A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, amennyiben a teherbeesés évekkel ezelőtt sem jött létre, akkor elsődleges, ha korábbi terhesség vagy szülés után huzamosabb ideig, a pár szándéka ellenére sem következik be újabb gyermekáldás, akkor másodlagos meddőségről beszélünk.

A meddőség sajnos népbetegség, a 40 év feletti korosztályban minden harmadik párt érinti. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos, valamint női és férfi meddőséget, illetve előfordulhat, hogy egyik fél sem hibáztatható a sikertelen gyermekvállalásért. Külön fejezetet szentelünk a másodlagos meddőségnek, ugyanis sajnos a női meddőség leggyakoribb formája.

Előfordul, hogy a pár egyik vagy mindkét tagja szülő már, azonban az új terhesség akadályokba ütközik: nem fogan meg a baba vagy az anya nem tudja kihordani a terhességet. Előfordul az is, hogy vetéléssel végződő terhesség után alakul ki másodlagos meddőség.

 

Az előrehaladott életkor fontos tényező!

Az életkor hatalmas szerepet játszik a termékenységben. Biológiailag 20 éves kor körül tetőzik a nőknél a termékenység, majd 30 éves korban csökkenni kezd, 40 éves korig pedig jelentősen lecsökken. Ezzel nem tudunk versenyezni. Amennyiben valaki az első gyermekét 35 évesen hozta világra, majd 38 évesen próbálkozik újra, jelentősen lecsökken a termékenysége. Azt fontos kiemelni, hogy sikeres terhesség megtörténhet az előrehaladottabb anyai életkorban is, azonban nehézségekbe ütközhet, ezáltal nagyobb kihívást jelent.

Milyen betegségek okozhatnak másodlagos meddőséget?

A háttérben húzódó problémák túlnyomó többsége hasonló, mint az elsődleges meddőségnél, azonban előfordulnak olyan elváltozások, amelyek a korábbi terhesség következményei.

  • hormonális rendellenességek
  • petevezeték elzáródás
  • ovulációs problémák
  • endometriózis
  • mióma
  • korábbi szülések szövődményei
  • kismedencei fertőzés
  • többszöri dilatáció és küret eljárás után kialakuló méhösszenövések
  • korábbi császármetszés után hegszövet alakult ki

 

Az új pár egészségügyi problémái

Amennyiben valaki új párral szeretne gyermeket vállalni, szem előtt kell tartani, hogy eddig nem diagnosztizált meddőségi problémája lehet, legyen akár a nő vagy a férfi oldaláról nézve. Előfordulhat, hogy valakinél cukorbetegség alakult ki vagy magas vérnyomással kezelik. Ezek a betegségek hatással lehetnek a termékenységre.

A női meddőség okai

A legtöbb női meddőség az ovulációs rendellenességek miatt következik be, számos körülmény és tényező okozhatja.

  • Policisztás petefészek szindróma (PCOS) – a gyógyszeres kezelés sikeres terhességet eredményezhet a szindrómában szenvedő nők akár 70 százalékánál.
  • Elsődleges petefészek-elégtelenség (POI) – a petefészkek elégtelenül működnek és nem termelnek elegendő női hormont, lecsökkentve a termékenységet.
  • Pajzsmirigy- vagy egyéb endokrin rendellenességek – ezek befolyásolják a hormontermelést
  • Az endometriózis miatti másodlagos meddőség császármetszés vagy méhműtét után jöhet létre.
  • Korábbi császármetszés esetén hegesedés maradhatott a méhben – folyadékkal töltött, tasakszerű rendellenesség az elülső méhfalban az isthmocele, amely gyulladáshoz vezethet.
  • Különböző fertőzések – ide értve a szexuális úton terjedő fertőzéseket is – kismedencei gyulladásos betegséget okozhatnak, ezek pedig a petevezetékek hegesedéséhez és elzáródásához vezethet.
  • Életmódbeli tényezők – így az egészségtelen táplálkozás, valamint a túlzott alkohol vagy kávé fogyasztása szintén befolyásoló tényező, a pár mindkét tagja esetében.

 

A termékenységre a testsúly is hatással van!

A túl alacsony testsúly vagy éppen a túlsúly is okozhat ovulációs problémákat a nőknél, a férfiak esetében pedig hatással lehet a spermiumok egészségére az elhízás.

 

Komplex orvosi segítségre van szükség!

A másodlagos meddőségben szenvedő párok gyakran halogatják a szakorvoshoz fordulást, a kezelést, mert bűntudatot éreznek, úgy gondolják, eleve boldognak kellene lenniük a már megszületett gyermekük miatt, és nem kellene újra próbálkozni, nem is kellene kivizsgálni a háttérben húzódó problémákat. Tény, hogy a kor előrehaladtával megváltozhat a testünk, a korábbi terhesség után egészen más problémák merülhetnek fel, a jövő azonban még sok mindent tartogathat, akár egy új kis életet is, ezért soha nem szabad feladni.

Első lépésként nagyon fontos mindkét pár alapos kivizsgálása, figyelembe véve a nő és a férfi fennálló betegségeit, a fogamzás útjában álló kóros folyamatokat, elváltozásokat, valamint a férfi fogamzóképességét. Szükség lehet vérvizsgálatokra a hormonszintek ellenőrzésére, a nők esetében nőgyógyászati ultrahang és kolposzkópos vizsgálatra. Férfiaknál elengedhetetlen az andrológiai vizsgálat, amely fizikális vizsgálatból, spermavizsgálatból és here ultrahangból tevődik össze.

Bővebben: Meddőségi vizsgálatok

Meddőség gyanúja esetén nagyon fontos a lelki háttér feltárása is, amely pszichológus segítségével történik. Felszínre kerülnek az esetleges kapcsolati konfliktusok, életvezetési elakadások, a szülővé válás útjába került akadályok, a felmerülő bizonytalanságok.

 

Forrás:

Egészségügyi ABC – Medicina
Dr. Szendei Ádám: Orvos a családban – Medicina
https://www.healthline.com/health/infertility/secondary-infertility
https://www.verywellfamily.com/what-is-secondary-infertility-1959932

 

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig