A meddőség hátterében különböző hematológiai okok, így a vérképző- és a nyirokszervek eltérései, problémái is megtalálhatóak, épp ezért dr. Tremmel Anna hematológus fontosnak tarja a meddőséggel érintett hölgyek hematológiai vizsgálatait.

A hematológia a vérképző- és a nyirokszervek eltéréseit, betegségeit vizsgálja és kezeli, ilyen a vérzékenység, a fokozott alvadékonyság, vagy a véralkotók szám- és minőségbeli rendellenességei, illetve a trombózishajlam.

A gyakori vetélések ill. a meddőség esetében felmerül olyan hematológiai betegségek gyanúja, mint például az immunrendszert befolyásoló, fokozott véralvadási zavar. Az antifoszfolipid szindróma (APS) egy immunhematológiai kórkép, amely egy autoimmun folyamatnak a része, illetve maga a terhesség is kiválthatja. Sajnos egyik oka lehet a meddőségnek is, de időben felismerve, majd megfelelő kezelés mellett létrejöhet a terhesség, kontrolláltan, figyelve az alvadásgátlásra – avat be a részletekbe dr. Tremmel Anna hematológus. 

 

Miért fontos a meddőség kivizsgálásánál a hematológia?

Nagyon sok esetben genetikai eltérések vannak, de szerepet játszhat a hormonkezelés is. Befolyásoló tényező a nő életkora, tehát 40 év felett megváltozik a szervezet immunháztartása, hematológiája, és ez meddőséghez is vezethet. Ezért van szükség a hematológiai kivizsgálásra. Különösen figyelni kell a hematológiai paraméterekre, ha korábban előfordult a betegnél mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia, a családban volt, vagy van ilyen beteg.

 

Mikor kerül szóba a hematológia a vizsgálatok esetében?

Az lenne az ideális, ha már az elején kiderülne az eltérés, nem pedig 2-3 vetélést követően, de a nőgyógyászok részéről az a protokoll, hogy 2 spontán vetélés után kerül sor erre a szűrésre a potenciális kismamáknál, inszemináció és lombikprogram esetében akár 3-4 vagy több kezelés is megtörténik, mire elkezdik a hematológiai vizsgálatot. Holott ha már az a terv, hogy lombikprogramra megy a pár, előtte lenne indokolt egy részletes szűrés, már a felkészítés során, nem pedig a sikertelen lombik után kérni alap genetikai vizsgálatot. Ma már a kollégák jó része követi ezt a trendet. 

 

Egy vérvétel segítségével sok minden megállapítható...

Igen, egy sima vérvétel történik, genetikai, trombofília, trombofília-immunológiai és az imént említett antifoszfolipid szindróma (APS) szűrés is a része a vizsgálatnak. Minden esetben a páciens kórtörténetének és öröklődő betegségeinek feltérképezésével indul a rendelés, figyelve a jelenlegi tüneteire, panaszaira, majd általános fizikai vizsgálat történik, ennek része a nyirokcsomók ellenőrzése, ugyanis a nyirokcsomók megnagyobbodása utalhat valamilyen hematológiai megbetegedésre. Ennek fényében szükség lehet a vérvételen kívül további vizsgálatokra is.

 

Miért fontos a trombofília szűrésen részt venni?

A trombofília genetikai hajlam a trombózis kialakulására. A vizsgálat vérvétel útján történik, és olyan genetikai mutációkat keres, mint például a Leiden-mutáció, az antithrombin III defektus, Protein S/C hiánya, ATIII, MTHFR mutáció, magas homocisztein szint.

Trombus, azaz vérrög kialakulásának alapja a genetika, de egy gyulladásos folyamat, illetve antibiotikumos vagy más gyógyszeres kezelés is beindíthatja a fokozott vérrög-képződést. Sőt, egy sérülés vagy baleset, de akár egy hosszú repülőút következtében is kialakulhat vérrög. Arra is fókuszálni kell, amikor nem tökéletesen bontja ezeket a vérrögöket a szervezet. A vizsgálat ezen része tehát mindenre kiterjed, arra vagyunk kíváncsiak, mennyire képes a szervezet eliminálni a kialakult vérrögöt, vagy kialakulhat-e akár embólia.

 

Mi történik a hematológiai vizsgálat után?

Az eredményt 10-15 munkanap múlva kapja kézhez a páciens, s utána mindent részletesen átbeszélünk. Amennyiben kiderül, hogy van valamilyen eltérés, leülünk a potenciális kismamával és megbeszéljük, hogy milyen kezelés javasolt. Ha szükséges, akkor egy teljes és rendszeres hematológiai követés indokolt a megtermékenyítéstől egészen a szülésig, illetve a születést követő elő hat hétig, a gyermekágy végéig vagy a szakorvos által meghatározott ideig. Ez vérvételi kontrollt jelent, azt figyeljük, hogy bizonyos laborparaméterek a terhesség előrehaladtával miként változnak: csökkenhet a trombocitaszám, emelkedhetnek bizonyos véralvadási paraméterek. Ennek függvényében megfelelő véralvadásgátló kezelés illetve a hiányzó faktorok pótlása jöhet szóba. Meghatározott időnként beállítjuk, változtatjuk a vérhígító adagolását, ennek feladata, hogy megakadályozza a vérlemezkék egymáshoz tapadását, megelőzve a vérrögök kialakulását. Ezt általában 6 hetente javasoljuk, de súlyosabb esetben ezt sűrűbben kell alkalmazni.

 

Sikeres lombik program után, amikor teherbe esik a leendő anyuka, de nem találtak nála semmiféle eltérést a hematológia kivizsgáláson, felmerülhet-e bármilyen probléma a terhesség során vagy a szülést követően?

A terhesség maga egy hormonterápia, egy más állapot a szervezet számára, és fokozottabb a vérrögképződés. Ezt pedig orvosolni kell, ha felmerül bármiféle probléma a kismamánál, közreműködve a társszakmákkal, a nőgyógyásszal és az immunológussal. A célunk, hogy sikeres legyen a lombik program és egészséges kisbabának adjon életet az anyuka.

 

Dr. Tremmel Anna hematológus szakorvos rendelésére online vagy telefonon tud bejelentkezni a +36 70 677 4813 telefonszámon!

A javasolt teljes körű meddőségi kivizsgálási csomagunkat a linkre kattintva tekintheti meg - Meddőségi kivizsgálási csomag 

Szakértő

Dr. Tremmel Anna

hematológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig