Készen áll a terhességre? Gratulálunk! A baba projekt eldöntése hatalmas mérföldkő az életében. De készen áll-e a szervezete a terhességre? Íme egy lista, hogy mit tehet a következő hónapban, hogy felkészüljön a fogantatásra.

1. nap: Állítsa le a fogamzásgátlást

Ha teherbe szeretne esni, akkor le kell állítania a fogamzásgátlás bármely formáját. Amennyiben fogamzásgátlót használt, legyen türelmes, hiszen a szervezetének szüksége van arra, hogy magától pótoljon, helyreállítson bizonyos hormonokat, amiket eddig a fogamzásgátlóval pótolt.

 

2. nap: Kezdjen multivitamint/terhesvitamint szedni

A terhesség megterheli a szervezet táplálékraktárait. Szedjen multivitamint a hiányosságok kiküszöbölésére. A prenatális vitaminokat kifejezetten úgy alakították ki, hogy a szervezetnek megadják azt, amire szüksége van a fogantatáshoz és a terhesség alatt. Ha most elkezdi felkészíteni szervezetét, azzal megelőzheti a táplálkozási hiányosságokat a terhesség korai szakaszában. 


3. nap: Folsav hozzáadása

A prenatális vitaminon kívül szükség lehet további folsav vagy folát kiegészítésre is, hogy megelőzze az idegcső-velőcső-záródási rendellenességeket a terhesség korai szakaszában. Győződjön meg róla, hogy naponta legalább 400-800 mikrogramm folsavat fogyaszt. Sok vény nélkül kapható prenatális vitamin már tartalmazza ezt a mennyiséget. Feltétlenül érdemes ellenőriznie a tájokoztatókat.

 

4. nap: Étkezzen egészségesen

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendből sok vitamint és ásványi anyagot is kaphat. Részesítse előnyben a teljes értékű ételeket a feldolgozott termékekkel szemben. Ha a költségvetése lehetővé teszi, érdemes több bio gyümölcsöt és zöldséget is bevinni étrendjébe, hogy korlátozza a toxinoknak való kitettséget. Dietetikusunk tud segíteni az egészséges étkezés kialakításában: dietetikai szakrendelés


5. nap: Tornázzon

A test hetente legalább négy - ötszöri mozgatása egy másik nagyszerű módja a terhességre való felkészülésnek. Törekedjen arra, hogy alkalmanként legalább 30 perc mérsékelt tevékenységet végezzen, összesen 150 percig. Kezdje 10-15 perccel, majd minden nap növelje az időtartamot. Ha több kihívásra vágyik, próbálja ki az erőteljes tevékenységeket, például kocogást, kerékpározást vagy hegyi túrázást. További testmozgással további egészségügyi előnyökhöz juthat. Ha már viszonylag aktív, próbáljon meg heti 150 és 300 perc között mozogni.


6. nap: Orvosi vizsgálat

Folyamatosan járjon szűrővizsgálatokra, ez segít megelőzni az egészségügyi problémákat, mielőtt azok súlyosbodnának. Amikor a terhességre készül, ez különösen fontos. Orvosa megvizsgálja Önt, esetleg vérvizsgálatot javasol, hogy ellenőrizze a hormonszintet, véralvadást, esetleg bizonyos vitaminhiányos állapotokat. Számos babatervező szűrőcsomag ajánlatunk elérhető: babatervező szűrőcsomagok


7. nap: Ellenőrizze az oltásait

A várandósság előtti és alatti védőoltások csak a lehetséges előnyök és kockázatok mérlegelésével adhatóak be a terhességet tervező nőknek és a kismamáknak. Az orvossal feltétlenül konzultálni kell a babatervezésről, hogy ezt figyelembe véve döntsenek a szükséges védőoltásokról. 


8. nap: Látogassa meg nőgyógyászát

Számos tényezőtől függően (életkor, korábbi termékenységi problémák stb.) érdemes meglátogatni nőgyógyászát, aki tanácsokkal láthatja el, hogyan készüljön fel a teherbeesésre. Látogatása során mindent kérdezzen meg, ami aggasztja, a szexuális úton terjedő betegségek (STD) szűrésétől - hiszen akár egy régebbi fertőzés ami jelenleg tünetmentes, okozhat termékenységi problémát - a terhességre való felkészültségig. Nőgyógyászaink empatikusan segítenek minden kérdésben: nőgyógyászat


9. nap: Kövesse nyomon ciklusát

Függetlenül attól, hogy fogamzásgátlót szedett-e vagy sem, itt az ideje, hogy megismerkedjen a menstruációs ciklusával. Ha leszűkíti azt az időszakot, amikor a legtermékenyebb, akkor gyorsabban teherbe eshet. Ezenkívül a ciklusok megértése segít felfedezni, hogy nincs-e valami probléma, amit esetleg kezelni kell (gyakori vagy erős vérzés, a ciklus túl hosszú, fájdalom stb.). Kezdje azzal, hogy egyszerűen rögzíti a menstruáció kezdetét és végét, hogy lássa, hogyan változik a ciklus hossza hónapról hónapra. Megjegyezhet bármit, például szabálytalan vérzést, fájdalmat. Általánosságban a két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28-32 nap a ciklus hossza, ebbe számítjuk bele a menstruációs vérzés 4-7 napját is. Viszont nem ad okot aggodalomra, ha valakinél ez eltolódik akár 4-5 nappal is (pozitív és negatív irányban egyaránt). A menstruációt bonyolult folyamatok befolyásolják ezért az időnkénti eltérés is lehetséges, tehát ha valakinek rendszerint 28 napra jön meg a menstruációja nem kell aggódjon, ha egy-egy alkalommal ez hamarabb vagy később következik be. Az ovuláció azaz a peteérés, 28 napos ciklus esetén általában a 14. napon következik be .


10. nap: Korlátozza a káros anyagok bevitelét

A nagy mennyiségű káros anyag veszélyes lehet a fejlődő magzat számára. Próbálja meg csökkenteni a következő anyagoknak való kitettséget:

  • kerülje a szintetikus illatanyagokat
  • Biszfenol-A (BPA) mentes terméket keressen
  • vegyszermentes otthoni és testápolási termékek választása
  • bizonyos szépségszolgáltatások kihagyása

 

11. nap: Gyakorolja a stresszoldást

Stresszesnek érzi magát? Próbáljon meg egy pihentető sétát, gyakoroljon néhány mély légzési gyakorlatot. Legyen legalább napi 20 perce Önmagára, akár esténként olvasson pár oldalt, nézzen meg egy sorozatot, hallgasson podcast-ot vagy végezzen bármit, ami örömet okoz és ellazítja.


12. nap: Próbálja ki a jógát

A jóga számos előnnyel jár a termékenység szempontjából. A rendszeres jógagyakorlat segíthet a szorongás leküzdésében is. Emellett erősíti és nyújtja a testét a terhességre való felkészülés során.

 

13. nap: Látogasson el a fogorvoshoz

Miközben minden ellenőrzést elvégez, nézesse meg a fogait is. A terhesség alatt a szervezetben lévő hormonok befolyásolhatják az ínyt és a fogak állapotát. A megfelelő fogmosási szokások segíthetnek a fogínygyulladás és fogszuvasodás kivédésében.


14. nap: Hagyja abba a dohányzást, az alkoholt és a drogokat

A dohányzás, drogfogyasztás és alkoholfogyasztás számos módon károsíthatja a magzatot. A dohányzás káros vegyi anyagoknak teszi ki gyermekét, korlátozza a véráramlást, és akár koraszülést is okozhat. Ha rendszeresen alkoholt iszik a terhesség során, a magzati alkohol szindrómája (FAS) alakulhat ki. Ennek következményei visszafordíthatatlanok, és súlyos fizikai, mentális és viselkedési problémákat okoz. A kábítószerek használata nemcsak törvénytelen, hanem születési rendellenességeket, vetélést vagy halva születést is okozhat.


15. nap: Szeretkezzen

Legyen spontán és szenvedélyes, ez a kapcsolatát is megerősíti. Ha nincs ismert termékenységi problémája, kezdetben ne aggódjon az együttlétek időzítése miatt. 


16. nap: Érje el egészséges testsúlyát

Ismeri a testtömeg indexét (BMI)? Mind az alacsony, mind a magas BMI index problémát jelenthet, ezért érdemes erre tudatosan odafigyelni - ha úgy érzi, szükség lehet rá, kérje orvos, vagy dietetikus segítségét ebben. 


17. nap: Gyűjtse össze a családi kórtörténetet

A baba egészségét olyan genetikai tényezők is befolyásolják, amelyek a családfájában gyökereznek. Mielőtt teherbe esne, érdemes megkérdezni a szüleit vagy más hozzátartozóit, hogy vannak-e genetikai problémák a vérvonalában. Ugyanez vonatkozik a párjára is. Ha van genetikai terheltség a családjában, kérhet időpontot egy genetikai tanácsadótól, hogy megbeszélje aggodalmait és további vizsgálatokat végezzen. Genetikai szűrővizsgálatok: ORIGIN hordozóság szűrés


18. nap: Beszéljék át orvosával a szedett gyógyszereket

Minden esetben tájékoztassa kezelő orvosát, hogy babát tervez, hiszen szükség esetén csak olyan gyógyszert írhat fel, amelyik biztonságos a terhesség alatt is.


19. nap: Keresse fel kisgyermekes ismerőseit

Gyermekes családtaggal vagy barátnővel eltöltött idő szintén segíthet a ráhangolódásban. Vállalja el a gyerekek felügyeletét, érezze meg milyen felelősséget vállalni más iránt, milyen teendőkkel jár, mire kell odafigyelni. 

 

20. nap: Aludjon jól

Szervezetünknek szüksége van pihenésre ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás terhesség előtt, alatt és után is egyaránt nagyon fontos.


21. nap: Korlátozza a koffeint

Sok kávét vagy más koffeintartalmú italt iszik? A nagy dózisú koffein bevitelt korábban több kutatás összefüggésbe hozta a vetéléssel, az alacsony születési súllyal és a koraszüléssel is. A terhesség alatt kávézni mértékkel lehet. A legtöbb ajánlás napi 200 mg koffeinben határozza meg a terhes nők számára a maximumot. Ennyit teljes biztonsággal be lehet vinni. Próbálja meg a napi kávé mennyiségét lassan csökkenteni, ha jelenleg ennél többet fogyaszt. Vigyázzon, mert például az étcsokoládé és különböző teák is tartalmaznak koffeint.


22. nap: Víz-víz-víz

A teste 60 százaléka vízből áll, emiatt is fontos a megfelelő folyadékbevitelre figyelni. A nőknek naponta 2 l vizet ajánlott meginni. Ha teherbe esik, érdemes ezt a mennyiséget akár növelni.


23. nap: Ismeri a fogantatás folyamatát?

Maga a megtermékenyülés a petevezetékben, annak oldalsó, tölcsérszerű tágulatában – történik. Itt egyesül a hímivarsejt a petesejttel, innen indul útjára az osztódó petesejt, hogy végül beágyazódhasson a méh falába. A hímivarsejtek a hüvely hátsó boltozatáról indulnak. Először a méhnyakat ostromolják, majd – ha sikerült bejutniuk a méh üregébe – a petevezeték felé veszik az irányt, ahol – ha volt vagy lesz a napokban ovuláció – találkozhatnak a petesejttel. A belső nemi szerveken át vezető viszontagságos út során a kevésbé mozgékony, károsodott hímivarsejtek azonnal elpusztulnak, kizárólag a legéletképesebbek juthatnak a petesejt közelébe, de a petesejtet csak egy termékenyítheti meg. A fogantatás akkor történik meg, amikor a hímivarsejt, pontosabban annak feje sikeresen behatol a petesejtbe, ezután kel útra a megtermékenyített petesejt, hogy a petevezetőn áthaladva a méh üregébe jusson.


24. nap: Vizsgálják meg a párját is

Attól függően, hogy a babatervezés mely szakaszában járnak, esetleg régebb óta próbálkoznak, vagy hogy milyen életkorba léptek, érdemes lehet megvizsgáltatni párját is. Célszerű felkészülni a gyermekvállalásra a férfi oldalról is:

  • hagyja abba a dohányzást és más gyógyszerek szedését
  • korlátozza az alkohol fogyasztását
  • figyeljen az egészséges étrend
  • szedjen kiegészítő vitaminokat

25. nap: Erősítse az immunrendszerét!

A terhesség alatt hajlamosabb lehet a megfázásra, az influenzára és más betegségekre. Mindig fordítson kellő figyelmet a kézmosásra! Adjon immunrendszerének némi extra segítséget, figyeljen az antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag étrendre, és pihenjen sokat.


26. nap: Tanulmányozza, hogy mit ehet és mit nem a terhessége alatt

Készüljön már előre! A kismamáknak érdemes minden olyan ételt kerülni, amely az ételfertőzés kockázatát hordozza. Ilyen például a nyers tojás, és a vele készült ételek (pl. majonéz), a nyers hús, halak (tatár beefsteak), és a pasztörizálatlan tej, bizonyos sajtfélék.


27. nap: Munkavégzés

Vannak olyan munkakörülmények, amelyek veszélyeztetik a kismama és a gyermek egészségét. Ilyen például, ha a kismama a munkavégzés során vegyszerekkel, káros anyagokkal érintkezik, túl hosszú munkaidő, az éjszakázás, a tartós stressz, a folyamatos állómunka, a nehéz fizikai munka, például a súlyos tárgyak emelése, a zaj. Babatervezés során érdemes ezt is szem előtt tartani, esetleg munkakört váltani, átgondolni a későbbi lehetőségeket.

28. nap: Csináljon valami őrültséget

Amikor terhes, számos olyan tevékenység van, amely nem biztonságos az Ön vagy a növekvő baba számára. Mielőtt teherbe esne, váltsa valóra vágyait, ami lehet egy ejtőernyős ugrás, hullámvasutazás, síelés. Majd ha megszületett babája, később vele együtt újra átélheti ezeket! 


29. nap: Ellenőrizze az anyagi lehetőségeit

Fontos, hogy tisztán lássa anyagi lehetőségeit is, mert számos olyan dolog van, amire a babának szüksége van. Nézzen szét a családban és a baráti körben is, hogy mivel tudnák a leendő babát segíteni.


30. nap: Kommunikáció

Lehet, hogy teherbe esik néhány próbálkozás után, de gyakran előfordulhat, hogy több időbe telik, amíg a párok meglátják a pozitív jelet. Mielőtt belekezdene a baba projektbe, győződjön meg arról, hogy nyitott és őszinte a partnerével. A baba várás felé vezető úton felmerülő problémákról vagy frusztrációkról való beszélgetés kulcsfontosságú a megfelelő párkapcsolat fenntartásához.

 

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig