HPV védőoltás

A HPV vagyis a humán papilloma vírus egy olyan kórokozó, amely elsődlegesen szexuális úton terjedő fertőzés egyaránt a nők és a férfiak körében.
A vírusnak több mint 130 féle típusát különböztetjük meg, amelyeket különböző kockázatú csoportba sorolunk. Vannak magas és alacsony kockázatúak. A magas kockázatú típusok tartós jelenléte felelős bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásáért. Ezen a magas rizikó csoportba tartozik a HPV 16 és a HPV 18, amelyek okozzák 99-100%-ban a méhnyakrák kialakulását!

A méhnyakrák kialakulása védőoltással és
rendszeres szűréssel megelőzhető!

Magyarországra 2007-ben jelent meg a HPV elleni védőoltás. Ekkor még a cervarix névre hallgató csupán 2 komponensű oltóanyag volt, amely a HPV 16 és 18-as típusa ellen védett.
Ez időben került piacra a silgard névre hallgató 4 komponensű oltóanyag is, amely ma már nem kapható.
2014-ben megjelent a napjainkban is használt HPV oltóanyag a Gardasil 9, amely a human papillomavirus kilenc típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as HPV-típus) ellen nyújt védelmet. Ezek közül hét méhnyakrákot okozhat. A kilenckomponensű védőoltás várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek a méhnyakrákos esetek kb. 90%-át okozzák. Az oltóanyagban található további kétféle HPV-komponens a nemi szemölcsök kialakulásáért felelős HPV-típus ellen hat, így a védőoltással megelőzhető a HPV okozta nemi szemölcsök kb. 90%-a is.

HPV elleni védőoltás hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy maga az oltóanyag a vírushoz hasonló részecskéket tartalmaz. Tehát ha beadjuk a védőoltást a szervezet találkozik a vírushoz hasonló kapszidfehérje mintával, amelyet érzékel. Ezáltal ha bekerül a szervezetbe az adott HPV fertőzés, akkor immunválaszként reagál szervezetünk.

Maga a HPV vírus egy fehérjeburok (kapszidfehérje) és egy DNS-ből épül fel. A HPV - oltások csupán az adott típusok HPV vírussal megegyező fehérjeburkot tartalmaz, tehát DNS nincsen benne. Vagyis az oltóanyag beadásával nem juttatunk szervezetünkbe vírust csupán annak külső fehérjeburkát, így nem is lehetünk tőle HPV fertőzöttek!

A HPV-oltóanyagok bizonyos daganatos megbetegedések és rákmegelőző állapotok elsődleges megelőzésére szolgálnak, azonban a meglévő HPV-fertőzést vagy a HPV okozta nemi szervi szemölcsöket (condyloma acuminatum), daganatokat megszüntetni, meggyógyítani már nem képesek.

A védőoltás mellékhatása lehet néhány napig fennálló karfájdalom, láz, fejfájás.A védőoltással összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást eddig nem tapasztaltak.

Ajánlott a védőoltás beadás mind a nők, mind a férfiak körében. Az oltást a legjobb hatásfok érdekében még a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadni. Ennek érdekében indult 2014-ben HPV elleni önkéntes védőoltást bevezetése, azok a lányok kaphatják meg ingyenesen a védőoltást akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik.

A HPV elleni védőoltás, a nem túl korai életkorban megkezdett,
felelősségteljes szexuális élet, továbbá a szexuális élet
megkezdése után – a rendszeres méhnyakszűrés EGYÜTT nyújtja a
lehető legteljesebb védelmet a méhnyakrák ellen!

 

A HPV oltás terhesség alatti hatásairól és alkalmazhatóságáról itt olvashat!

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Rácz Gertrúd

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Dr. Baranyi Eszter

szülész-nőgyógyász

Dr. Forró Tímea

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Margl Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Mészáros Amália

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Schlaffer Márton

szülész-nőgyógyász

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig