Nyár, kalandok, fesztiválok, jókedv, szerelmek… STD, kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, viszketés, fájdalom – ez már korántsem hangzik olyan jól... De mi az az STD? Hogyan kapható el? Mi a teendő? Segítünk!

STD - leggyakoribb nemi betegségek és azok tünetei

Az STD egy gyűjtőfogalom, a nemi szerveket érintő, szexuális (orális, anális vagy hüvelyi) érintkezés útján terjedő betegségek angol rövidítése, melyek leggyakoribb képviselői a chlamydia, HPV, herpesz, szifilisz, tripper, AIDS és még sok más kevésbé ismert fertőzés.

Fontos tudni, hogy az STD betegségek egy része akár teljesen tünet- és panaszmentes lehet, de káros hatásaikat így is kifejthetik. Az érintett betegek tudtukon kívül fertőznek, terjesztik a betegségeket, amik kezeletlenül súlyos következményekkel járhatnak.

Dr. Margl Zoltán, szülész-nőgyógyász orvos segítségével összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló STD betegségeket és azok tüneteit.

Chlamydia:

Kórokozó: Chlamydia trachomatis nevű, sejten belül szaporodó baktérium

Tünetek:

  • az esetek felében tünetmentes!
  • férfiak esetén nyákos húgycsőfolyás
  • nőknél szintén nyákos, esetenként gennyes folyás, együttléteket követő vérzés
  • vizelési panaszok, vizeléskor égő érzés
  • petevezetőkre és környezetükre terjedő gyulladás
  • kismedencei fájdalom, mely gyakran krónikussá válik

A kismedencei gyulladásos folyamatok következtében kialakuló hegesedéseknek és összenövéseknek köszönhetően a meddőség egyik gyakori oka a háttérben meghúzódó Chlamydia fertőzés.
Meddőség kialakulásában betöltött szintén jelentős szerepük, valamint gyakoriságuk miatt általában javasoljuk a Mycoplasma és Ureaplasma nevű kórokozókkal történő együttes szűrését. (ún. 4-es STD panel)

 

Trichomoniasis

Kórokozó: Trichomonas vaginalis nevű egysejtű protozoon

Tünetek:

  • tünetmentes hordozás akár az esetek 50%-ában!
  • nőknél, hüvelyi égő-viszkető érzés, bő, habos, zöldes, kellemetlen szagú hüvelyfolyás,
  • férfiaknál a kórokozó megtelepedhet a húgycsőben, a prosztatában és a húgyhólyagban, a fertőzés csak ritkábban okoz tüneteket

 

Genitális herpesz

Kórokozó: Herpes simplex vírus (2 és 1)

Tünetek:

  • nemi szerveken égő érzés,
  • fájdalom kíséretében apró hólyagok jelennek meg, ezek később kifakadnak, majd kis váladékozó fekélyek maradnak hátra, melyek később pörkösödnek,
  • fájdalmas lágyéki nyirokcsomó-duzzanat,
  • láz, rossz közérzet

Az akut fertőzést és gyógyulást követően az esetek jelentős részében a vírus a gazdaszervezetben túlél és lappangva megbújik, később hormonális változás, stressz hatására, ill. az immunrendszer meggyengülésekor a tünetek akár rendszeresen is visszatérhetnek – ugyanúgy, mint ajakherpesz esetén.

 

HPV fertőzés

Kórokozó: Humán papillomavírus-csoport tagjai (melyeket számokkal jelölnek)

Tünetek:

  • külső megjelenési forma – nemi szerveken és a gát, ill. a végbélnyílás környezetében a bőrön, ill. nyálkahártyán megjelenő általában apró hegyes-kiemelkedő, vagy lapos szemölcsök, melyek kezelés nélkül akár több cm-esre is nőhetnek
  • méhnyak fertőzése – általában tünetmentesen zajlik, de később megjelenhet bővebb, akár barnás hüvelyi folyás, együttléteket követő hüvelyi vérzés.

A HPV vírus jelentősége kiemelendő a méhnyakrák kialakulásában. A rosszindulatú méhnyak-elváltozások (méhnyakrák) több mint 90 százaléka a magas rizikójú HPV vírusokkal történő krónikus fertőzéssel áll kapcsolatban! Méhnyakrák szűrések alkalmával kimutathatóak a vírusfertőzések által kiváltott ún. rákmegelőző-állapotok, melyek időben történő kezelésével elhárítható az életet veszélyeztető daganatos megbetegedés kialakulása. A kivizsgálás részét képezi a vírusok szűrése, a HPV-tipizálás is.
Ma már többféle oltás is elérhető, melyekkel nagy eséllyel kivédhető a HPV fertőzés és annak krónikussá válása!

 

Szilfilisz (vérbaj)

Kórokozó: Treponema pallidum nevű baktérium

Tünetek:

  • a nemi szerveken kialakuló fájdalmatlan fekély
  • lágyékhajlatban fájdalom nélkül megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók
  • később a bőrön testszerte apró hámló foltok, kiütések és a nemi szerveken apró lapos szemölcsök jelentkeznek

Fenti tünetek mind férfiaknál, mind nőknél előfordulnak. A legnagyobb veszély, hogy sokszor kezelés nélkül is elmúlnak, de a fertőzés látens szakaszba lép, majd évekkel később megtámadja az egész szervezetet és idegrendszeri, belső szervi megbetegedéseket okoz. 

 

Tripper (gonorrhea, kankó)

Kórokozó: Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium

Tünetek:

  • férfiaknál gennyes húgycsőfolyás
  • nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyás
  • szövődményes formájában kiterjedt tályogos kismedencei gyulladás jelentkezhet, mely magában foglalja a petevezetőket, ritkán pedig a fertőzés test-szerte szétterjedhet, agyhártyagyulladás, a szív érintettsége is kialakulhat.

Gyakran enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen jelentkezik. Kezelés nélkül folyamatosan fertőző. Későbbi szövődményként húgycsőszűkület, terméketlenség alakulhat ki.

 

Gombás fertőzések (Candidiasis)

Kórokozó: Candida fajok - sarjadzógomba

Tünetek:

  • viszketés, égő érzés kíséretében a külső nemi szervek duzzanata, vérbősége
  • gyakori, fájdalmas vizelés,
  • bő fehér, gyakran túrószerű hüvelyi folyás

A gombás fertőzésre számos hajlamosító tényező hat:

  • antibiotikumok, fogamzásgátlók, szteroidok alkalmazása
  • tamponhasználat, gyakori irrigálás, intim spray-k
  • szűk ruházat, műszálas fehérnemű viselése
  • gyakori szexuális együttlét
  • cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek,
  • vas- és cinkhiány, immungyengeség

 

Bakteriális vaginózis, kevert bakteriális fertőzés

Kórokozó: többféle baktérium - a normál hüvelyflóra visszaszorulása, elvesztése

Tünetek:

  • híg, szürkésfehér vagy sárgás, bűzös, gyakran halra emlékeztető szagú hüvelyi folyás,
  • egyebekben akár tünetmentes lehet, de gyakran égő, csípő szeméremtesti érzés kíséri

A tünetek szexuális együttlét, illetve menstruáció után tipikusan felerősödnek. Bakteriális vaginosis során a normál baktériumflórát alkotó Lactobacillus fajok eltűnnek, helyüket a hüvelyben egyébként csak kis számban jelen lévő más baktériumok veszik át.
Bár nem szexuális úton terjedő fertőzés, de szinte kizárólag aktív nemi életet élő nőknél észleljük és gyakran éppen zajló STD-k talaján üti fel a fejét!

 

HIV, AIDS

Kórokozó: Humán immundeficiencia vírus (HIV1, HIV2)

Tünetek:

  • akut tünetek fertőzést követően: influenzaszerű betegség, általában rossz közérzet, láz, ízületi és izomfájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó duzzanat, ritkábban kiütések
  • krónikus fertőzés – AIDS tünetegyüttes: visszatérő láz és éjszakai izzadás, extrém kimerültség, nyirokcsomó duzzanatok, hasmenések, fekélyek a szájban, nemi szerveken és ánuszon, tüdőgyulladás, vörös-barna-rózsaszín-lila bőrelváltozások testszerte, memóriazavarok, depresszió, egészséges egyénekben betegséget kiváltani nem képes kórokozók végzetes fertőzést okozhatnak

A HIV-vírussal történt fertőzést követően átlagosan 10 évvel jelentkezik az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma). Fennálló STD mellett fokozott az egy időben jelenlévő HIV fertőzöttség kockázata és annak átvitele. Jelenleg direkt oki terápia nem létezik, antivirális szerekkel az AIDS kifejlődése megelőzhető, de végleges gyógyulás, a vírus eliminálása nem megoldott.

 

A nemi úton terjedő fertőzések megelőzése és kezelése

Amennyiben a fenti tünetek valamelyike előfordul, mielőbb gyanakodni kell egy esetleges STD fertőzésre, ezért mihamarabb keressünk fel nőgyógyászt vagy férfiak esetében andrológust/urológust!

Kiemelten fontos, hogy a partnereket együttesen kell kezelni, a fertőzés visszaadásának, ún. “ping-pong effektusnak” az elkerülése érdekében!
Mivel sokszor tünet nélkül jelentkezik a betegség, tartós kapcsolatokban fontossá válhat a szűrés a partnerrel együtt, kiemelten tervezett családalapítást megelőzően! Alkalmi együttléteket követően szintén megnyugtató lehet egy negatív szűrési eredmény.
Az esetek többségében gyógyszeres megoldás (antibiotikum, gomba- és protozoonellenes szer szedése) segít.
A tünetmentes állapotok miatt a védekezés elengedhetetlen! Kerülje az ismerten fertőzött személy nyílt sebeivel vagy testnedveivel való érintkezést!
STD fertőzések kockázata csökkenthető az aktus során használt gumióvszerrel, a szexuális partnerek számának csökkentésével.
A HPV oltások már elérhetőek, segítségükkel a méhnyakrák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető, akár a bőr- és nyálkahártya elváltozások kialakulása is megelőzhető!

 

Szülészeti vonatkozások:

Az STD-k számos fajtája meddőséghez vezethet, melynek megoldása sokszor műtéti beavatkozást igényel, gyakran a spontán teherbeesés elérhetetlenné válik.

Lezajlott vagy fennálló STD-k, illetve szövődményeik szülészeti komplikációkat idézhetnek elő, pl.: vetélés, koraszülés, idő előtti burokrepedés, méhen belüli magzati fertőzések stb. Bizonyos STD-k a növekvő magzatot megfertőzve fejlődési rendellenességeket okozhatnak!

 

Az STD szűrés:

Az STD vizsgálat során a férfiaknál a húgycsőből vett mintavétellel, vérvétellel, illetve az ondóból történő vizsgálatra van lehetőség.

Míg a nőknél a hüvely és a méhnyakból vett mintavétellel és vérvétellel történhet a vizsgálat. Mintavétel követően eredmény 7-14 nap alatt várható. A vizsgálatok szinte fájdalommentesek.

 

A fertőzés korai felismerése és diagnosztizálása elősegítheti a továbbterjedés megelőzését!

 

 Jelentkezzen be mielőbb STD szűrésre!

Szakértő

Dr. Margl Zoltán

szülész-nőgyógyász szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig