Április a császármetszés hónapja, ebből az alkalomból megnézzük, hogy mire figyeljünk, ha nem hüvelyi úton születik meg a gyermekünk. Minden édesanya álma az, hogy egy nagyon szép szülésélményben legyen része és a „B-opció” ne merüljön fel. Viszont vannak esetek, amikor a császármetszés nem elkerülhető.

Ez lehet programozott császármetszés, amikor tudjuk azt, hogy olyan indikáció áll fenn, amikor a hüvelyi szülés nem lehetséges, esetleg nagyobb rizikót hordozna magában. Ilyen eset lehet például medencevégű a baba vagy harántfekvésű, édesanya betegségei (gerincsérv, előzetes műtétek stb), illetve lehet sürgősségi császármetszés, amikor vajúdás alatt életveszélyes állapot áll fenn. Vagy olyan is előfordul, hogy korábban megindul a szülés és hamar kell cselekedni.
A műtő rideg környezete félelmetes, nyugtalanító. Gépek sipognak, hideg van, és ismeretlen emberek próbálnak nyugtatni. Magas stresszel járó beavatkozás, mely hatásait a későbbiekben is érezzük testi és lelki szinten is.

Mi történik a babával a császármetszés alatt?

A bemetszés után a nőgyógyász kiemeli a kisbabát, akinek nem sok ideje marad felkészülni mindarra, ami rá vár. Ha vajúdás nem előzte meg a beavatkozást, akkor a babát még nagyobb stressz éri. A műtőben hideg van, fázik, garat, orr, száj tele van nyákkal, magzatvízzel, amitől meg kell szabadulnia. Az erőteljes sírás, köhögés, prüszkölés ezt elősegíti. Ezután elviszik lemérni és remélhetőleg minél hamarabb az édesanya, vagy édesapa mellkasára kerül. 

Szerencsére egyre több intézmény látja be, hogy a babának az anyán és az apán van a legjobb helye, mindez elősegíti a hatékony és zökkenőmentes mellre tapadást. Élő inkubátorok ők, akik a mellkasban levő receptorok segítségével a kisbaba hőmérsékletét is tudják szabályozni. A bőrön levő flóra segíti azt, hogy a baba szervezete jótékony dolgokkal találkozzon, és minél jobban megalapozhassa későbbi egészségét. Egy hüvelyi úton született babának ott van az a lehetőség is, hogy megismerje a hüvely flóráját és beépülhessen a szervezetébe, építve azt. De a gáton elhelyezkedő bélbaktériumokkal is találkozik. 

Akadnak olyan szülészetek, ahol lehetőség van már közvetlenül a műtét után azonnal arra, hogy anya-baba páros együtt maradjon. Ebben az esetben gondosan betakargatjuk fentről a babát, lentről az édesanya melegíti. Tapasztalataim szerint már 15-20 percesen ezek az újszülöttek aktívan keresik a mellet és ügyesen rá is tapad. A 16. terhességi héttől már termelődik a kolosztrum (előtej, amely mellenként mindössze 5-7 ml), amely legfőbb jótékony manna az újszülötteknek! Az édesanya is nyugodt és magabiztos, hogy babája vele van és a szoptatás is megvalósult nagyon hamar. A későbbiekben ez önbizalmat adhat.

Azokban az esetekben, ahol mindez nem elérhető, akár több órával a szülés után történik meg az első normál találkozás és a mellre tétel, picit nehezebb dolgunk van. A baba már alszik, nehezen ébred. Ez adódhat a negatív élményektől és a stressz hormonoktól, valamint attól is, hogy menet közben akár már megkínálták például egy kis tápszerrel, mely eltömíti a pocakját. Ezekben az esetekben nehezebben kapcsolódik az anya-baba páros.

Az édesanya szempontjából nézve:

Egy trauma mindaz, amin keresztülment. A stressz mellett meg kell birkóznia a fájdalommal és a mozgáskorlátoltsággal. Először 6-8 órát fekszik, amíg az spinális érzéstelenítő hatása meg nem szűnik, majd felkelés után kellemetlen a mozgás, húzódik a seb.
Mellre tétel alatt méhösszehúzódásokat észlelhetünk, amely kellemetlen érzet. Ehhez jön hozzá a hegfájdalom. Meg kell keresni azt a pózt is, amiben jól érzik magukat mind a ketten. Általában a hónaljtartás a legmegfelelőbb. Az ülő pozíció azért kényelmesebb, mert jobban meg tudjuk fogni a babánkat. Fekve nehezebb.


Mi a helyzet a tejbelövelléssel?

Késleltetett tejbelövellés van, ami azért történik, mert a kolosztrum masszív összetételű folyadék, zsíros közeg, amiben jobban hasznosulnak az összetevők. Ezért a belövellés a szülés utáni 49-50. órától kezdődik. Ez teljesen normális.
Ami hátráltatja a folyamatot a császármetszés esetében: fájdalom, gyógyszerek, maga a műtéttel járó stressz és a baba szeparálása.
Előre fixáljátok le a kezelőorvossal a lehetőségeket, hogy ott ahol szültök mi az aktuális protokoll. És beszéljétek át, hogy Ti mit szeretnétek és ebből mit tudnak biztosítani.
A legjobb tejserkentő a baba. Amennyit csak lehet, töltsetek együtt az első 10-14 napban, amíg a kereslet-kínálat beáll és gyakran kerüljön mellre a kisbaba. És természetesen mindez utána is javallott! ;-)
Fájdalomcsillapításra a természetes gyógymódokban gondolkodunk első körben. Amennyiben ez nem elég, akkor az ibuprofen hatóanyag biztonságosan alkalmazható a szoptatás alatt is!

Amennyiben segítségre van szükségetek, úgy a For Life Medical Center elérhetőségein keresztül tudunk kapcsolódni!

A cikket készítette: Varga-Szabó Barbara, gyermekápoló, babagondozási tanácsadó, gyermekágyas segítő, szoptatást segítő szakember

Cikk forrásai: wikipaedia, Karen Wambach és Jan Riordan: Szoptatás és humán laktáció

 

 

Szakértő

Varga-Szabó Barbara

csecsemő- és gyermekápoló

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig