CTG/NST vizsgálat


A CTG (vagyis kardiotokográfia) a magzati diagnosztika egyik eszköze

Rendelőnkben teljes körű szolgáltatást nyújtunk várandósainknak, így magzati szívfrekvencia vizsgálatra is várjuk a kismamákat. CTG egy olyan vizsgálat, amellyel a magzati szívhang és a méh aktivitása egyszerre figyelhető meg, míg az NST vizsgálat (más néven nonstressz-teszt) során csak a magzat szívműködését monitorozzák. A különbség mindössze annyi, hogy a CTG során kettő, az NST során egy érzékelőt tesznek a hasra.
Az NST és a CTG vizsgálat teljesen fájdalommentes, veszélytelen.

A vizsgálat a harmadik trimeszterben 36. héttől ajánlott. Indokolt esetben, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy ha kisebb vagy nagyobb a baba, túl sok vagy túl kevés a magzatvíz az adott terhességi héthez képest, akkor pedig korábban is végezhető NST, illetve CTG vizsgálat. Kötelezően a 38. héttől hetente végzik. Túlhordás esetén, pedig 2-3 naponta.
Szülés alatt is ezzel regisztrálják a baba szívhangját és a méh-összehúzódások gyakoriságát, intenzitását.

Hogyan zajlik a CTG vizsgálat?

A vizsgálat célja, hogy tájékozódjunk arról, hogy a méhlepény megfelelő oxigénnel látja-e el fejlődő magzatunkat. A CTG, illetve az NST vizsgálat mindössze 20 percet vesz igénybe, ülő vagy fekvő helyzetben végzik. A kismama hasára két puha pánttal rögzítenek két érzékelő fejet. Egyik a baba szívműködését, másik meg a méhtevékenységet rögzíti egy úgynevezett CTG-papírszalagon. Az így rögzített NST/CTG görbe ad információt az orvosnak a pillanatnyi állapotról.

A magzati szívfrekvencia állandóan változik, normál magzati szívműködés 120-160/perc, ami mozgás és méh-összehúzódások hatására megemelkedik. Megfelelő mozgás számból tudunk következtetni arra, hogy a kisbaba megfelelő oxigén ellátottsággal rendelkezi-e, jól érzi-e magát még a pocakban.
Ha ez az érték tartósan megemelkedik, (ezt nevezzük tachycardianak), akkor ott felmerülhet akár az anya magas vérnyomás, pajzsmirigy problémája, méhen belüli fertőzés, baba vérszegénysége. Míg ha ez az érték, a magzati szívfrekvencia alacsony (ez a bradycardia), az oxigénhiányra utalhat, ami akár azonnali beavatkozást is igényelhet. 

 Tippek a vizsgálathoz:

 • A CTG, illetve NST magzati szívhang vizsgálat akár hosszabb ideig is eltarthat, ha magzatunk éppen alszik, ezért előtte a hólyagot célszerű kiüríteni.
 • Olyan ruhába érkezzünk, amiben könnyen szabaddá tudjuk tenni a has egész felületét.
 • Érdemes úgy érkezni, hogy előtte eszünk, ez elősegíti a magzat mozgását. 

Miért minket válasszon?

 • minden kapcsolódó szolgáltatás egy helyen elérhető
 • empatikus orvosi csapat
 • választása szerint női nőgyógyászt biztosítunk

 

Időpont foglalás itt!

Doránt Bernadett

diplomás ápoló, szülésznő

Kérjen visszahívást

Köszönjük, hogy felvette velünk a kapcsolatot. Üzenetét sikeresen továbbítottuk!

Miért foglaljon online?

 • Elérhető a nap 24 órájában
 • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
 • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
 • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
 • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig