Amikor egy nő megtudja, hogy babát vár, az élete sok szempontból megváltozik. A várandóság eufórikus pillanatai mellett számos kihívással is találkozhatunk. Ezen kihívások közé tartoznak azok a hormonális változások, amelyek közvetlen hatással vannak fogaink egészségére.

A várandósság alatt a női szervezetben megemelkedik bizonyos hormonok szintje, mint például a progeszteron és az ösztrogén. Ezek a hormonok kitágíthatják a fogíny vérereit, ami hajlamosabbá teheti a fogínyt a vérzésre, gyulladásra és az érzékenységre. Ezt gyakran „terhességi fogínygyulladásnak” nevezik, és a várandós nők mintegy 60-75%-át érintheti.

A fogínygyulladás nem csak kellemetlen és fájdalmas lehet, de ha nem kezelik, idővel súlyosbodhat, ami a fogágybetegség kialakulásához vezethet. Ez pedig komoly kockázatot jelenthet a várandósság alatt a koraszülésre. Ezért is kötelező várandósság alatt a fogászati kismamaszűrés.

Ezen túlmenően a várandóssággal együtt járó hányinger és a hányás is károsíthatja a fogzománcot. A gyomorsav ugyanis erodálja a fogak felületét, ami fogérzékenységhez és fogszuvasodáshoz vezethet.

De akkor mit tehetünk?

  1. Rendszeres fogmosás: a várandósság alatt is napi kétszer mossunk fogat, a vérzés ellenére is.
  2. Fogköztisztítás: a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe segítségével eltávolíthatjuk a lepedéket és az ételmaradékokat, amelyek gyulladást okozhatnak.
  3. Étrend: kerüljük a cukros ételeket és italokat. Válasszunk egészséges, tápanyagban gazdag ételeket.
  4. Rendszeres fogászati ellenőrzés: járjunk el fogorvoshoz a várandósság alatt is, hogy időben észrevegyék és kezeljék az esetleges problémákat.
  5. A terhesség alatti ellenőrzésnél is fontosabb a szoptatás alatti ellenőrzés, mert a szervezet először főleg a fogakból vonja el a szükséges ásványi anyagokat, ha az étkezéssel nem biztosítjuk a többlet forrást.


Ha még nem tetted, jelentkezz be partnerünkhöz a MindentMent Fogászati rendelőbe, ahol pácienseink kedvezményes fogászati kismamaszűrésre jogosultak! A részletekért keresd recepciós munkatársainkat!

Gondoskodj magadról, a babádról és a fogaidról! 

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig