1992 óta augusztus 1. az anyatejes táplálás világnapja, a hónap első hete pedig a szoptatás hete. Ha kisbabával érkezik és szoptatni szeretne, kérjük, szóljon recepciós munkatársainknak és biztosítunk helyet!

Biztosan megfordult már a fejedben, milyen lesz az életed, amikor megszületik kisbabád, hogyan készülj a szoptatásra, kik fognak segíteni. Az utolsó trimeszter már a fészekrakás ideje, befele fordulunk és fókuszáltabbak leszünk. Testünk folyamatosan változik, benne pedig egyre növekszik egy új élet, gyermekünk. Az a test, mely kihordja, táplálja 9 hónapig a magzatot, képes a szülés után is ellátni mindenféle földi jóval. Erről írunk pár hasznos gondolatot Nektek.

Tudtad, hogy az anyatejes táplálás egy biológiai norma? Az anyaság és a szoptatás pedig tanult viselkedésformák, és egy anya legjobb „tanára” a saját csecsemője!

A jelenlegi WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlás azt mondja, hogy a megszületéstől kezdve kizárólag, igény szerint érdemes szoptatni a kisbabát fél éves korig és a megfelelő hozzátáplálás mellett 2 éves korig vagy azon túl, amennyiben az kedvező az édesanyának és a babának is.
Az átlagos szoptatási idő világviszonylatban 30 hónap!

Az igény szerintiség azt jelenti, hogy a szoptatások ideje és időtartama igazodik a kisbabánk szükségleteihez. Tehát, amikor jelez a baba, mellre kerülhet függetlenül attól, hogy mikor volt utoljára mellen. A kizárólagosság általában kevésbé tud megvalósulni. Ugyanis előfordul, hogy megszületés után hamar kap a baba cumit, cumisüveget, indokolatlanul pótlást. Így a kizárólagosság elvész idejekorán. Sajnos.

Mit tehetsz a siker érdekében?

Megszületés után amilyen hamar csak lehet, kerülj a kisbabáddal szoros bőr-bőr kontaktusba minimum egy órán keresztül vagy tovább. Az első életórákban a legélénkebb a szopóreflex és a kisbabánk is elég aktív, hogy ügyesen mellre tudjon tapadni. A reflex megvalósulásával pedig bevésődik ez a viselkedés, így kisbaba könnyebben tanul meg szopni. Ebben az időszakban az emlékek bevésődnek képek, illatok formájában is. Az anya illata a baba számára és fordítva is roppantul nagy jelentőséggel bír. Minderre mind a ketten emlékezni fogtok egy életen át. A babád finom bőrére, annak illatára, az első pillantására, hangjára és még sorolhatnánk :-) Többek közt ez az egyik ok, amiért nem javallott, hogy közvetlenül szülés után szeparáljuk az anya-baba párost, fürdessük, öltöztessük, lemérjük a kisbabát. A baba helye a szülei mellkasán van betakargatva! Amikor pedig úgy gondolja a gyermek, biztosítani kell arra lehetőséget, hogy mellre tapadhasson. Fontos, hogy az osztályos ellátás során is együtt legyetek elhelyezve. Erre kiváló megoldást kínál a rooming-in rendszer. Másodpercek alatt reagálhatsz kisbabád jelzéseire.

A bőséges tejtermelés megindulása a placenta (méhlepény) megszületése után 30-40 órával kezdődik, tehát nem azonnal! Ezt a folyamatot késleltetheti a gyógyszerek adása, a szülés módja, az indokolatlan beavatkozások és ezt a felsorolást még hosszan lehetne folytatni. A várandósság 16. hetétől már a mellünkben termelődik a kolosztrum, vagyis az előtej, ami az első napokban ideális táplálék a kisbabádnak. És elegendő is a tejbelövellésig. Az „átmeneti tej” a szülést követő kb. 50-60 órával észlelhető. Ne aggódj, minden életkorban ott van a melledben ez a csoda nedű, mely összetételében alkalmazkodik kisbabád igényeihez.

Mi a legjobb tejserkentő módszer?

A kisbabád! Ha hatékonyan és igény szerint tud szopizni, akkor beáll a kereslet-kínálat és a folyamat halad a maga útján.
Mindennek megteremtésével egy egészségesebb társadalom kialakulását támogatjuk. Szerintem megéri ;-)


A szoptatással kapcsolatos alap információk közlését hamarosan folytatjuk! Köszönjük a cikket Varga-Szabó Barbarának!

Forrás: Karen Wambach és Jan Riordan: A szoptatás és humán laktáció

Szakértő

Varga-Szabó Barbara

csecsemő- és gyermekápoló

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig