A méhnyakrák egy rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely időbeni felfedezése esetén az egyik legjobban gyógyítható ráktípus. Ma már széles körben alkalmazott védőoltások és rendszeres szűrővizsgálatok révén hatékonyan megelőzhető.

Méhnyakrák - időbeni felfedezése esetén jó esélyekkel gyógyítható

Minden év januárjának harmadik hetében rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, amelynek kiemelt célja a figyelemfelhívás a megelőzésre, illetve a rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára!

Magyarországon évente 1000-1500 új eset kerül felfedezésre, és kb. 500 fő halálozásáért felelős a méhnyakrák. Világviszonylatban a 4. leggyakoribb ráktípus a nők körében, a fejletlenebb régió országaiban pedig a 2. leggyakoribb, és egyben vezető a nők rákkal összefüggő elhalálozásának tekintetében.

A méhnyakrák 99%-áért a HPV vírus jelenléte a felelős

A méhnyakrák egy rosszindulatú elváltozás. Több típusa ismert, de a leggyakoribb és egyben legismertebb formája a laphámból kiinduló méhnyakrák. A méhnyakrák kialakulásában több tényező is szerepet játszik, bizonyos öröklött faktorok, a dohányzás és egészségtelen életvitel, korán megkezdett szexuális élet, gyakori partner váltás, nem megfelelő intim higiénia, egyéb szexuális úton terjedő betegségek (pl. Clamydia, Herpes genitalis), immunhiányos állapot, többszöri terhesség. Kiemelt kockázati tényező a HPV vírus méhnyakrákot okozó variánssal való fertőzöttsége, és ezt követően a vírus tartós jelenléte a szervezetben. Jelen tudásunk szerint a laphámrákok 99%-ért felelős a HPV vírus jelenléte.

A HPV vírus szexuális úton terjedő fertőzés, a lakosság 75-80% legalább egyszer átesik a fertőzésen 50 éves koráig. Több száz törzse ismert, amelyet kockázati szempontból magas, közepes, alacsony, és jelenleg még nem ismert csoportokba sorolnak. A HPV fertőzöttség az esetek döntő többségében átmeneti, az immunrendszer képes leküzdeni a fertőzést. Azon kevés esetben, amikor a vírus tartósan a szervezetben marad, megkezdődik a méhnyakrák kialakulása. Ugyanakkor a fertőzöttségtől az invazív méhnyakrák kialakulásáig hosszú idő, évek telnek el. Ezáltal, rendszeres szűrővizsgálaton való megjelenéssel, már korai szakaszban felfedezhető, és ezáltal manapság már jól kezelhető és gyógyítható ez az állapot!

Hogyan lehet megelőzni a méhnyakrákot?

Megelőzés szempontjából kiemelt jelentősége van a HPV elleni védőoltásnak, amelyet Magyarországon 2014. óta a hetedikes lányok, 2020. óta pedig már a hetedikes fiúk szülei térítésmentesen is igényelhetnek a Nemzeti Immunizációs Program keretében. Ezen felül, későbbi is van lehetőség a pácienseknek a védőoltási sor beadására, ebben az esetben viszont már térítésköteles az eljárás. A leginkább ajánlott, ha még a szexuális élet megkezdése előtt beadásra kerül a védőoltás. A jelenleg forgalomban lévő vakcina a 9 leggyakoribb HPV törzs ellen nyújt védelmet. 

Emellett a védekezés szempontjából fontos a kockázati tényezők csökkentése, úgymint:

  • gyakori partner váltás kerülése
  • óvszer használat, amely véd az egyéb nemi úton terjedő betegségek ellen, illetve a HPV átvitelt is jelentősen csökkenti
  • dohányzás kerülése illetve abbahagyása
  • egészséges életmód folytatása

 

Rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat

A rendszeres, évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat szintén kiemelt fontosságú, hogy a már meglévő elváltozás időben felismerésre kerüljön, hiszen minél korábbi stádiumban kerül felismerésre az elváltozás, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Manapság az egyik legjobban gyógyítható ráktípus, amennyiben korán kerül felismerésre

A szűrővizsgálat során , a méhnyak megtekintését követően egy speciális kefével citológiai mintavétel történik, amely egy fájdalommentes eljárás. A mintát ezután citopatológus értékeli, majd a nemzetközileg elfogadott, Bethesda szerinti osztályozás szerint adja ki a leletet. Fontos megjegyezni, hogy nem minden, a citológiai leleten feltűntetett elváltozás jelent méhnyakrákra utaló elváltozást, így amennyiben szükséges, mindenképp a kezelő nőgyógyász szakorvossal ajánlott konzultálni az adott leletről, aki szakmai szemmel tud segíteni a lelet értelmezésében, illetve amennyiben szükséges, további vizsgálatokat elrendelni (gyulladás illetve kórokozó kezelése, kolposzkópia, HPV tipizálás, STD panel levétele, citológiai mintavétel ismétlésnek meghatározása, stb.).

Milyen tünetei vannak a méhnyakráknak?

Korai stádiumban sokszor tünetmentes az elváltozás, még a megtekintéses vizsgálat során sem feltétlenül látható, így kiemelt jelentősége van a rendszeres szűrővizsgálatnak. Ahogy halad előre a folyamat, úgy jelennek meg a tünetek is:

  • rendszertelen, szokatlan vérzés
  • szexuális aktust követően jelentkező vérzés, fájdalom
  • nyálkás, vizes, szokatlan színű folyás

Előrehaladott stádiumban már a környező szervek érintettsége is megjelenik tünet formájában:

  • kismedencei fájdalom
  • fájdalmas közösülés
  • fájdalom vagy elakadás a vizelet és a széklet ürítése közben, vér ürülése
  • indokolatlan fogyás változatlan életmód mellett, majd később épp a haskörfogat növekedése
  • jelentősebb, akár kórházi ellátást igénylő vérzés és rosszullét

 

Éves szűrővizsgálatra, rákszűrésre, HPV szűrésre a hét minden napján van lehetőség a rendelőnkben. Ne halogassa, kérjen még időpontot még ma! +36 70 677 4813

Szakértő

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig