CTG/NST vizsgálat

A CTG (vagyis kardiotokográfia) a magzati diagnosztika egyik eszköze

Rendelőnkben teljes körű szolgáltatást nyújtunk várandósainknak, így magzati szívfrekvencia vizsgálatra is várjuk a kismamákat. CTG egy olyan vizsgálat, amellyel a magzati szívhang és a méh aktivitása egyszerre figyelhető meg, míg az NST vizsgálat (más néven nonstressz-teszt) során csak a magzat szívműködését monitorozzák. A különbség mindössze annyi, hogy a CTG során kettő, az NST során egy érzékelőt tesznek a hasra.
Az NST és a CTG vizsgálat teljesen fájdalommentes, veszélytelen.

A vizsgálat a harmadik trimeszterben 36. héttől ajánlott. Indokolt esetben, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy ha kisebb vagy nagyobb a baba, túl sok vagy túl kevés a magzatvíz az adott terhességi héthez képest, akkor pedig korábban is végezhető NST, illetve CTG vizsgálat. Kötelezően a 38. héttől hetente végzik. Túlhordás esetén, pedig 2-3 naponta.
Szülés alatt is ezzel regisztrálják a baba szívhangját és a méh-összehúzódások gyakoriságát, intenzitását.

Hogyan zajlik a CTG vizsgálat?

A vizsgálat célja, hogy tájékozódjunk arról, hogy a méhlepény megfelelő oxigénnel látja-e el fejlődő magzatunkat. A CTG, illetve az NST vizsgálat mindössze 20 percet vesz igénybe, ülő vagy fekvő helyzetben végzik. A kismama hasára két puha pánttal rögzítenek két érzékelő fejet. Egyik a baba szívműködését, másik meg a méhtevékenységet rögzíti egy úgynevezett CTG-papírszalagon. Az így rögzített NST/CTG görbe ad információt az orvosnak a pillanatnyi állapotról.

A magzati szívfrekvencia állandóan változik, normál magzati szívműködés 120-160/perc, ami mozgás és méh-összehúzódások hatására megemelkedik. Megfelelő mozgás számból tudunk következtetni arra, hogy a kisbaba megfelelő oxigén ellátottsággal rendelkezi-e, jól érzi-e magát még a pocakban.
Ha ez az érték tartósan megemelkedik, (ezt nevezzük tachycardianak), akkor ott felmerülhet akár az anya magas vérnyomás, pajzsmirigy problémája, méhen belüli fertőzés, baba vérszegénysége. Míg ha ez az érték, a magzati szívfrekvencia alacsony (ez a bradycardia), az oxigénhiányra utalhat, ami akár azonnali beavatkozást is igényelhet. 

 Tippek a vizsgálathoz:

 • A CTG, illetve NST magzati szívhang vizsgálat akár hosszabb ideig is eltarthat, ha magzatunk éppen alszik, ezért előtte a hólyagot célszerű kiüríteni.
 • Olyan ruhába érkezzünk, amiben könnyen szabaddá tudjuk tenni a has egész felületét.
 • Érdemes úgy érkezni, hogy előtte eszünk, ez elősegíti a magzat mozgását. 

Miért minket válasszon?

 • minden kapcsolódó szolgáltatás egy helyen elérhető
 • empatikus orvosi csapat
 • választása szerint női nőgyógyászt biztosítunk

CTG vizsgálatot saját gondozásban lévő kismamáink részére végzünk, illetve nem nálunk gondozott kismamáknak ultrahang vizsgálattal egybekötve tudjuk vállalni!

Időpont foglalás itt!

Doránt Bernadett

diplomás ápoló, szülésznő

Simon Diána

egészségügyi asszisztens, szülésznő

Szécsi Erika

egészségügyi asszisztens, szülésznő

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig