Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amitől mindketten jobban érzitek magatokat, és még egészséges is. Biztos sokat hallod, hogy terhesség alatt elengedhetetlen olyan teljes értékű, tápláló ételek fogyasztása, amelyek nagyobb mennyiségben biztosítják azokat a jó dolgokat, amelyekre szükséged van ebben az időszakban.

Ami extrán szükséges a szervezetnek terhesség esetén:

  • fehérje
  • vitamin és ásványi anyagok
  • egészséges zsírfajták
  • összetett szénhidrátok
  • rostok és folyadék

 

Íme 13 szuper tápláló étel, amelyet érdemes enni, ha terhes vagy!

Tejtermékek

A terhesség alatt extra fehérjét és kalciumot kell fogyasztani, hogy kielégítsük a növekvő kicsi szükségleteit. A tejtermékek kétféle kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak: kazeint és tejsavót. A tejtermékek a legjobb kalciumforrások, és nagy mennyiségű foszfort, B-vitamint, magnéziumot és cinket tartalmaznak. A joghurt, különösen a görög joghurt több kalciumot tartalmaz, mint a legtöbb tejtermék, és ez különösen előnyös. Egyes fajták probiotikummal dúsítottak, amelyek támogatják az emésztést is.

 

Hüvelyesek

Ebbe az ételcsoportba tartozik a lencse, a borsó, a bab, a csicseriborsó, a szójabab és a földimogyoró is. A hüvelyesek nagyszerű növényi eredetű rost-, fehérje-, vas-, folsav- és kalciumforrások – ezek mindegyikére nagyobb szüksége van a szervezetnek a terhesség alatt. A folsav az egyik legfontosabb B-vitamin (B9), különösen fontos az első trimeszterben, és még előtte is. A folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a velőcsövet lezáró folyamat. Az embrió velőcsőzáródása az 4. hétre befejeződik, tehát ezért fontos, hogy már a terhesség előtt, az édesanyában kellő mennyiségben „elraktározódjon” ez a vízben oldódó vitamin. Minden nap legalább 600 mikrogramm (mcg) folsavra van szükség, amit csak élelmiszerekkel nehéz elérni, ezért lehet kiemelkedő szerepe itt még a különféle táplálékkiegészítőknek, terhes vitaminoknak.
A hüvelyesek általában nagyon magas rosttartalmúak is. Egyes fajták vasban, magnéziumban és káliumban is magasak. Együnk sok humuszt, fekete bab salátát, vagy lencse curry-t.

 

Édes burgonya

Az édesburgonya nemcsak ezerféleképpen főzve finom, hanem gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: béta-karotin (amely A-vitaminná alakul a szervezetben), a C, B2-, B6-, valamint E-vitamin, kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen képes javítani a vércukorszint szabályozását még a kettes típusú diabéteszben szenvedő betegeknél is, glikémiás terhelése ugyanis alacsony.
Az édesburgonya bőséges rostforrás. A rostok hosszabb ideig megőrzik a jóllakottságot, csökkentik a vércukorszint-ugrásokat, és javítják az emésztést (ami valóban segíthet, ha a terhesség alatti székrekedés jelentkezik).
Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a sejtek differenciálódásában, ami a fogantatáshoz szükséges, hozzájárul a normál vasanyagcsere fenntartásában, az immunrendszer működéséhez. Zsírban oldódó, azért nagyon fontos, hogy figyeljünk a helyes mennyiség bevitelére, ugyanis mind a hiány mind túladagolás káros lehet szervezetünkre.

 

Lazac

A lazac gazdag esszenciális omega-3 zsírsavakban, amelyeknek számos jótékony hatása van: elősegítik a baba agyának és szemének felépítését, és még a terhesség időtartamát is megnövelheti.
Ráadásul a lazac egyike azon kevés természetes D-vitamin-forrásnak, amely a legtöbbünk számára hiányzik. Fontos a csontok egészségéhez és az immunrendszer működéséhez.

 

Tojás

A tojások a tökéletes egészséges táplálék, mivel szinte minden tápanyagot tartalmaznak, amire szükséged van: egy tojás kb. 80 kalóriát, kiváló minőségű fehérjét, zsírt, valamint sok vitamint és ásványi anyagot.
A tojás kiváló kolinforrás, amely létfontosságú tápanyag a terhesség alatt. Fontos a baba agyfejlődésében, és segít megelőzni az agy és a gerinc fejlődési rendellenességeit.
Próbáltad már ki spenótos fetás omlettet vagy csicseriborsós rántottát?

 

Brokkoli és sötét, leveles zöldek

A brokkoli és a sötétzöld zöldségek, például a kelkáposzta és a spenót, rengeteg tápanyagot tartalmaznak, amelyekre szükséged lesz. Még ha nem is szereted megenni őket, mindenféle ételbe/turmixba belekevere máris kellemesebben fogyasztható.
Az előnyök közé tartozik a rost, C-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, kalcium, vas, folsav és kálium.
Egy nagy adag zöld zöldség hozzáadása az ételekhez hatékony módja annak, hogy vitaminokat tölts a szervezetedbe és megelőzze a rost hiánya miatti székrekedést.

 

Sovány hús és fehérje

A sovány marha-, sertés- és csirkehús kiváló minőségű fehérjeforrás. A marha- és sertéshús vasban, kolinban és más B-vitaminokban is gazdag.
A vas esszenciális ásványi anyag, amelyet a vörösvértestek a hemoglobin részeként használnak. Több vasra lesz szüksége, mivel a vér mennyisége növekszik. Ez különösen fontos a harmadik trimeszterben.
Az első illetve a második trimeszteri alatti alacsony vasszint vashiányos vérszegénységet okozhat, ami növeli az alacsony születési súly és egyéb szövődmények kockázatát.
Nehéz egyedül az étkezéssel fedezni vasszükségletét, különösen, ha idegenkedsz a hústól, vagy vegetáriánus vagy vegán, vagy, de mindenképp figyelmet kell erre fordítani, és ha szükséges táplálékkiegészítők formájában bevinni a vasat a szervezetbe.
A C-vitaminban gazdag ételek, például a narancs vagy a kaliforniai paprika és a vasban gazdag ételek párosítása szintén elősegítheti a felszívódást.

 

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök sok jót rejtenek magukban, például vizet, egészséges szénhidrátokat, C-vitamint, rostokat és antioxidánsokat. Alacsony glikémiás indexűek, ezért nem okozhatnak jelentős vércukorszint-emelkedést.
Remek nassolnivalók, viszonylag kevés kalóriát tartalmaznak.
A terhesség alatt legjobban fogyasztható bogyók közé tartozik az áfonya, a málna, a goji bogyó, az eper és az acai bogyó.

 

Teljes kiőrlésű gabonák

Finomított társaikkal ellentétben a teljes kiőrlésű gabonák tele vannak rostokkal, vitaminokkal és növényi vegyületekkel. Gondolj csak a zabra, a quinoára, a barna rizsre!
Egyes teljes kiőrlésű gabonák, például a zab és a quinoa is tartalmaznak megfelelő mennyiségű fehérjét, B-vitamint, rostokat és magnéziumot.

 

Avokádó

Az avokádó szokatlan gyümölcs, mert sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ettől vajas ízűek és tömények – tökéletesek az étel krémességéhez.
Sok rostot, B-vitamint (különösen folsavat), K-vitamint, káliumot, rézt, E-vitamint és C-vitamint is tartalmaznak.
Magas egészséges zsír-, folsav- és káliumtartalma miatt az avokádó remek választás terhesség alatt (és egyébként mindig).
Az egészséges zsírok elősegítik a kicsi bőrének, agyának és szöveteinek felépítését, a folsav pedig segíthet megelőzni fejlődési rendellenességeket (erről fentebb már írtunk)
A kálium segíthet enyhíteni a lábgörcsöket, ami egyes nőknél a terhesség mellékhatása. Valójában az avokádó több káliumot tartalmaz, mint a banán.
Próbáld ki salátákba, turmixokba és teljes kiőrlésű pirítósra kenve, de akár majonéz vagy tejföl helyettesítésére is.

 

Szárított/aszalt gyümölcsök

A szárított gyümölcs általában magas kalóriatartalmú, rostokban, valamint különféle vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Egy darab szárított gyümölcs ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs, csak víz nélkül.
Egy adag szárított gyümölcs számos vitamin és ásványi anyag, köztük a folsav, a vas és a kálium ajánlott bevitelének nagy százalékát biztosíthatja.
Az aszalt szilva például rostokban, káliumban és K-vitaminban gazdag. Természetes hashajtók, és nagyon hasznosak lehetnek a székrekedés enyhítésében. A datolya rost-, kálium-, vas- és növényi vegyületekben gazdag.
Mindenképpen oda kell figyelni, hogy az aszalt gyümölcs nagy mennyiségű természetes cukrot is tartalmaz, nem ajánlott egyszerre több adag fogyasztása. Ügyelj arra is, hogy kerüld a kandírozott fajtákat, amelyek még több cukrot tartalmaznak.
Adj néhány szemet a reggeli joghurtodhoz, túróhoz, diófélékkel és magvakkal kiegészítve, az nem fog ártani!

 

Halmáj olaj

A halmájolajat halak, leggyakrabban tőkehal olajos májából állítják elő. Gazdag EPA és DHA omega-3 zsírsavakban, amelyek nélkülözhetetlenek a magzati agy és szem fejlődéséhez, segíthet megvédeni a koraszülést.
A halmájolajban is nagyon magas a D-vitamin, amiből sokan nem esznek eleget. Nagyon hasznos lehet azok számára, akik nem esznek rendszeresen tenger gyümölcseit, vagy nem pótolják kívülről omega-3 illetve D-vitamint.
Egyetlen adag (1 evőkanál vagy 15 milliliter) halmájolaj több, mint az ajánlott napi omega-3, D-vitamin és A-vitamin bevitel.
A napi ajánlott adagot nem ajánlott túllépni, mivel a túl sok előre elkészített A-vitamin veszélyes lehet a babára. A magas omega-3 szintnek vérhígító hatása is lehet.

 

Víz-víz-víz

Mindannyiunk számára a legfőbb dolog hidratáltság, ez a várandós kismamákra igaz. A tested a hidratálást a baba felé irányítja, és ha nem figyelsz a vízbeviteledre, magad is kiszáradhatsz.
Az enyhe kiszáradás tünetei közé tartozik a fejfájás, a szorongás, a fáradtság, a rossz hangulat és a csökkent memória.
A vízbevitel növelése segíthet a székrekedés enyhítésében és a terhesség alatt gyakori húgyúti fertőzések kockázatának csökkentésében.

 

Ha egyéni diétában gondolkodsz, esetleg inzulin rezisztenciával küzdesz, vagy csak szükséged lenne egy jól összeállított étrendre, keresd fel dietetikai szakrendelésünket!

 

 

Szakértő

Szőke Andrea

dietetikus

Miért foglaljon online?

  • Elérhető a nap 24 órájában
  • A naptár alapján kiválaszthatja az Ön számára legkedvezőbb időpontot
  • Több szolgáltatáshoz is előjegyezhet időpontot, így nincs várakozás
  • Értesítést küldünk e-mailben/sms-ben
  • Időpontot lemondani kizárólag telefonon, vagy email-ben lehet a vizsgálati időpontot megelőző 24 óráig