Számos tényező – a genetikától és az életmódtól a környezeti hatásokig és a hormonokig – befolyásolhatja a férfi megtermékenyítő képességét, de ők is sok mindent megtehetnek egészségük, életmódjuk és kapcsolatuk javítása érdekében, hogy növeljék a teherbe esés esélyét. Íme 8+1 tipp azoknak a férfiaknak, akik szeretnék javítani megtermékenyítő képességüket.

Azon gondolkodtok, hogy elérkezett a családalapítás ideje? Bár a nők veszik ki nagyobb részüket a családdá válás folyamatában, férfiak nélkül nehezen menne. A megtermékenyítéshez a férfinak képesnek kell lennie arra, hogy erekciót érjen el és tartson fenn, elegendő mennyiségű spermiummal rendelkezzen, amely megfelelő alakú és megfelelően mozog.

Számos tényező – a genetikától és az életmódtól a környezeti hatásokig és a hormonokig – befolyásolhatja a férfi megtermékenyítő képességét, de ők is számos lépést tehetnek egészségük, életmódjuk és kapcsolatuk javítása érdekében, hogy növeljék a teherbe esés esélyét. Íme 8+1 tipp azoknak a férfiaknak, akik szeretnék javítani megtermékenyítő képességüket.

1. Csökkentsd a túlsúlyt!

A fogyás javíthatja a sperma minőségét. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak a pároknak, akiknél a férfi túlsúlyos vagy elhízott, tovább tart a fogantatás, mint a súlyproblémákkal nem rendelkező pároknak. A kutatások azt is kimutatták, hogy a túlsúly vagy az elhízás befolyásolja a férfi sperma minőségét, csökkenti a spermiumok számát és úszási képességüket, valamint növeli a genetikai anyag (DNS) károsodását a spermában. A túl sok testzsír csökkenti a tesztoszteron szintet, míg a fogyás és a rendszeres testmozgás, testzsírcsökkentés javítja a megtermékenyítési képességet!

2. Rendszeres kivizsgálás és kezelés

A krónikus betegségek, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség hatékony kezelése javíthatja a férfi esélyét, hogy partnerét teherbe ejtse. Más egészségügyi állapotok, mint például a cisztás fibrózis vagy a varicocele (tágult vénák a herezacskóban), szintén befolyásolhatják a férfi megtermékenyítő képességét. Ezenkívül egyes betegségek és az arra adott gyógyszeres kezelések (magas vérnyomás (béta-blokkolók), depresszió és szorongás, a fájdalomcsillapítás, a prosztata-megnagyobbodás) negatív hatással lehetnek a termékenységre. A külsőleg bevitt tesztoszteron (például a testépítők által használt készítmények) tulajdonképpen lenullázza a spermiumszámot!
Egyes kemoterápiás gyógyszerek és sugárkezelések a rák kezelésére tartós meddőséget okozhatnak.
Ezért is különösen fontos, hogy a kezelő orvost mindig tájékoztassuk a fennálló problémákról, kezelt betegségekről, szedett gyógyszerekről, hogy tudja, hogy milyen hatásai lehetnek a termékenységre.

3. Növeld a vitamin bevitelt!

Vannak kifejezetten férfiaknak szóló készítmények, amelyeket koncentrált formában tartalmazzák spermiumok fejlődéséhez és élettani működéséhez szükséges vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat, ásványi anyagokat. Milyen anyagok kellenek? Arginin, taurin, B6, B12, folsav, béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, cink, szelén, magnézium, L-karnitin, Q10. Ezeket hasonlóan a várandósvitaminokhoz, már a fogamzást megelőzően érdemes elkezdeni szedni, legalább 3 hónappal a tervezett gyermekvállalás előtt!

4. Legyünk tisztában a korral járó következményekkel!

A férfiak esetében a spermiumok minősége a kor előrehaladtával romlik. Bár nem olyan hirtelen vagy észrevehető a változás, mint a nőknél, a termékenység és a szexuális működés változásai a férfiaknál is jelentkeznek, alacsonyabb számú és kevésbé mozgékony spermiumokat termel, és gyakoribbak az erekciós problémák is, amik megnehezíthetik a spermiumok célba jutását.
Továbbá az életkor kitolódásával nő a spermában előforduló genetikai rendellenességek kockázata is. A férfiak spermájában a véletlenszerű mutációk az évek múlásával felhalmozódhatnak, így az idősebb apák nagyobb valószínűséggel adnak át több genetikai mutációt a gyermeknek.

5. Hagyd abba a dohányzást!

A dohányzás összefügg a sperma minőségének romlásával: a dohányzó férfiaknál nagyobb valószínűséggel alacsony a spermiumok száma és a spermiumok mozgása, valamint nagyobb a kóros alakú spermiumok száma.

6. Kerüld a meleget!

A pezsgőfürdők, szaunák és gőzkabinok gyakori látogatása és hosszú tartózkodása növelheti a herezacskó hőmérsékletét, ami átmenetileg csökkentheti a spermiumok számát és minőségét.

7. Étkezz egészségesen!

A különféle egészséges ételek, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget, amelyek gazdag antioxidánsforrások, elősegíthetik az egészséges spermiumok termelését.

8. Mozogj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt, segít a fogyásban és növeli a tesztoszteron termelést, jobban érezzük magunkat, és hosszú távon jót teszünk az egészségüknek.

+1. Tudd, hogy mikor kell segítséget kérned!

Meddőségről beszélünk, ha a fogamzásgátlástól mentes, szexuálisan aktív pár egy év próbálkozás után nem tud teherbe esni. Egy 35 év alatti nőnek és partnerének egy év sikertelen próbálkozás után érdemes meddőségi vizsgálatot kérni, míg 35 éves vagy annál idősebb nők esetében ez az idő 6 hónapra rövidül. Sőt, érdemes akár már a gyermekvállalás előtt is átesni egy kivizsgáláson, mert vannak olyan állapotok a férfiaknál, melyek kezelése 3-12 hónapot is igénybe vehet!

 

Szakértő

Dr. Osváth Péter

andrológus, urológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig