A hormonrendszer, más néven endokrin rendszer, az emberi test létfontosságú alkotóeleme. Felelős a hormonok termeléséért és kiválasztásáért, amelyek szabályozzák a szervezet különböző funkcióit és folyamatait, beleértve az anyagcserét, a növekedést és fejlődést, a szaporodást, a hangulatot és a stresszreakciókat.

Ha a hormonrendszer megfelelően működik, a szervezet képes fenntartani az optimális egyensúlyi állapotot. Ha azonban hormonális egyensúlyhiány vagy zavar lép fel, ez számos egészségügyi problémához és tünethez vezethet.

 

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy felborult a hormonháztartásod?

A hormonrendszert érintő betegségekre általában igaz, hogy egyetlen aprócska szerv hibás működése a teljes testre kihatva a legváltozatosabb tüneteket és panaszokat okozhatja. Ugyanaz a betegség gyakran egyénenként is teljesen eltérő képet ölt.

Ha az alábbi problémákra még nem sikerült megoldást találni, érdemes endokrinológus szakorvost felkeresni:

  • Szabálytalan menstruáció vagy kimaradt ciklus
  • Komoly menstruációs görcsök
  • Erős vérzés a menstruáció alatt
  • Hüvelyszárazság
  • Fájdalmas közösülés
  • Hangulati ingadozások
  • Hőhullámok vagy éjszakai izzadás
  • Depresszió és szorongás
  • Fáradtság
  • Álmatlanság
  • Súlygyarapodás vagy épp fogyási nehézségek
  • Csökkent libidó vagy szexuális vágy
  • Hajhullás
  • Pattanások vagy egyéb bőrproblémák
  • Változások az étvágyban

 

Milyen vizsgálatokkal lehet leellenőrizni a hormonháztartást?

Fontos leszögezni, hogy mindig a szakorvos döntése, hogy az adott páciens esetében, éppen az adott helyzetben milyen vizsgálatra van szükség!

A felborult endokrin rendszer szoros összefüggésben lehet a termékenységi vagy éppen korai menopauza problémával, ezért a reproduktív rendszerben részt vevő különböző hormonokat lehet érdemes vizsgálni, beleértve a luteinizáló hormont (LH), a follikulus-stimuláló hormont (FSH), az ösztrogént és a progeszteront.

Korai petefészek-elégtelenség kivizsgálása, azok a 40 év alatti nők számára ajánlott, akik korai menopauza tüneteit tapasztalják, mint például rendszertelen menstruáció vagy hőhullámok. Egy nőgyógyászati UH vizsgálat mellett, laborvizsgálat során az alábbi értékek ellenőrzésére lehet szükség: FSH hormon, ösztrogén, AMH, TSH, PRL (prolaktin szint).

Hormon panel vizsgálat a szervezet különböző hormonszintjeit vizsgálja, beleértve a tesztoszteront, a szabad tesztoszteront, a pajzsmirigypanelt, a kortizolt és az AMH-t.

A laborvizsgálatnál mutatkozó eltérések szakorvosi konzultációt igényelnek, és az orvos döntése a további vizsgálatok megállapítása.

 

Hogyan optimalizálhatjuk a hormonháztartásunkat?

  1. Helyes táplálkozással
  2. Rendszeres és intenzív testmozgással, amely pulzusemelkedést idéz elő (pl. futás, túrázás, úszás, kerékpározás, ugrálókötelezés, teniszezés)
  3. Hormonháztartásunk egyensúlyát nagyban segítjük, ha csökkentjük a bélrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. Együnk rostban gazdag élelmiszerek, tanuljunk meg stresszcsökkentő technikákat, és támogassuk meg a bélrendszer probiotikumokkal.
  4. A hormonszint nyomon követésére célszerű rendszeresen laborvizsgálatot végezni. Az itt mutatkozó eltérések már árulkodó jelek lehetnek háttérben megbújó problémának, amely minden esetben további kivizsgálást igényelhet.
  5. Ahogy minden ember más, mindenkinél más tünetek, problémák merülhetnek fel a hormonháztartás egyensúlyának felborulásakor. Ezért fontos a személyre szabott szakorvosi konzultáció. A hormonális egészség holisztikus megközelítést igényel és a hormonális egyensúlyhiány mögöttes tényezőinek kezelésére célszerű összpontosítani.

 

Milyen ételek fogyasztásával támogatható meg a hormonrendszer?

Összegyűjtöttünk néhány, szerintünk kiemelt fontossággal bíró ételt, amelyek - a teljesség igénye nélkül - támogatják hormonrendszerünket:

Az egyik legfontosabb a jód. Magyarország lakosságának kb. 80%-a jódszegény területen él, ezért is szükséges a jód pótlása megfelelő táplálkozással. Jódozott tengeri só, áfonya, tej, tengeri halak fogyasztásával tudjuk pótolni.

Omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak a hormonháztartásban, mivel csökkentik a gyulladást és támogatják az agy egészségét. Tengeri halak (például hering, makréla, lazac), lenmag és chia mag gazdag omega-3 zsírsavakban.

A D-vitamin segít szabályozni az olyan hormonokat, mint az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron. D-vitamin érkezhet a napfényből, valamint olyan ételekből, mint a zsíros hal, a tojássárgája és a dúsított tejtermékek.

A magnézium fontos ásványi anyag, amely segít a stressz kezelésében és szintén támogatja a hormonháztartást. Jó magnéziumforrás lehet a leveles zöld zöldségek, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák.

A cink fontos a reproduktív egészség szempontjából, és segít szabályozni a menstruációs ciklust. Például marhahús, tökmag, kesudió, máj mind jó cinkforrások.

A B-vitaminok szintén fontosak a hormontermelésben és -szabályozásban, és segíthetnek az energiaszint és a hangulat fenntartásában. A B-vitaminokat olyan élelmiszerekben található, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a zöld leveles zöldségek és az állati termékek.

Szakértőink

Dr. Balla Levente

meddőségi specialista, szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Dr. Fülöp Viktor

szülész-nőgyógyász szakorvos, endokrinológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig