Éves nőgyógyászati vizsgálat

 Az általános egészségmegőrzés során nagyon fontos a nők számára, hogy részt vegyenek éves nőgyógyászati vizsgálaton. A vizsgálat során fény derülhet panaszt nem okozó elváltozásokra, melyeket akár szükséges lehet szorosabban kontrollálni vagy akár kezelni. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elsődlegesen preventív jellegű, amely célja a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a rákmegelőző állapotok időbeni felismerése, diagnosztizálása. Az évente elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alkalmával mindig ki kell térni a szeméremtest, a hüvely, a méhszáj, a méhtest és a méhfüggelékek (petefészkek és petevezetékek), ill. az emlők vizsgálatára. A rákszűrést érdemes a menstruációs ciklus közepén elvégezni. 

Miből áll a nőgyógyászati szűrővizsgálat?

A vizsgálat több lépésből épül fel, mely az anamnézis felvétellel és az aktuális panaszok megbeszélésével kezdődik. Az anamnézis, vagyis az előzmények feltérképezése során a nőgyógyász szempontjából olyan fontos információkra derül fény, mint az utolsó menstruációs vérzés ideje, terhességek száma, esetleges vetélések. Fontos kérdés még, hogy szed vagy alkalmaz-e bármilyen fogamzásgátlási módszert a hölgy. 

Milyen kérdésekre készüljön a vizsgálat előtt?

  • Milyen betegségek fordultak elő a családjában? Milyen műtéteken esett át?
  • Szed-e bármilyen gyógyszert?
  • Kapott-e már vért?
  • Gyűjtse össze nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje és eredménye.
  • Milyen fogamzásgátló módszert használ?

 Általános nőgyógyászati vizsgálat

A vizsgálat következő lépése az úgynevezett bimanuális vizsgálat. Ezen vizsgálat során az orvos tapintással megnézi a hüvely és a méh helyzetét/állását, konzisztenciáját.

Vizsgálat harmadik lépése a kolposzkópos vizsgálat, más néven hüvelytükrözés. Egy kolposzkóp segítségével felnagyított és megvilágított méhnyak, hüvely és szeméremtest vizsgálatával a nőgyógyász meg tudja különböztetni egymástól a normálisnak látszó szöveteket az abnormálistól. A vizsgálat alatt észlelt mintázatok alapján valószínűsíthető a háttérben álló betegség, a diagnózis felállításához azonban szövettan szükséges. Maga a vizsgálat fájdalommentes, és a hüvely feltárását követően mindössze néhány percet vesz igénybe.

Negyedik lépésként történik a citológiai mintavétel, mely során  a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról a sejtvételi eszköz segítségével váladék mintát (kenetet) vesz, melyet egy tárgylemezre visz fel.

Utolsó lépésként pedig, hogy teljes legyen a vizsgálat hüvelyi ultrahang végzése történik. Ezzel a módszerrel jól látható a méh nyálkahártyája, elhelyezkedése, nagysága, felderíthetők az esetleges fejlődési rendellenességek és kóros elváltozások (polypus-ok vagy myomák). A petefészek elváltozásainak, esetleges cisztásodásnak időben történő észleléséhez is nélkülözhetetlen az ultrahang vizsgálat. A hasi ultrahanggal ellentétben a hüvelyi ultrahang vizsgálaton a páciensnek üres húgyhólyaggal javasolt megjelennie a jobb képminőség érdekében.   

A teljes körű éves szűrés része az emlő vizsgálata is. A nőgyógyászati szűrővizsgálat keretein belül az emlők vizsgálata tapintással történik, melynek során a mell, valamint a hónalj tájékon található eltéréseket keressük. Abban az esetben, ha rákmegelőző állapot gyanúja merül fel, emlő ultrahang vizsgálat, illetve mammográfiás vizsgálat javasolt.


Keresse bátran nőgyógyász szakorvosainkat!

Az éves nőgyógyászati méhnyakrák szűrés árának egy részét támogatásként biztosítjuk a Mályvavirág Alapítványnak.

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Rácz Gertrúd

szülész-nőgyógyász

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Baranyi Eszter

szülész-nőgyógyász

Dr. Forró Tímea

szülész-nőgyógyász

Dr. Margl Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Schlaffer Márton

szülész-nőgyógyász

Dr. Mészáros Amália

szülész-nőgyógyász szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig