Azt szinte minden családalapításra készülő pár tudja, hogy a várandósság 40 hetét terhesgondozás kíséri. A legtöbben azt is tudják, hogy ez Magyarországon kötelező, a rendszeres terhesgondozás a későbbi segélyek kifizetésének feltétele. Éppen ezért érdemes részletesebben is körül járni a témát. Mi az a várandósgondozás? Miért fontos? Hogyan néz ki a folyamata, mire kell számítani? És hogyan csináljuk mi a For Life Medical Centerben? Lássuk is!

Mi az a várandósgondozás vagy terhesgondozás?

A várandósgondozás egy államilag előírt kötelezettség, amely azt a célt szolgálja, hogy mind az édesanya, mind az újszülött egészségét védjük a rendelkezésre álló diagnosztikai és orvosi technológiákkal. Ha már egy államilag előírt kötelezettségről van szó, érdemes pontosan idézni az egészségvonal.gov.hu portált:

„A várandósgondozás egy összetett egészségügyi szolgáltatás, amelyet a szülész-nőgyógyász orvos végez a szülésznő, a védőnő és a háziorvos együttműködésével és segítségével.”

Mindebből látszik, hogy a várandósgondozás többszereplős történet. Amelyben részt vesz a kismama (és a pici), a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a védőnő és a háziorvos. Természetesen ez csak a terhesgondozás hivatalos része. A pár másik tagja, illetve az esetlegesen bevont többi szakember (pszichológus, dúla stb.) szintén részt vehet benne, helyzettől és igénytől függően.

A diagnosztikai eljárások a várandósgondozás vagy terhesgondozás fontos részét képezik.

A diagnosztikai eljárások a várandósgondozás vagy terhesgondozás fontos részét képezik.

Honnan tudod, hogy várandós vagy?

Ha a menstruáció több mint egy hetet késik, felmerül, hogy állapotos vagy. Persze az is könnyen lehet, hogy más oka van a ciklusod felborulásának, például stresszes vagy és kialvatlan. A terhesség esetén azonban van még jó pár jellemző változás:

  • émelygés, hányinger, hányás
  • hasi puffadás, hasi diszkomfort
  • feszülő érzés a mellekben

Amennyiben a fentieket tapasztalod magadon, érdemes terhességi tesztet végezni, illetve nőgyógyász orvost felkeresni.

Miért fontos a várandósgondozás vagy terhesgondozás?

Röviden: nagyon sok okból. A szülés ugyanis egy hosszú folyamat végpontja. A fogantatással keletkező kis élet kilenc hónapon át növekszik, táplálkozik az anyából. Ami két sejtből indul, az a harmadik trimeszter végére egy síró-rívó kis emberpalánta lesz. Ez azonban egy bonyolult folyamat, amely során mind az anya, mind a gyermek egészsége ki lehet téve kockázatoknak. Eljutni a születésig veszélyes üzem mind a mamának, mind a babának. Legyen szó esetleges genetikai problémákról, fejlődési rendellenességekről vagy bakteriális fertőzésekről.

Persze az a jó, ha semmi ilyen nincs. De a modern orvostudománynak köszönhetően már számos kockázat egyszerűen kizárhetó, illetve a diagnosztikai vizsgálatok előnye, hogy ha esetleg van egy probléma, időben lehet kezelni. A rendszeres vizsgálatok arra szolgálnak, hogy a magzat egészséges fejlődését követni lehessen, illetve a felmerülő kockázatok pedig kizárhatóak legyenek. Ezért van szükség rendszeres vizsgálatokra!

A várandósgondozás egyik alapköve az alapos diagnosztika, amely lehetővé teszi az azonnali intervenciókat, ha szükség van rájuk.

A várandósgondozás egyik alapköve az alapos diagnosztika, amely lehetővé teszi az azonnali intervenciókat, ha szükség van rájuk.

Miért érdemes magánegészségügyi központra bízni a várandósgondozást?

A várandósság egy hosszú, egyben stresszhatásokkal, feszültségekkel teli időszak is. Ha nyugodt, családias környezetre vágysz, ahol könnyen, rugalmas időpontokban, várakozás nélkül szeretnél a vizsgálatokon „átesni”, akkor ne is keress tovább! A For Life Medical Centerben a várandósság alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatok teljes köre elérhető, emellett számos opcionális szűrővizsgálatot is el tudunk végezni Neked, helyben. A várandósgondozás teljes folyamatában végig fogjuk a kezedet, amíg Te is végre megfoghatod a megszületett kicsi apró ujjacskáit!

Félsz a rossz szülésélménytől? A For Life Medical Centerben empatikus fiatal női nőgyógyászok gondosan kiválogatott csapata vár!

Szeretnél többet megtudni a várandósgondozásról? Kattints ide!

Szakértőink

Dr. Baranyi Eszter

szülész-nőgyógyász

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Dr. Forró Tímea

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Margl Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Mészáros Amália

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Rácz Gertrúd

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Schlaffer Márton

szülész-nőgyógyász

Dr. Speulta Zsanett

szülész-nőgyógyász

Dr. Sztari Ottilia

szülész-nőgyógyász

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig