Dr. Zakariás Anita, szülész-nőgyógyász szakorvos: a császármetszés utáni hüvelyi szülésekről

Egyre több kismama dönt úgy, hogy császármetszést követően „belevágna” a hüvelyi szülésbe. Sokszor halljuk azokat a mondatokat, hogy

  • „szeretném megpróbálni”,
  • „akkor érzem magam igazi anyának, ha hüvelyi úton szülök”,
  • „a babának is a hüvelyi szülés tesz jó”,
  • „az apa is akkor vehet részt a szülésen”

és hasonló gondolatok, melyek inkább arról szólnak, hogy az édesanya bebizonyítsa nőiességét és hősiességét.

Én azt gondolom, minden anya egy hős, és azzá nem a szülés típusa fogja tenni. Ettől függetlenül lelki vezetés nélkül, ezeket a „kívánalmakat” nem tudjuk áthidalni.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a császármetszés utáni hüvelyi szülés nem az édesanya választási lehetősége, hanem a szakorvos felelősségteljes, szakmailag megalapozott döntése, miszerint engedhető vagy nem hüvelyi szülésbe. Itt a „nem” és az „igen” ugyanolyan indoklást igényel.

Sok esetben találunk ehhez támogató szakorvost, azonban amennyiben az Intézmény osztályos protokollja mást mond, annak értelmében szükséges szakorvosi javaslatot meghoznia a gravida orvosának. Szerencsére, hazánkban is egyre több helyen mutatkozik arra példa, hogy lehetséges a szülés, ún. VBAC módja, a megfelelő kritériumrendszerek teljesülése esetén. Fontos tisztázni, hogy milyen ok/okok vezettek az előzményben szereplő előzetes császármetszéshez, esetleg belgyógyászati/neurológiai indikáció ( csak néhány példa), mely jelenleg is fennáll, beilleszkedési rendellenesség, téraránytalanság, melyre akár, a jelen graviditásban is számolnunk szükséges. A császármetszés abszolút és relatív indikációit figyelembe véve haladunk tovább és jelen cikkünkben a VBAC-ról fogunk több szót ejteni.

Hogyan csináljuk?
Legfontosabb az őszinteség, bizalom, támogató környezet. Rengeteg ezzel kapcsolatos cikkel, oldalakkal találkozhattok, főleg a Facebook-on, de ne felejtsétek el, hogy a legtöbb megállapítás különböző személyek szubjektív élményeit tükrözi, többségük mögött semmiféle szakmai indoklás nem szerepel. Érdemes érdeklődni a saját gondozóorvosunknál, szülésznőknél vagy különböző szülésfelkészítő tanfolyamon részt venni, ahol megfelelő tájékoztatást kaphatunk, akár az adott kórház szakmai protokollját is figyelembe véve.

 

Források:
Dr. Michel Odent: Császármetszés
Mit jelent a „gyengéd császármetszés”?
Dézsi Réka: 3 súlyos tévhit a császármetszésről, aminek még mindig sokan bedőlnek – kismamaként fontos tudnod róluk
Hámor Éva: Császármetszés a baba szemszögéből
Diana Korte: The VBAC Companion – The Expectant Mother’s Guide to Vaginal Birth After Cesarean (A CSUSZ kézikönyve – Útmutó várandósoknak a császármetszés utáni hüvelyi szüléshez)

Szakértő

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig