírus fertőzések vizsgálatokat is.

Ezek a fertőzések különböző magzati rendellenességeket, a születendő gyermek maradandó károsodását (pl. süketség, vakság, idegrendszeri zavarok, csont- és fogfejlődési zavarok) egyes esetekben a magzat méhen belüli halálát és vetélést okozhatnak, amennyiben az anya a terhesség kezdetekor vagy a terhesség alatt fertőződik.

Bizonyos esetben az újszülött fertőződése a természetes szülés során, a szülőcsatornán áthaladás közben történhet meg fennálló anyai fertőzöttség mellett.

Természetesen a várandós anya, a magzat vagy az újszülött fertőzése tünet, és szövődménymentes is lehet, de azt, hogy egy adott páciens, terhesség esetében melyik kimenetel történik meg, jelenleg előre nem megjósolható. A TORCH plusz csomag is az anyai fertőzések/védettség kimutatására szolgál és nem pedig a magzati fertőzöttség vizsgálatára.

A TORCH Plusz szűrővizsgálatot érdemes még a tervezett terhesség előtt elvégezni a szerológiai státusz tisztázása érdekében.

A laborcsomag tartalma: Toxoplasma gondii, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes simplex, Varicella, Parvovirus B19, Treponema pallidum.

CTG/NST bérlet: 

CTG egy olyan vizsgálat, amellyel a magzati szívhang és a méh aktivitása egyszerre figyelhető meg, míg az NST vizsgálat (más néven nonstressz-teszt) során csak a magzat szívműködését monitorozzák. A különbség mindössze annyi, hogy a CTG során kettő, az NST során egy érzékelőt tesznek a hasra.
Az NST és a CTG vizsgálat teljesen fájdalommentes, veszélytelen.
Az NST-vizsgálat kb. 20-30 percig tart, ülő, vagy féloldalt fekvő (általában baloldali) anyai nyugalmi testhelyzetben.
Ideális esetben az NST-vizsgálat alatt a magzat aktív, éber (ébrenléti) állapotban van. Ellenkező esetben a magzatmozgások indukálhatók. A várandós kismamáknak javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt, vagy akár a vizsgálat közben is fogyasszanak ásványvizet, gyümölcslét, csokoládét.
A várandósgondozás során, rutinszerűen a betöltött 36. terhességi héttől kezdődően, hetente, a megállapított terminus túllépése esetén 2 naponta végzünk CTG-, NST-vizsgálatokat a For Life Medical Centerben, előjegyzés alapján történő vizsgálat.

Csomag tartalma: 6 alkalmas CTG/NST vizsgálat.

 Miért minket válasszon?

  • centrumunk szakrendelései együttműködnek
  • célzott laborcsomagokat és szűrővizsgálatokat ajánlunk
  • szűrővizsgálatokat biztosítunk nőknek, férfiaknak és várandósoknak
  • korszerű saját laboratóriummal rendelkezünk

 

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig