Nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy hosszabb ideig otthon tudjon maradni gyermekével. A család megélhetésének biztosítása miatt előfordul, hogy egy édesanya korábban visszamegy dolgozni, akár csökkentett óraszámban vagy akár teljes munkaidőben. De mi legyen ilyenkor a szoptatással? Hogyan oldjuk meg munka mellett?

Ne mondj le az anyatejes táplálásról akkor sem, ha újra munkába állsz!

Ami biztos, hogy elengedhetetlen egy jó szoptatásmenedzsment!

Optimális esetben a munkahely közelében vagy közvetlenül a munkahelyen létesített bölcsődei-, óvodai szolgáltatás hatalmas segítség lehetne. Lehetőséget teremtene a napközbeni szoptatásra munkaidő alatt. Ez egykor hazánkban is elérhető volt térítésmentesen. Gyakorlati éveim során a hosszabb ideje dolgozó kolléganők szép történeteket meséltek erről az időszakról.

2011-ben az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az Amerikai Népegészségügyi Társaság közös irányelvet adott ki a korai gyermekgondozásról és ennek oktatásáról, melynek a néhány sarkalatos pontja így szól:

  1. Lehetővé tenni, hogy az édesanya helyben szoptathassa babáját.
  2. Rendelkezzenek irányelvekkel, melyeket kifüggesztve közzétesznek.
  3. Az anyatej tárolására, kezelésére és a szoptatott csecsemő táplálására vonatkozó eljárásokat betartják.
  4. A személyzetet képezik a rendelkezésekkel és eljárásokkal kapcsolatban.


Fejjünk vagy sem?

Legyen lehetőség arra, hogy a mellfeszülést megszüntesd. Mindenképp beszéld át védőnőddel, laktációs szaktanácsadóval a lehetséges variációkat. Döntsük el, hogy a kézi vagy gépi fejést válasszunk. Praktikusabb a gépit választani hosszútávon. Gondolj arra, ha munka közben mellfeszülést tapasztalsz, akkor akár a munkahelyen is tudj fejni, ezért könnyen szállítható készüléket válassz. Az sem baj, ha duplafejes, fontos az időbeosztás is.
Az ingadozó tejmennyiség elkerülése érdekében a fejés legyen rendszeres.

Megoszlanak az ajánlások arról, hogy a munkába állás előtt mennyivel kezdjük el a tejkészletek felhalmozását. Ez különösen akkor fontos, ha a gyermek nem megy intézménybe és az étrendje nagy részét még az anyatej teszi ki. Általában ezt 1-2 hetes intervallumban szabják meg.


Milyen módon kapja meg a baba az anyatejet?

Amennyiben továbbra is az a cél, hogy megvalósuljon a szoptatás, akkor érdemes a cumisüveget elkerülni. Cumizavart okozhat, ami alááshatja az addigi zökkenőmentes szoptatást. Válasszunk olyan eszközt, amivel a leginkább csökkentjük a rizikót. Pl: svéd itatópohár.
Fontos megemlíteni, hogy eltérő korú gyermekekről beszélünk, aki más mennyiséget fogyasztanak. Mindenkinek ugyanaz a megoldás nem lesz jó. Az a személy, aki majd a pótlást végzi a nap folyamán, legyen tapasztalata benne és biztonsággal tudja használni azt. Ezért érdemes előre gyakorolni.

Az anyatej tárolása elengedhetetlen. Erről a Heim Pál Gyermekkórház oldalán tájékozódhattok. Anyatej gyűjtő állomásuk révén számos intézmény koraszülött intenzív osztálya kaphat utánpótlást és segítheti azokat a babákat, akiknél muszáj kiegészítést alkalmazni, de rizikós lenne a tápszer használata. (Forrás: Heim Pál Kórház)

 

Hogyan épülhet fel a szoptatás munka mellett:

  • home office verzió
  • rugalmas munkaidő
  • elkülönített helység, ahol az anyuka nyugodtan fejhet
  • a vezetőség és a közvetlen munkatársak támogatása
  • irányelvek alkalmazása
  • megbízható szakember támogatása (IBCLC, laktációs szaktanácsadó)


Segítséget nyújthatnak anyacsoportok. Magyarország számos városában elérhető a La Leche Liga közössége. Egy olyan támogató csoport, ahol ventilálhatsz és találkozhatsz olyan anyatársakkal is, akik tapasztalatokkal rendelkeznek a szoptatás és a munkába állás terén. (www.lll.hu)

Eltérő élethelyzet és egészségügyi állapottal rendelkezik minden személy, ezért fontos, hogy személyre szabottan kezeljük ezt a helyzetet is. A cikk csak ízelítőt ad a lehetőségekről. További információkért keresd fel laktációs szaktanácsadódat, védőnődet!

Magyar jogszabályok:
2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről:
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
e) a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,
146. § (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg
b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban és 55. § (2) bekezdésben meghatározott esetben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről
17. § A terhes nők és a szoptatós anyák részére biztosítani kell, hogy a munkaszünetekben – ha ez egészségügyi okokból szükséges, akkor a munkaidő alatt is – megfelelően kialakított, fekvőhellyel ellátott helyiségben pihenhessenek.


Cikk forrásai:
Magyar Közlöny
Karen Wambach és Jan Riordan: Szoptatás és humán laktáció könyve.

 

Ha szeretnél többet tudni a szoptatásról, ajánljuk az alábbi videót:


Köszönjük a cikket Varga-Szabó Barbarának!

Szakértő

Varga-Szabó Barbara

csecsemő- és gyermekápoló

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig