A szoptatás és anyatejes világnap alkalmából egy összefoglaló írást hoztunk Nektek. Bár a nehézség szót nem szeretem, mégis be kell látni, hogy akadnak olyan pontok a szoptatás útján, melyek feladják a leckét, de szakszerű segítség gondoskodása mellett hamar túllendülhetünk rajta. Ezekről szeretnék most beszélni.

Normális, hogy vörös és ég a mellbimbóm?

Igen, hiszen eddig ilyen igénybevételnek nem volt kitéve. Próbáltok a kisbabáddal egymásra találni, az optimális pózt megtalálni, de nem biztos, hogy ez az első próbálkozásnál sikerül. Érezni kell egymást, megtanulni a baba jelzéseit, elcsípni azt a pontot, amikor úgy vákuumozza be a mellet, hogy ne okozzon sérülést. Gyakorlás és sok türelem kell hozzá. Mellre tapad a baba, szív kettőt, majd kiköpi, és újra csatlakozik. Ez normális jelenség.

TIPP: szoptatás után kenj egy-két csepp anyatejet a mellbimbódra, mely láthatatlan védőréteget képez azon. Figyelj rá, hogy jól kapja be a baba a melledet. A mellbimbóddal finoman érintsd meg az orrát, ajkait, ekkor nagyra nyitja a száját ( 120-140 fokban) és olyan helyzetben lesz a baba szájában a melled, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

 

Fáj a szoptatás. Vérzik és sebes a mellbimbóm, rendben van ez így?

Határozottan nem a válasz. A vérző, sebes mellbimbó mindig gyanú arra, hogy a mellre tapadás helytelen vagy esetleg olyan anatómiai eltérés áll fenn, ami miatt más pózt kell választanunk. Ilyen eltérés lehet például a gótikus szájpadlás, ami azt jelenti, hogy ívesebb a szájpadlás, mint általában, ezért körültekintőbbnek kell lennünk a mell szájba adásakor. De az is lehet, hogy a nyelvével nagyon felcsapja a mellbimbódat a kemény szájpadlásra és dörzsölgeti ott, mint egy smirglipapír. Ha fájdalmat érzel az nincsen rendjén. Nem kell mindent egyedül megoldanod, kérj segítséget! Keressétek meg a kiváltó tényezőt kéz a kézben.

TIPP: Hívj fel egy szoptatási tanácsadót, mondd el Neki a jelenlegi helyzetet és találkozzatok személyesen is. Ne várj túl sokat magadban őrlődve a lakásban. Természetes, hogy szeretnéd megoldani azt a helyzetet, de van, amikor kell egy külső szemlélő is, aki reálisabban látja az anya-baba párost. Egy szakavatott szem, aki észreveszi az apró eltéréseket is.

 

Rúzs vagy szilvamag formájú a mellbimbóm. Jól van ez így?

Általában ez annak a jele, hogy szorít a babád a szoptatás közben. Számtalan oka lehet. A lenőtt nyelv, izom eltérések, helytelen mellre tapadás mind lehet kiváltó ok. De szerteágazó a paletta, ezért szakember segítségével göngyölítsd, fel hol lehet a hiba és tanácsait megfogadva megoldódik ez a fejezet is.

TIPP: Próbálj ki többféle pozíciót, nézd meg, hogy melyikben csökken leginkább a fájdalom. Kérdezz szakembert!

 

Szoptatás után ég és fehér lesz a mellbimbóm, aggódom, hogy minden rendben van-e?

Ezt a tünetet nagyon gyakran keverik össze a gombás fertőzéssel és sokszor feleslegesen kap az édesanya kezelést. Természetesen a szakembernek is pontosan tájékozódnia kell a körülményekkel kapcsolatban, hogy diagnózist felállítson. Ezért bocsájtsunk rendelkezésére minden fontos és kevésbé fontosnak tűnő információt is. Általában a baba nem jó helyezi a nyelvét, szorít vele, és ha hosszan szorítja a mellbimbót, érgörcs jöhet létre, melyet a fent leírt módon tapasztalhatsz. Az izomproblémától a lenőtt nyelvig megint csak széles spektrumon mozoghatnak a valós okok.

TIPP: Szilikonos mellbimbó párna előre megmelegítve a melltartóba helyezve szoptatás után aduász lehet. A meleg hatására szépen visszatelítődik és az érhálózat és megszűnnek a kellemetlen érzetek. A legtöbb esetben ez nem elég, szükséges szakmai segítséget is igénybe venni. A fájdalom megtapasztalása, a fáradtság sokszor rossz tanácsadó, mely arra sarkall, hogy hagyjuk abba a szoptatást. Biztatlak, hogy mielőtt végleges döntést hozol, beszéld át a szituációt szakemberrel is. Ne szégyellj kérdezni, hiszen a szoptatás egy tanult cselekvés, időbe telik még elsajátítjuk, és a személyre szabjuk. Jól jegyezd meg, nincsen buta kérdés!


Mit érezhetsz akkor, amikor minden rendben van?

  • Szoptatás közben elálmosodhatsz. Egy jel arra, hogy tested teszi a dolgát és teljesen rendben működik.
  • Nagyfokú szomjúságot érzel.
  • Bizsergő érzést érzel a mellbimbódon, amikor a tej kilövell.
  • Természetesen az is rendben van, ha nem érzel semmit.

 

Ha szeretnél többet tudni a szoptatásról, ajánljuk az alábbi videót:


Köszönjük a cikket Varga-Szabó Barbarának!

Szakértő

Varga-Szabó Barbara

csecsemő- és gyermekápoló

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig