Az emlőrák, a tüdőrák után a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, hazánkban évente közel 8 ezer új megbetegedést fedeznek fel. Kezdetben nem okoz tüneteket és panaszokat, ezért minél korábban ismerik fel és kezdik meg a daganat kezelését, annál jobbak a gyógyulási esélyek.

Emlődaganat szűrése ultrahang-vizsgálattal

Dr. Zsuppán Richárd radiológus szakorvos érdeklődési területe az ultrahang és az MR diagnosztika, ezen belül az emlőultrahang, 2020. óta komplex emlődiagnosztikával foglalkozik. Azért választotta ezt a területet, mert úgy véli, a szűrővizsgálatokon belül az emlődiagnosztikának van a leginkább pozitív ráhatása a daganatos betegségre. Azt mondja, megelőzni ugyan nem tudjuk az emlőrák kialakulását a diagnosztikával, azonban időben felfedezve, amikor még 2-3 milliméteres, könnyebben eltávolítható, mint akár 1-2 év múlva észlelve, amikor akár 1 centiméteres is lehet az elváltozás, ráadásul tovább is terjedhet, ezzel komplikáltabb maga a műtét és hosszadalmas onkológiai kezelésre lesz szüksége a betegnek.

Az emlőrák, illetve a rákmegelőző állapotok minél korábbi felismerésében maguk a nők tehetnek a legtöbbet azzal, hogy elmennek a szűrővizsgálatokra.

Mikor, kinek javasolt az emlőszűrés?

A mellrákszűrés, vagyis az emlődiagnosztika az egyszerűbb mintavételektől kiindulva a komplex ultrahangig és MR-vizsgálatig érhető el.

Életkor és élethelyzet függvénye, hogy mikor javasolt az emlőszűrés. Hivatalosan 45 éves kortól kezdődik és 65 éves korig javasolt a mammográfia, amely az emlők kétirányú röntgenvizsgálata, ezt 2 évente érdemes megismételni. Azért ezt a korosztályt emeljük ki, mert ebben az életkorban a leggyakoribb az emlőrák előfordulása, általában a havivérzés abbamaradása után, a menopauza kezdete és az azt követő időszakban.

Több nyugati országban van már arra példa, hogy lejjebb vitték a korhatárt, azaz 45 éves kor előtt is azt tanácsolják a hölgyeknek, hogy menjenek el szűrésre. Dr. Zsuppán Richárd már 30 éves kor alatt javasolja, egészségmegőrző céllal az emlőultrahangot, majd 35 éves korig az ultrahangot kiegészítheti mammográfia, ezután pedig a rutinszerű szűrés keretében a kétirányú röntgenvizsgálat jelenthet megoldást, probléma, panasz esetén pedig az ultrahang végezhető el.

Nagyon sok esetben a lombikprogram előtt is kérnek emlődiagnosztikát a meddőségi centrumok. Ennek egyik célja, hogy kizárják az akár apróbb méretű daganatos elváltozást, amelyet negatívan befolyásolhat a hormonkezelés. Van rá eset, amikor az emlőrák kontraindikációt jelent a lombikkezelésre, azon belül is a hormonterápiára, ezért akár magát a programot is le kell állítani, amennyiben felmerül a daganat megléte.

Terhesség alatt is javasolják az emlőultrahangot, ugyanis a hormonális változások miatt daganat érzékennyé válhat a kismama, ezt azt jelenti, hogy akár gyorsabban növekedésnek indulhat az emlőrák. Azt kihangsúlyozza a radiológus szakorvos, hogy az ultrahangnak és a mammográfiának elhanyagolható a negatív hatása, azaz nem veszélyes a leendő anyukára és a gyermekre sem, később a szoptatás alatt is elvégezhető, arra azonban figyelni kell, ha gyulladás van az emlőben, akkor nem javasolt a mammográfiás szűrővizsgálat, bár ma már a röntgen is akkora fejlődésen ment keresztül, hogy nincs mitől tartania a páciensnek.

Fontos kihangsúlyozni a családi halmozódást, azaz, amennyiben a hölgy édesanyjánál és nagymamájánál is felmerült korábban daganatos megbetegedés, akkor még inkább lényeges az időbeni szűrés, amely 25 éves kortól évente ajánlott.

A mellrák kialakulásában a genetikának is szerepe van, ezért sok esetben kérik a BRCA (BRCA1 és BRCA2) génmutációk kimutatását. Ezzel kapcsolatban dr. Zsuppán Richárd elmondta: a téma néhány éve Angelina Jolie amerikai színésznő kétoldali emlőeltávolítása miatt került a fókuszba, és annyi hozadéka mindenképpen van, hogy ha a genetikai teszt pozitív eredményt mutat, a gyakoribb szűrővizsgálatokkal és fokozottabb odafigyeléssel időben észlelhető a mellrák.

Mammográfia és emlőultrahang

A mammográfia és az ultrahang vizsgálat egymás kiegészítői, gyanús elváltozások esetén a teljes diagnózishoz mindkét vizsgálat szükséges.

A mammográfia az emlők kétirányú röntgenvizsgálata röntgensugárzással, amely alacsony sugárterhelést jelent. A röntgenfelvételen az emlőkről egyenletesen éles, tiszta kép készül, ezt egymástól függetlenül két radiológus szakorvos értékeli, esetleges véleménykülönbségkor tisztázó vizsgálatra van szükség, akár emlő MR-vizsgálat is szóba jöhet.

Az emlőultrahang fájdalommentes megoldás, az emlődaganatokon kívül több más rendellenesség is felismerhető ezzel az eljárással. Előnye, hogy a tapintással nem érzékelhető elváltozás is felismerhető, ráadásul annak szerkezetére és összetételére is hasznos információt nyújt a szakorvosnak.

Felkészülés az emlőszűrésre, a mell ultrahangos vizsgálatára

  • A szűrés nem jár fájdalommal, a mammográfia esetében az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet.
  • Legfeljebb 20 percet vesz igénybe a vizsgálat.
  • Ehhez derékon felül szükséges levetkőznie a hölgynek.
  • Először tapintásos emlővizsgálatot végeznek, ezután következik a mammográfia vagy az ultrahang.
Szakértő

Dr. Zsuppán Richárd

radiológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig