Számos tanulmány számolt be a sperma minőségének romlásáról és a férfiak reproduktív egészségének egyéb mérőszámairól.

Az 1981–2013 között publikált tanulmányok szignifikáns csökkenést tapasztaltak az észak-amerikai, európai, ausztráliai férfiak körében, mind a spermiumkoncentráció és az összes spermiumszám tekintetében. Kibővítve a kutatásokat korábbi időszakra (1973-tól vannak statisztikák a tanulmányban) és 2014-2018 közt, tovább folytatták az elemzéseket, bevonva más kontinenseket is a vizsgálatba. Így összességében a szakértők 223 korábbi publikáció adatait elemezték, 53 ország több mint 57 ezer férfijának információihoz jutottak hozzá. Az eredmények megerősítik a megállapításokat: az elmúlt évtizedekben egyre csökkent a spermiumszám. Az átlagos koncentráció 101,2 millió/milliliterről 49 millióra zuhant 1973 és 2018 között a férfiaknál. Ez 51 %-os csökkenést jelent!

A férfi termékenységet több tényező befolyásolja, az egyik közülük a hímivarsejtek koncentrációja. A WHO irányelvei alapján 15-200 millió spermium/milliliter normál értéknek tekinthető, tehát a jelenlegi átlag még a normál tartományban van. De a jelentős mértékű csökkenő tendencia mindenképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy tenni kell annak érdekében, hogy ez a folyamat ne folytatódjon. 

Az adatok arra utalnak, hogy ez a világméretű csökkenés a 21. században is felgyorsult ütemben folytatódik. Sürgősen szükség van ennek okaira vonatkozó kutatásokra és a férfiak reproduktív egészségének további megelőzésére irányuló intézkedésekre.

Milyen okok állhatnak ennek hátterében? Talán a környezetszennyezés, különböző gyógyszerek, dohányzás, helytelen táplálkozás. Pontos okokat azonban még fel kell tárni.

Forrás: https://academic.oup.com/humupd/advance-article/doi/10.1093/humupd/dmac035/6824414

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig