Az inzulinrezisztencia bárkinél kialakulhat. Független attól, hogy történt-e korábban kórelőzmény vagy tünet együttes a kismamánál. Nagy százalékban, ahogy kialakult úgy el is múlik a szülést követő időszakban, viszont ellenőrizni - terhesség 24. hetétől - mindenképp szükséges, hogy megelőzhetők legyenek az ezzel járó következmények.

Mi a terhességi cukorbetegség?

Vércukorszintet az inzulin és a glükagon nevű hormonok szabályozzák. Az inzulinnak a vércukorszint csökkentésében van szerepe, de hatékonyságát rontják a placentában termelődő hormonok a terhesség alatt. Emiatt csökkenhet a szervezetben termelődő inzulin hatása, aminek következtében átmeneti inzulinrezisztencia jön létre: a sejtek kevesebb cukrot tudnak felvenni, a vércukorszint megnövekszik, ez pedig arra készteti a hasnyálmirigy sejtjeit, hogy még több inzulint termeljenek.

Általában a szükséges vizsgálat a terhesség alatt a 24. héttől válik indikálttá, ekkor fény derülhet és diagnosztizálhatják a rezisztenciát. Vérvételi eredményünk kiértékeléséhez fontos tudni a következőket:

  • ha az éhgyomri vércukor érték 7 mmol/l alatt van és a terhelés után 7,1 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik, akkor inzulinrezisztenciáról beszélünk,
  • ha viszont az éhgyomri vércukorérték nagyobb vagy egyenlő mint 7,0 mmol/l , vagy a terhelés utáni 2 órás érték nagyobb vagy egyenlő mint 11,1 mmol/l, akkor megállapítható a terhességi diabétesz.

Hogyan befolyásolhatja a terhességi cukorbetegség a babát?

A kezeletlen vagy rosszul kezelt terhességi cukorbetegség árthat a babának. Ha a hasnyálmirigy nem tud megfelelő mennyiségű inzulint előállítani – és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni –, akkor a vércukorszint tartósan magas marad.
Bár az inzulin nem jut át a méhlepényen, glükóz és más tápanyagok igen. Tehát extra vér és glükóz megy keresztül a méhlepényen, magas vércukorszintet eredményezve a magzatnak. 

Kezeletlen esetben okozhatja a méhlepény idő előtti elöregedését, kialakulhat koraszülés, agyi károsodás vagy makroszómia/extrém születési súlyú lehet a baba. Ugyanakkor felmerülhet babáknál nagyon alacsony vércukorszint születéskor valamint egyéb légzési problémák is. Később egyenes arányosságban nő a gyermeknél a túlsúly kialakulásának kockázata illetve a cukorbetegség kialakulása.

Kismamáknál is a magasabb inzulinszint sok következménnyel járhat, ezek a hasnyálmirigy rendellenes működései.

Megelőzés és terápia:

A legfontosabb az egészséges táplálkozás, preventív jelleggel is. Ha van cukorbetegségben szenvedő családtagunk, és ha terhesség alatt magasabb a vércukorszint, akkor szükség van a táplálkozás radikális változására. A terhességi cukorbetegség kezelésének kulcsa a személyre szabott diéta összeállítása, amely mindenkire egyedi. A dietetikus tanácsot ad az étrendet illetően, hiszen figyelembe kell venni az illető életkorát, egyéb betegségeit, testtömegét, jelenlegi életmódját, általános állapotát. Ennek során meghatározásra kerül, hogy a kismamának összesen hány gramm szénhidrátot szükséges fogyasztania a nap folyamán, illetve étkezésenként, a vércukorszint normalizálásához.

Miben segít a dietetikus a terhességi cukorbetegség esetén?


• Segít a személyre szabott megfelelő összetételű, változatos étrend kialakításában
• Meghatározza egy nap alatt, illetve étkezésenként elfogyasztandó optimális szénhidrát-mennyiséget
• Tájékoztatást ad a lassú és gyors felszívódású szénhidrátokról
• Megtanítja hogyan kell az ételek szénhidrát-tartamát számolni, nyomon követni 
• Segít a megfelelő alapanyagok kiválasztásában


Szőke Andrea dietetikus segít megelőzni a szövődményeket a babavárás alatt! 

Bejelentkezés itt!

Szakértő

Szőke Andrea

dietetikus

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig