Tények és tévhitek a meddőségről, férfi megtermékenyítő képességről, meddőségi vizsgálatról dr. Osváth Pétertől, a For Life Medical andrológus urológusától.

Dr. Osváth Péter, andrológus szakorvosunk összegyűjtötte a témában leginkább előforduló tényeket, tévhiteket:


#1: A meddőség elsődlegesen női probléma

Vizsgáltok azt mutatják hogy meddőséggel küzdő párok 40-50 százaléka esetében a kivizsgálás során eltérést tapasztalunk a férfi partnernél is. Így egy éven túl fennálló gyermeket óhajtó kapcsolat esetén érdemes a pár mindkét tagjának szakemberhez fordulnia.


#2: A gyermeknemzésnél a kor nem számít

Tapasztalatok szerint, bár a férfiaknál a hímivarsejtek termelése idős korban is megmaradhat, 40 éves kor felett az ondó minőségi paraméterei romlásnak indulnak. Szintén ismert tény, hogy az apa 45 éves kora után, az anya életkorától függetlenül, a vetélés valószínűsége nő.


#3: A forró fürdő mindenen segít

Minden tevékenység ami a herezacskó, így a herék hőmérsékletét növeli a hímivarsejt képzés romlásához vezet. A forró ülőfürdőn kívül a szauna, gőzfürdő, gyakori, ölben tartott laptop használata is a megtermékenyítő képesség csökkenéséhez vezethet.


#4: Egy mikroszkóppal pár perc alatt végzett vizsgálat a megtermékenyítő képességről teljes körű felvilágosítást adhat

Az ondó vizsgálata szigorú, nemzetközileg elfogadott szabályok alapján és speciálisan képzett szakemberek által végezhető csak. Sajnos még napjainkban is előfordul, hogy szakmailag nem megfelelően felkészült emberek végzik a vizsgálatot és a kétes eredmények alapján, sokszor szakmailag nem megalapozott „tanácsot” adnak a pácienseknek.
Mivel a meddőség a párt érinti elengedhetetlen mindkét fél vizsgálata. Férfiak esetében a mikroszkópos ondó vizsgálat (szükség esetén kiegészítő vizsgálatok!), fizikális vizsgálat, ultrahang vizsgálat mellett labor vizsgálatok is szükségessé válhatnak.


#5: Környezeti és általános egészségi tényezők nem befolyásolják a megtermékenyítő képességet

Számos tényező ismert, melyek a férfiak megtermékenyítő képességét negatívan befolyásolják. Egy Észak-Amerikát, Európát, Új-Zélandot és Ausztráliát felölelő vizsgálat szerint az átlagos hímivarsejt szám 1973 és 2011 között 60 százalékkal csökkent.
A teljesség igénye nélkül: kipufogógázok, gyógyszerek, mesterséges színezékek és tartósítószerek, elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás, drogok, túlzott alkohol fogyasztás stb. mind a megtermékenyítő képesség csökkenését eredményezik.

 

Mit tehetünk a férfi megtermékenyítő képesség fokozásáért?

  • Dohányzás, drogok, rendszeres alkoholfogyasztás elhagyása
  • Egészséges táplálkozás
  • Speciális étrendkiegészítők szedése
  • Rendszeres testmozgás, testzsír arány csökkentés
  • A herezacskó hőmérsékletét emelő tevékenységek kerülése

 

Szakértő

Dr. Osváth Péter

andrológus, urológus szakorvos

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig