A hepatitis a máj idült vagy gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban vírusok okoznak, de más károsító hatások, kórokozó szerepe sem hanyagolható el. A jelenlegi ismert májgyulladást okozó vírusokat elnevezésükben az A, B, C, D, E betűjelekkel különböztetünk meg.

Hepatitis világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2004. július 28. óta tartják számon a hepatitis világnapját, annak emlékére, hogy 1925-ben a Nobel-díjas Dr. Baruch Blumberg amerikai orvos, aki felfedezte a hepatitis B vírust, ezen a napon született.
A világnap célja felhívni a figyelmet a hepatitis vírusok által okozott krónikus májgyulladásra, a betegség korai felismerésére.

A hepatitis, májgyulladás a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban vírusok okoznak, de más károsító hatások kórokozó szerepe sem hanyagolható el. A jelenlegi ismert májgyulladást okozó vírusokat elnevezésükben az A, B, C, D, E betűjelekkel különböztetünk meg.

Hepatitis A

Enyhe gyomorrontás-szerű tüneteket okoz, az esetek 30%-ban okoz sárgaságot és általában csak ők szorulnak orvosi ellátásra. Lappangási idő 4-6 hét, védőoltással és a higiénés szabályok betartásával elkerülhető. Néhány napos tünetek után a gyógyulás 1-4 hét, mely után a védettség egy egész életre szól.

Hepatitis B

A vírus terjedése vérrel, testnedvekkel történik. A betegség lappangási ideje 6-24 hét, tünetei fáradékonyság, étvágytalanság, gyengeség, ízületi fájdalom, sárgaság, bőrviszketés. A betegek 1%-nál májelégtelenség fordul elő és csak a májültetés jelenthet számukra megoldást.

A hepatitis B fertőzések kb. 4-6%-ban idült májgyulladás alakul ki, ami az évtizedek alatt májzsugorodásba fordul át, illetve májrák is kialakulhat.
Napjainkban a leggyakoribb átviteli mód az intravénás kábítószer-élvezés a gyakori szexuális partnerváltás, a tetoválás, a testékszer (piercing) és az akupunktúra alkalmazása.

A várandósok szűrése is kötelező, ugyanis a szülés, szoptatás során is átvihető az újszülöttre a kórokozó, így a vírushordozó édesanya babáját az megszületést követő 24 órán belül aktív és passzív módon is immunizálják.

Szerencsére a hepatitis B elleni védőoltással nagymértékben csökkenthető a fertőzés, Magyarországon korhoz kötötten minden 13-14 éves részesül benne.

Hepatitis C

A fertőzések közül ez a legrosszindulatúbb, ugyanis a megbetegedettek közül 40-60%-nál okoz krónikus májgyulladást úgy, hogy akár évtizedekig tünet és panaszmentes a beteg. Sajnos a fertőzés egy rutinvérvétellel nem derül ki, ugyanis a májfunkciók nem mutatnak eltérést.
A vírus átvitele hasonlóan alakul a hepatitis B víruséval.

Hepatitis E

A hepatitis E 4-5 éve van jelen Európában és hazánkban, eddig csak a trópusi vidékeken fordult elő. Lefolyása és tünete azonos a hepatitis A-val. Magyarországon a sertés- és vadhús fogyasztása által fertőződhet meg valaki.

Hepatitis D

A hepatitis D nem önálló, csak a B-típusú hordozóknál okozott felülfertőződés által heveny májgyulladást. Magyarországon nem igazán fordul elő.

 

A megelőzés fontos részét képezi az egészségünk megőrzésének, így bátran éljünk a szűrővizsgálatok lehetőségével, mely által egy cseppnyi vérből akár meg tudják állapítani a hepatitis C fertőzést 15 perc elteltével, így sem időben, sem fizikailag nem jelent megterhelést a testünk számára.

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig