A táplálkozásunk közvetlen hatással van az egészségünkre és ezáltal közvetetten a termékenységét befolyásoló tényezőkre. Amennyiben a meddőség hátterében anyagcsere-problémák állnak, például inzulinrezisztencia, akkor az megnehezítheti a teherbeesést. Szőke Andreát, a For Life Medical Center dietetikusát, a meddőségi kivizsgálási csomag kapcsán kérdezzük.

Közvetve igenis hatással van a táplálkozásunk, életmódunk a gyermekvállalás sikerességére, ezért nagyon fontos, hogy mit eszünk és iszunk, milyen vitaminokat, tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe – hangsúlyozza Szőke Andrea, a For Life Medical Center dietetikusa.

 

Miben tud segíteni a dietetikus? Milyen problémák esetén lehet szükséges a táplálkozási szakember felkeresése?

A szervezetünk rendszerek összessége, és ha valami nem jól működik, például az endokrin rendszerben, akkor más probléma is felmerülhet a szervezetben. Jó példa erre az inzulinrezisztencia (IR), amely alapvetően a szénhidrát-anyagcsere működési zavara, azonban gyakran társulhat hozzá pajzsmirigy-alulműködés, vagy a nemi hormonok arányának eltolódása, illetve PCOS is. A probléma pedig csak fokozódhat: szabálytalanná válik a menstruációs ciklus, túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok, felborul a vércukorháztartás és sajnos meddőség is kialakulhat.

Ha a meddőségi szakorvosi konzultáció során kiderül, hogy a gyermekáldás elmaradásának hátterében valamilyen anyagcserezavar, az inzulinrezisztencián kívül policisztás petefészek szindróma (PCOS) áll, akkor nagyon fontos a dietetikussal való találkozás. Amennyiben egyéb krónikus betegségben is érintett a páciens, vagy különféle tápanyag-érzékenységben, intoleranciában, allergiában szenved a pár hölgy vagy férfi tagja, akkor is segítséget nyújt a táplálkozásban a szakember.


Ezek szerint javasolt a páros konzultáció is?

A meddőség hátterében általában 40-40 százalékban található női és férfi probléma, ezért mindenképpen a férfi esetében is vizsgálódunk, amennyiben ez indokolttá válik. Van rá eset, hogy csak a hölgy, vagy csak a férfi tagot küldik hozzánk, de párok is érkeznek, ilyenkor komplex problémáról és megoldásról van szó: a diéta megtervezése mellett szükségessé válik a mozgás beiktatása például az elhízás esetében, amely mind a két felet érintheti.


Hogyan zajlik a dietetikai konzultáció?

Az első konzultáció alkalmával felmérjük a jelenlegi táplálkozási szokásokat, kikérdezzük a páciens jelenlegi étrendjét, mit étkezett az elmúlt napokban. Az az ideális, ha táplálkozási naplóval érkezik a beteg, de ez a ritka. Ebben benne van, hogy az elmúlt időszakban, rendszerint az elmúlt nem egymást követő napon, napszakokra lebontva, mennyiségileg is feltüntetve, miket evett és ivott a páciens, a nassolást is megemlítve, mert ez is lényeges tényező. Nagyon fontos megtudnunk, hogy milyen táplálék érzékenységben vagy allergiában (esetleg intoleranciában) érintett a beteg, ez a diéta tervezésénél lényeges szempont lesz.

Amennyiben ismert anyagcserezavar derült ki a szakorvosnál, áttekintjük a hozott leleteket és ezután átbeszéljük az életmód- és diétaváltás lépéseit. Szükség lehet úgynevezett diétás napló vezetésére, amelyben a személyre szabott étrend konkrét javaslatait írjuk le, valamint az életmódra vonatkozó tanácsokat is megbeszéljük, mert lényeges az étkezés mellett a mozgás megléte is bizonyos esetekben. Nem vagyok személyi edző, ez nem az én asztalom, annyit tehetek, hogy felhívom a figyelmét a páciensnek arra, hogy mozognia, sportolnia kellene. Sok esetben már a naponta beiktatott félórás séta is nagyon sokat segíthet. A cél, hogy örömét találja az adott mozgásformában, mert így tartható fent hosszú távon a mozgás és így érünk el eredményeket.


Mikor találkoznak újra a pácienssel? Mi lenne az ideális?

Amennyiben a konzultációt követően bármilyen kérdése felmerül a páciensnek, megkereshet bennünket elektronikus úton is, írhat e-mailt. Elküldjük az étrendet a számára és ha valamiben bizonytalan, inkább kérdezzen. Ha szükséges, újabb személyes találkozót javaslunk, de egy záró kontroll mindenképpen fontos.


Mit tehetünk azért, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljön szervezetünk és mielőbb megfoganjon a baba?

Kutatások igazolták, hogy a különböző vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlása fontos szerepet játszik a termékenység támogatásában, ezért fontos kitérni ezekre az anyagokra is.

Kiemelendő a folsav és a vas szerepe, javasolt az omega-3 zsírsav bevitel növelése és a D-vitamin pótlása, különösen az októbertől-áprilisig/májusig tartó időszakban, ekkor Magyarországon az emberek többségének D-vitamin deficienciája alakul ki. A terhességet előkészítő vitaminokban általában az összes szükséges ásványianyag és vitamin megtalálható, ezen kívül, akkor érdemes más kiegészítést szedni, ha a (vér)vizsgálatok során fény derül hiányokra. Bővebben olvashatnak a szükséges vitaminokról és tápanyagokról az interjú végén.


Milyen étrend vagy diéta ajánlott babavárás előtt?

Táplálkozással kapcsolatban egyes kutatások a legideálisabbnak (a teherbeesés esélyének növelésére is) a mediterrán „diétát” tartják. Ez alapvetően inkább életmód, mint diéta; a vázát a teljeskiőrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök adják, kiegészítve sovány húsokkal (szárnyasok, halak) és tejtermékekkel. Zsiradékokból csak keveset használ, azokból is főként olívát vagy egyéb növényi olajokat, avokádót. Ezeknek az olajoknak alapvetően magas az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavtartalmuk, amelynek többek között gyulladásgátló, koleszterinszint-csökkentő, immunrendszert stimuláló, sejtregeneráló hatásuk közismert.


Van egy tévhit. A glutén fogyasztása csökkentheti a teherbeesést?

A hivatalos állásfoglalás szerint, akinek nincs cöliákiája, azaz gluténérzékenysége, az nyugodtan fogyaszthat ilyen termékeket, nem lesz hatással a teherbeesésre, azonban vannak olyanok, akik jobban érzik magukat, nem puffadnak, kellemesebb a közérzetük, ha elhagyják a glutént, az ő esetükben figyelni kell arra, hogy fokozott lehet a keményítőbevitel, amely a szénhidrát-anyagcserére kedvezőtlen hatást gyakorol, főként, ha nincs mellette megfelelő mennyiségű rost, ezért a rostot pótolni kellene. Érdemes megbeszélni dietetikussal, ha drasztikus változást szeretnénk beiktatni az étkezésünkben. A tévhit egyébként, hogy a glutén fogyasztása csökkenti a teherbeesés esélyét onnan eredhet, hogy sokszor felnőttkorban épp a meddőségi vizsgálatok során derül ki, hogy cöliakiája van a hölgynek, és okozhat problémát a glutén; a teherbeesés esélyét csökkentheti, illetve a spontán vetélések kockázatát növelheti.

Dietetikai szakrendelésünkről bővebben itt olvashat!

Fontos vitaminok, ásványi anyagok

Milyen tápanyagok, makro-, mikroelemek, ásványi anyagok, vitaminok segíthetnek?

• A D-vitamin a meddőség kezelésében igen fontos szerepet tölt be, segíthet az embrió megtapadásában és fejlődésében, illetve az AMH termelődésének fokozásában. Felnőttek számára napi 2000NE D-vitamin alkalmazása javasolt, ez a mennyiség bizonyos esetekben magasabb is lehet.

• Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzat optimális fejlődéséhez, növekedéséhez is.

• Fontos a C- és E-vitamin bevitele az immunrendszer megfelelő működéséért, a C-vitamin elengedhetetlen a szövetek helyreállításához.

• A kalciumnak a szív, az izom és az idegrendszer fejlődésében, valamint a véralvadásban és az enzimek tevékenységében van lényeges szerepe.

• A Q10 koenzim fontos szerepet játszik a sejtek, így a petesejtek energiatermelésében, védi a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszel szemben.

• A B-vitamin család is jótékony hatással van a nő egészségére és a magzat fejlődésére. Például a folátnak fontos szerepe van a rendszeres ovulációban, a sikeres fogantatásban. A vérképzésben alapvető fontosságú B12-vitamin a folsavval együtt segít megelőzni a velőcső záródási rendellenességek előfordulását.

• Összefüggést mutattak ki a vashiány és az ovulációs zavarok miatti meddőség között, ezért több növényi vasforrás fogyasztása ajánlott (pl. spenót, kelkáposzta, bab és borsó, hüvelyesek, szardínia, aszalt szilva, tökmag).

• Az alfa-liponsav (ALA) részt vesz a sejtek energiatermelésében és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.

• A gyermekkori értelmi fejlődési zavarok megelőzhetőek megfelelő mennyiségű jódpótlással, de sajnos a kismamák harmadának jódhiánya van. Figyeljünk a napi sóbevitelre, szükség van rá, de nagyon fontos a mérték!

Mit tartalmaznak a komplex vitaminok?

Összetételük változó, ezért érdemes kikérni a szakorvosa tanácsát, hogy ne legyen benne olyan összetevő, amire nincs szüksége a leendő anyukának.

  • A-vitamin (itt a túladagolással vigyázni kell, béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja, azonban csak a szükséges mennyiségben, így abból nem lehet túladagolni)
  • C-vitamin
  • B-vitaminok
  • E-vitamin
  • D-vitamin
  • Folsav
  • Foszfor
  • Kalcium
  • Magnézium
  • Vas
  • Cink
  • Jód
  • Szelén 
Szakértő

Szőke Andrea

dietetikus

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig