ORIGIN genetikai teszt - hordozóság szűrés

 

Mit jelent az ORIGIN genetikai vizsgálat?

A magzati diagnosztika, ezen belül is a molekuláris genetika rohamos fejlődésének köszönhetően a szülők a genetikai vizsgálatok során egyre több információt kaphatnak születendő gyermekükről.

A családot tervező, illetve a gyermeket váró pár mindkét tagjánál elvégzett, ORIGIN hordozóság szűrés olyan recesszív öröklődésű génhibákat vizsgál, amelyek a vizsgált személyben nem okoznak betegséget. Ám, ha mindkét szülőnél ugyanannál a génnél találnak eltérést, a születendő gyermekben az adott génhibára visszavezethető betegség kialakulásának kockázata jelentős, 25%-os lesz, és ha nemi kromoszómákat érintő génhibáról van szó, a magzati kockázat 50%-os.

forrás: https://neweragenetics.hu/origin-hordozosag-szures.html

 

Amennyiben a genetikai vizsgálat ilyen állapotot tár fel, invazív vizsgálattal, magzatvíz vagy magzatboholy mintavételezéssel (amniocentézis vagy chorion biopszia) tisztázható, hogy a magzatban jelen van-e a kiszűrt genetikai betegség.

Az ORIGIN több mint 400 genetikai eltérést vizsgál, melyekre visszavezethető rendellenességek összességében, minden 100. terhességben egyszer fordulnak elő, a gyermeket várók életkorától függetlenül.

Az ilyen módon, közel 100%-os hatékonysággal azonosítható többszáz genetikai betegség, mint például a cisztikus fibrózis, izomsorvadásos betegségek, fragilis X szindróma, más vizsgálati módszerrel (pl. ultrahangvizsgálat) nem, vagy csak ritkán kimutathatók.

Az ORIGIN genetikai vizsgálat a fogamzás előtt vagy a várandósság korai szakaszában végezhető. Amennyiben a genetikai vizsgálat a várandósság alatt történik, annak elvégzése legkésőbb a terhesség 15. hetéig lehetséges, mert pozitív eredmény esetén a magzat invazív vizsgálata javasolt. Mivel a hordozóság szűrés a szülők által örökíthető, rejtett genetikai eltérések kiszűrésére irányul, annak elvégzése egyszeri alkalommal elegendő, nem minden terhességben.

Az ORIGIN genetikai vizsgálat ára 250 000 forint.

Maga a vizsgálat egyszerű vérvétel. Az eredmény értelmezésében, megértésében minden esetben orvosaink segítséggel vannak.

Miért az ORIGIN genetikai vizsgálat?

  • több mint 400 genetikai eltérést vizsgál
  • közel 100%-os hatékonysággal azonosítható többszáz genetikai betegség, ami egyéb pl. ultrahangos viszgálattal nem feltétlenül azonosítható
  • kiszűrhető többek közt a cisztikus fibrózis, izomsorvadásos betegségek, fragilis X szindróma
  • több gyermekvállalás esetén is egyszeri alkalommal elegendő a szűrés

 

Kérdéseivel keresse hozzáértő szakorvosainkat!

Olvasson az ORIGIN genetikai vizsgálatról!

Dr. Burja Edina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Supák Dorina

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Héra Anna

szülész-nőgyógyász szakorvos

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig