Komplex és szükség szerint teljes körű kivizsgálást igényel a nő, amennyiben meddőség problémájával fordul orvosához. Egyebek mellett a nőgyógyászat, endokrinológia, hematológia, immunológia, radiológia és a labordiagnosztika nyújt segítséget az okok felderítésében.

Meddőségi problémáról akkor beszélünk, amikor egy éven belül nem következik be a kívánt várandósság rendszeres védekezés nélküli nemi élet mellett - 35 éve feletti nők esetében fél éven belül. A meddőségi esetek körülbelül egynegyede ovulációs rendellenességek következménye: amennyiben egy nőnek peteérési zavara van, előfordulhat, hogy ritkán vagy egyáltalán nem ovulál. A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb, a peteérést befolyásoló rendellenesség. Problémát jelenthet az elzáródott petevezeték, ennek során a petesejt nem jut el a méhbe. Az endometriális polipok a méh üregében található elváltozások, a nagy vagy többszörös polipok befolyásolhatják a termékenységet, megzavarva az embrió beágyazódási képességét. Endometriózis is állhat a meddőség hátterében, amikor a méhnyálkahártya szövete a méhen kívülre nő. Ezen kívül pajzsmirigy és autoimmun betegségek, vesebetegség, illetve korábbi méhen kívüli terhesség esetén is gondolhatunk meddőségre. Véralvadási zavarok is útjában állhatnak a gyermekáldásnak. A cöliákia, azaz lisztérzékenység is okozhat meddőséget a nőnél, illetve étkezési zavarok (anorexia vagy bulimia) esetén is gondolnunk kell a problémára. Továbbá hormonzavar, szexuális úton fertőző betegségek (STD), valamint életmódbeli változások (súlyproblémák, dohányzás, stressz, környezeti tényezők) is tehetnek azért, ha nem esik teherbe a nő.

 Teljes körű meddőségi kivizsgálás a For Life Medical Centerben!

Ezekre a vizsgálatokra számíthat!

Minden egy rutin nőgyógyászati vizsgálattal és konzultációval indul, kiegészítve kismedencei ultrahang vizsgálattal. A külső-belső nemi szervek vizsgálata mellett méhnyakrákszűrés is indokolt lehet.

Hormon vérvétel: a vérzés 3-5 napja között kell megtörténnie, ugyanis a hormonok szintje változik a ciklus adott napjain. Nem éhgyomri vérvétel történik, az alábbi hormonok tekintetében: follikulus stimuláló hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH), pajzsmirigy funkciót szabályozó hormon (TSH), Ösztrogén, Progeszteron, Tesztoszteron, Prolaktin (tejelválasztást szabályozó hormon).

Ultrahangos tüszőmérés, más néven folliculometria. Ennek segítségével a méhnyálkahártya felépülését, az ovuláció várható idejét, esetlegesen elmaradását lehet nyomon követni több, egymás után készített  ultrahang vizsgálattal. Fontos információt kap az orvos arról, hogy van-e a petefészekben tüszőnövekedés, annak mérete elegendő-e az ovulációhoz.

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy): A petevezető funkciójának zavara, esetleg a túl hosszú, kanyargós petevezető megnehezíti, az elzáródott petevezető pedig megakadályozza az ivarsejtek találkozását. A petevezetékek átjárhatóságát befolyásolhatja a fejődési rendellenesség mellett korábbi gyulladás vagy endometriózis is. Amennyiben a petevezető elzáródik, meddőség alakulhat ki. A HyCoSy kis megterheléssel járó ultrahang vizsgálat, lehetőség van helyi érzéstelenítést kérni, így elkerülhető a fájdalom.

STD szűrés: a szexuális úton terjedő fertőző betegségek súlyos szövődményeket, krónikus gyulladást, meddőséget eredményezhetnek, amennyiben nem történik meg időben a kiszűrése. Amire koncentrálnak: HIV, hepatitis, gonorrhoea, chlamydia, ureaplasma, szifilisz.

Szükség lehet éves rákszűrésre, illetve hüvelyváladék tenyésztésre: amennyiben a hüvelyben a normál flóra egyensúlya felborul, esetleg külső fertőzés következtében szaporodnak el betegséget okozó baktériumok, gombák, akkor hüvelyi váladékozás vagy folyás alakul ki, fájdalommal, viszketéssel. 

 

Egyéb fontos vizsgálatok és szakrendelések:

Inzulinrezisztencia vizsgálat első lépése egy éhgyomri vércukormérés, a 2 vagy 3 pontos glükóz terheléses laborvizsgálat a szénhidrát-anyagcsere zavarainak kimutatására szolgál.

Cöliákia vizsgálat: a felderítetlen lisztérzékenység lehet a meddőség oka a nők közel 6 százalékánál. Azok a nők, akik termékenységgel kapcsolatos kezelésben részesültek, fokozott sikernek örülhettek, amikor elhagyták a glutént az étrendjükből.

Kariotipizálás: a kromoszómák mennyiségbeli eltéréseit, illetve a kromoszatöréseket, áthelyeződéseket vizsgálja. A klasszikus felhasználási lehetőségeken túl fontos eszköze a habituális, azaz sorozatos vetélések, valamint a meddőségi kivizsgálásoknak is. A genetikai eltérés miatt kóros ivarsejtek képződhetnek, ezek pedig nem alkalmasak a megtermékenyülésre, az esetlegesen megtermékenyített petesejtből nem tud életképes embrió fejlődni.

Endokrinológiai kivizsgálás - a szervezet hormonháztartásával és belső elválasztású mirigyeivel foglalkozik. Ide tartoznak például a pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy és mellékvese betegségei, valamint a petefészek, here és hasnyálmirigy hormonális rendellenességei. A pajzsmirigy betegségei, így alul- vagy túlműködése felboríthatja a menstruációs ciklust.

Hematológiai kivizsgálás - a vérképző- és a nyirokszervek betegségeivel foglalkozik, olyan problémákat vizsgál, mint a vérzékenység, a fokozott alvadékonyság, valamint trombózis hajlam. A nem megfelelő véralvadási paraméterek befolyásolhatják az embrió beágyazódását. Előfordulhat az V. véralvadási faktor Leiden mutációja, antithrombin III defektus, valamint protein C, S hiány.

Dietetikai, táplálkozási tanácsadás: az étkezési szokások felmérése és a személyre szabott tanácsadás során egyéni, speciális étrend kialakítása történik. Az egészséges és kiegyensúlyozott, vitaminokban, nyomelemekben, antioxidánsokban, rostokban, fehérjékben gazdag táplálkozás fontos része a változásnak.

Pszichológiai konzultáció: a meddőség hátterében pszichés okok is állhatnak, a túlhajszolt életvitel, az egészségtelen életmód, a sport hiánya, a kialvatlanság, a stressz mind-mind hatással lehet a gyermekvállalásra, ezért szóba jöhet egyéni vagy páros terápia.

 

Szakértőink

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Zakariás Anita

szülész-nőgyógyász szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Tremmel Anna

hematológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig