Hurrá, itt a nyár! Strandolás, medence, vízpart, fürdés... csupa jó dolog vár ránk. Ahhoz, hogy egy kellemetlen fertőzés még véletlenül se árnyékolja be a kellemes nyaralást, összeszedtünk pár tippet, amire kisgyermekes anyukaként mindenképpen érdemes odafigyelni.

Az intim higiénia már gyermekkorban is nagyon fontos.
Ennek érdekében nem árt minél korábban felvilágosítani és megtanítani a gyermekünket az intim területek tisztán tartásának fontosságára, illetve a helyes kivitelezésre. A kellemetlen tünetekkel járó intim fertőzések már gyerekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb ezen fertőzések kialakulásának kockázata.

Így fontos hangsúlyozni szülőként gyermekünknek:

  • nyilvános helyen ne üljön rá a vécédeszkára,
  • mosdóhasználat után mindig mosson alaposan kezet,
  • uszodai medence használat után zuhanyozzon le,
  • ne üljön le pléd, illetve törölköző nélkül padokra, székekre,
  • ne ücsörögjön sokáig vizes fürdőruhában,
  • homokozóban ne legyen teljesen meztelenül,
  • saját törülközőt használjon.


A lányoknál fokozottabb figyelmet kell fordítani az intim területek védelmére. Ebben az életkorban még nem alakul ki a hüvelyben a lactobacillus flóra, amely védőgátat képez a fertőzésekkel szemben, ennek következtében gyakoribb, könnyebb a hüvelyfertőzések kialakulása. Az intim tájék tartósan nedves közege elősegíti a káros mikroorganizmusok húgyutakba való bejutását és ottani megtelepedését.
A fenti tények tükrében az első menstruáció megjelenése előtt a hüvely kórokozókkal szembeni védelmi rendszere így nem képes megbirkózni a kórokozók támadásával. Ezzel magyarázható, hogy 4-5 éves korban is felléphetnek fokozott váladékozással járó hüvelyi fertőzések.
Gyermekeknél főként bakteriális eredetű megbetegedések fordulnak elő, amelyeknek sokszor nincs külső jele, de ennek ellenére különböző színű hüvelyváladék és viszketés tapasztalható.
A nem megfelelő módon történő tisztálkodás során a székletbaktériumok bekerülnek a hüvelybe, így okozva gyakran intim fertőzést.
Amennyiben valami problémát tapasztal az édesanya gyermekén, minden esetben forduljon gyermeknőgyógyászhoz, aki egy fájdalommentes vizsgálat során kenetet vesz a hüvelyből, hogy kiderítse, mi okozza a problémát.
A nyári időszakban, mikor gyakran járunk strandra a fertőzések veszélye még a szokásosnál is nagyobb. Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával a fertőzések kialakulásának kockázata a gyerekek esetében is minimálisra csökkenthető. Úszás közben a medence vizének magas klórtartalma könnyen felboríthatja a hüvely természetes flóráját, ezért fürdőzés után minden esetben zuhanyozás javasolt. A vizes fürdőruhát ajánlott a lehető leghamarabb szárazra cserélni a különböző „felfázásos” tünetek megelőzése érdekében. Mind emellett nagyon fontos odafigyelni arra is, hogy a homokozóban vagy a strandon soha ne legyenek teljesen meztelenek a lánygyerekek.

Remélhetőleg ilyen probléma miatt nem kell felkeresni a nőgyógyászt, de ha mégis gond adódna, keresse fel gyermeknőgyógyászati rendelésünket.

Jó pihenést, szép nyarat!

Szakértő

Dr. Takács Veronika

szülész-nőgyógyász szakorvos, szülési szabadságon

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig