Sürgősségi fogamzásgátlás vagy más néven esemény utáni tabletta a nem kívánt terhességek megelőzésében nyújthat segítséget, ha a szexuális együttlét során nem megfelelően vagy egyáltalán nem történt védekezés.

Sürgősségi fogamzásgátlás vagy más néven esemény utáni tabletta a nem kívánt terhességek megelőzésében nyújthat segítséget, ha a szexuális együttlét során nem megfelelően vagy egyáltalán nem történt védekezés. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Az esemény utáni tabletta alkalmazása azokban az esetekben indokolt, ha a szexuális együttlét során nem vagy nem megfelelő védekezés történt és el szeretnéd kerülni a teherbeesést. Ilyen eset lehet a kiszakadt óvszer, rosszul alkalmazott spermicid szerek vagy a nem megfelelően szedett hormonális fogamzásgátló tabletta. A fogamzásgátló tabletta szedése csak abban az esetben véd teljesen, ha felszívódása megfelelő, tehát egy hányással/hasmenéssel járó betegség során nem tudja jól ellátni feladatát.

 

Nem kíván terhesség megelőzésben közel 90%-os hatékonysággal segít a sürgősségi tabletta, ha időben alkalmazzuk. Mit is jelent ez esetben az idő? Magyarországon jelenleg kétféle esemény utáni tabletta van forgalomban. Az egyik esetben a tablettát az aktust követő 72 órában kell beszedni, míg a másik fajta tablettát 120 órán belül szükséges bevenni. Itt fontos megjegyezni, hogy a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken, tehát célszerű minél hamarabb beszerezni.

Hatásmechanizmusát tekintve nagyon összetett és jelentős mértékben függ attól, hogy a menstruációs ciklus melyik részében történik az együttlét és, hogy mikor alkalmazzák a gyógyszert. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták lényegesebben több sárgatesthormont tartalmaznak, mint a hagyományos fogamzásgátló tabletták. A tabletta úgy fejti ki hatását, hogy meggátolja magát az ovulációt, vagyis a tüszőrepedést, illetve előidézi a méhnyálkahártya leválását, amely meggátolhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Továbbá gátolhatják a spermiumok mozgását és a petesejtet körülvevő granulosasejteken történő áthaladását, valamint károsíthatják a sárgatest működését is.

Fontos kiemelni, hogy bár a „baleset” bekövetkezésekor magas hatékonysággal képes orvosolni a problémát, az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt nagymértékben felborítja a női hormonháztartást, cikluszavarokat és menstruációs problémákat eredményezhet.

A tabletta alkalmazása során előfordulhatnak mellékhatások, mint minden gyógyszer esetében. A leggyakoribb mellékhatás lehet a szédülés, émelygés, hányinger, előfordulhat alhasi görcs és hüvelyi pecsételő vérzés is. Ritkább esetben fejfájás, gyengeségérzés, fáradékonyság és mellfeszülés. Magának a készítménynek azonban nincsenek hosszú távú mellékhatásai. Ezek azonban a kizárólag levonorgestrelt tartalmazó tabletták bevétele kapcsán jóval ritkábban fordul elő, mint a kombinált készítmények szedésekor. A tabletták bevételét követő vérzés többnyire a várt menstruációhoz képest legfeljebb egy héttel korábban vagy később jelentkezik. Amennyiben egy hétnél hosszabb késés tapasztalható, akkor felmerülhet a terhesség lehetősége – ilyenkor mindenképpen keresd fel nőgyógyászod!

A készítmények alkalmazását követő néhány hétben rendellenes (leginkább pecsételő) vérzés fordulhat elő, amely magától megszűnik.
Az esemény utáni tabletták magasabb hormontartalmú gyógyszerek, így rendszeres használatuk nem ajánlott. Ha egy ciklus alatt többször is bevesszük, az nagyobb problémákat okozhat hormonháztartásunkban. Felboríthatja ciklusunkat, szövődményeként vérzészavarok, gyulladások is megjelenhetnek. Hosszú távon mindenképpen válasszuk a kisebb hormon tartalmú, rendszeres fogamzásgátlást.

Fontos megjegyezni még, hogy az óvszeren kívül semelyik fogamzásgátlási eszköz – így az esemény utáni tabletta sem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen!

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig